10 juillet 2015

Enigma e Bibles në etimologjin tonë dialektore

Enigma e Bibles në etimologjin dialektore

SI TE KAPERCEHET PRAGU I SHPRESES ?

Gjon pali II para se te  biente perdja e Lindjes  ai iu drejtua popullit  të  tij  polak;

MOS KENI FRIK!


Kush do ta imagjinonte këtë  se: përmes   fjalës  shqipe GOGLA e BUKLA  e VOGLA do të arrihet te zberthimi i te gjitha gjuhëve Samskrite ?
Prandaj,kërkoj nga ju lexues  të dashtun perkrahjen tuaj që përmes vrullit tonë  dhe gjuhës  sonë  të fshefur dialektores ku  përmes fjalës "Gogla" doia arrihet  të zberthehen të gjitha gjuhët  Indoeuropiane permes "Samskriti"(vet  e fshefur  gjuhë e  cila së pari është shkruajtur në tableta  apo në shtof  apo lekura)  e cila permes  këtij çilsi  do të hapet   kutia  e Pandores për  gjuhën  shqipe  dhe tË  gjitha  gjuhët  Indoeuropiane ?

 Duke u nisur nga fjala e  thjeshtë "gogla" ne hasim ne te papriturat e pabesueshme,   që ndosha do na dukej fikcion por  ti  shkojmi me  rradh;

Nga fjala "Gogla"  qëi afrohet dialektores:
=GOGLA= "shkokla" por patjeter duhet eliminohet  gerrma"h" e  cila na ka vonuar   epenguar pae zberthyer kodin, pra;
=SKOKLA=(shkoklimi i misrit psh. kur i nxjerrim  kokrrat nga boça  quhen "shkokla"(kcyese, kokrrra  qëkcejnë kur i shkaklojmi)  po rduhet  shkruar "shkokla" për hetime;
=KOKRA=(për kokrra  të  drithit etj)

Mirepo tani lexues  te  nderuar, mos u habitni, ju lutemi te  keni pasion  deri ne fund. 
E shofim se kur fjalën "kokrra"; 
=KOKRA=  e zëvendsojmi me fjalën;
=VOGLA= dhe këto dy gerrmat e para "VO"  ( rrokja e parë)   tek fjala "VO/GLA"  dhe i marrim nga  e para dhe i vendosim  në  fund  të fjalës "vogla"  atëherë   arrihet  tek ni fjalë  tjetër  e cila ka të njëjtin kuptim  por për  nji  gjuhë  tjetër  si do ta shofim  se si kjo "vogla"   shendrrohet në;
=GLAVA=KOKA  e kështu  me rradh, nga fjala GOGLA  arrihet  deri tek fjala:
=VOGLA=  e pastaj na  del fjala;  
=KOKA=(glava)  si e  shofim diçka e  pa besueshme   ndodh këtu sipas sistemit të samskrishtes?

Mirëpo  edhe   fjalë të  gjuhës  gjermane  zberthehën  poashtu  duke  u nisur nga fjala: 
GOGLA/ VOGLA/BUKLA/KLAINA/KOKA/KOKRA/GLAVA  arrihet  pa  fund  ...
por   duhet  krahasuar pastaj  me  njëra  tjetren...

Tek dis fjalë gjermane ka shumë shpresa  që edhe ato zberthehen nga ky  njajti sistem,   njashtu si shqiptohet gerrm pas gerrme, dhe nji  gja  tjeter,  që kemi vrejtur mes skitishtës (sllave) dhe gjermanishtës se; 

Përmes shqipes ne gjejmi rrënjen e emrit  të Gjermanve;   
GERMAJANI dhe  SLOVAJANI dhe që të dy kanë të njajtin kuptim ? 

=GERMAN= tek rrënja e emrit të gjermanve kemi; 
=GERM= (njerëzit e gerrmave ) dhe simetrikishte edhe per sllavishten njashtu na del i njajti kuptim kur thuhet origjinal emri i sllaveve  kur ata veten e quajn jo "sllaveni"  siç eshet shtremberua por perputhet pik me pik njashtu si thuhet edhe për 
=GERMa-(xhinjët) poashtu edhe për sllavët thuhet;
=SLOVa=(xhinjët) do thjotë njerëz të gerrmave që te dy;
=GERM-ave= si tek gjermanët  njashtu edhe tek  sllavet  nga origjinali i pa deformuar;
=SLOVi (ata që   shkruanin shkrime me gerrma.. etj.

Këtu ka  diçka   të fsheftë   dhe  të pabesueshme  për  dike por  mua  më duket  krejt  e thjeshtë kjo,  duket  se këtu  te kishte vepruar nji qenje e huaj nga KOZMOSI ? dhe ka ardhur  mbi  tokë dhe  e ka ndarë mollen në dysh ? 

Ka diçka fantastike, nuk do ti  besohet  ende kësaj formule se  ku do na qoje ky sistem i dekodimit ?!

Para dy  tri vitësh  kam  hetuar   se edhe tek  tabletat e  Linear A  e  sidomos  atyre  B   shumë  lehtë   arrihet  që përmes këtij sistemit ne  kemi bër këtë  hetim, do na dukej diçka e pa mujtun kjo  sepse, duhej te kishte patur kompjutera për të arrijtur deri tek nji ndarje simetrike aqe perfekte, nuk mund ta imagjinoni, do befasohemi  nga kjo simetri e shqipes  ku gjithçka  zhvishet  ne dy  gjuhë si te prera në mënyrë simetrike perfekte, une mendoj se kjo gjuhë  që i themi  ne SLOVoishte duhet  të ishte Vllahishte apo skitishte por, duhet te  thuhet  tani   e verteta  sepse kështu  e don shkenca, nuk  mbahet  nji gje fshefur  me shekuj  kështu edhe  ne   shlirohemi  nga  vetvetja jonë  njiherë  e pergjithemonë. 

Është interesante këtu se,  kur të rrotullohen dy rrokje njera pas tjetres here para here mbrapa dhe kështu na dalin simetrikishte  dy  gjuhë  të ndara brenda një fjale sikur ndahet nji mollë në  dy pjesë !

Mandej, kush do kishte me besue  se nga shprehja  e famshme frenge: "boucle"  est  "bouclée"  që  do thotë; "nyja pérthekohet ?!

Proverb tibetase:

Na ishin njiherë dy vllëzër të cilët për nji zënkë të vogël kishin ra në konflikt dhe ndahën, i madhi ik nga shtëpia dhe vendoset diku tjetër pa lën gjurmë ku prej kohësh që kur ishin ndarë dhe më nuk ishin parë kurrë prej asaj dite !
Nji ditë ky vëllau i vogël që kishte mbetur i vetmuar në shtëpi, niset për rrugë nga fshati i tij për në qytet, dhe gjatë rrugës, nga ndriqimi i fortë i diellit nuk shifte aqë mirë, kur atje largë drejtë tij si nji mirazh vinte nji hije.
Nga frika djaloshi tuj mendua se ishte ujku, krruset dhe merrë dy gur që të mbrohët nga ujku.


Mirëpo duke iu afrua hijes, ai pa se nuk ishte ujku që kujtonte por ishte nji njeri me dy këmbë,frika i doli pak, por thoshte me vet me veti se mos ndoshta ishte ndonji hajdut dhe do ia merrtegjithë ekonomin që kishte me vete, ai shterngoi bursen me para që e kishte vjerrur në qafë dhe e fshefi në gji dhe në duar me gjithë forcën që kishte i shtërngonte gurt dhe vijonte rrugën drejtë tij kur, pak më largë hija e banditit që mendonte vinte e zdritej para syve të tij;

Për ni moment mbeti i shtangur, u ndal dhe pa që kjo hija si mirazh nuk ishte ujku që mendontepër të, nuk ishte as banditi nga i cili kishte frikë se ky do ia merrte parat, por, duke u afruar edhemë afër tij, nga habia e tij i lëshoi gurtë nga dora dhe pa se ky ishte vëllau i tij, nga gëzimi që u panë përsëri, e njohën njëri tjetrin dhe filluan të perqafohën njëri me tjetrin duke qajtur ashtu të dy vëllëzrit nga gëzimi e permallimi në ata dy gur u shëndrruan dy vëllëzërit dhe mbeten ashtu si alianc e perjetshme mes tyre dhe nuk u ndanë më kurrë që nga ajo ditë !

Spjegime  si shtes e dosjes:

Me këtë shkres ju lutm që të marrim fryp  dhe të mendojmi në këta rreshta e këto fjalë që i sjellem në këtë dosje janë të kaluara  në Ballkan përmes ndermjetsuesve vllahe,  e jo  sllave  të cilet para 4000 vitësh ndiçnin këtë rrugëtim me bagëtinë e tyre kalonin Danubin dhe nga nevoja e deomosdoshme e barit  ushqyes të kriposur nga deti Egje e Adriatikë për ta ishte nji burim vital sepse pa krip nuk ka jetë njashu as blegtoria nukzhvillohet pa krip deti...

Miq të dashtun, vllahët janë pothuajse i njajti popull me popullin  shqipëtarë, si nga gjenetika doket e zakonet i kemi te perbashkëta, të vetmen gjë që ata kishin dallim nga ne ilirët banorët vendas ishte se këta sollen me vete edhe shkrimin, gerrmat kështu që roli i tyre është primordial në zhvillimin  e  kultures  që nga lashtësija  në këtë sferen e Gadishulit  tonë, të shperndarë gjithnji perkohësishtë nga Moldavia/Bogdania  e deri në Kretë,  vllahët  shperndajten dije dhe kulturë tërë Egjeut.

Pandaj, edhe këto fjalët kyqe  që i zhveshëm  sot nuk janë  të ardhura tek ne në Ballkan përmes sllavëve apo sllavëve   të jugut siç siç mud te keqkuptonte  ndonjeri këtu  e i cili   ndoshta nga mungesa   e njohurive të  tij rreth rrethanave që dikur ishte Ballkani para 4000 vite, pra, ju lutemi që të mos keqkuptohet  kjo analiz  e të mos devijoje  menjiherë në paragjykime  pa baza por me gjakftohtësi të  kapercehet ky pragu  ndermjet dijes-e padijes, t'ia kthejmi shkences  vendin e merituar  që është i vetmi ujë shperlarës që kthjellë mendjen  njerëzimit për të ndriçuar në nji ardhmeri të lumtur me të drejta te barabarta secili ay ku jeton  sot  në këtë planeten tonë të bukur, të quajtur Tokë !

Pas nji  hulumtimi të gjatë që i kam përkushtua origjinës vllahe  jam ndalur në disa pika  plotsuese dhe jam munduar të nxjerri më në fund edhe rrënjën e emrit; vllahë;

Do na dukej e logjikshme kjo  se  ne  nuk kemi të dhëna   të sakta rreth rrënjës së emrit "vllah"  apo "vllak" se,  sikur do ti kishim patur as që do kishim nevojen të mundohemi të gjejmi rrënjen e emrit "vllah" njashtu si edhe nuk e dijmi as rrënjën e emrit "shqip" as "shqiptar" as "shkiptar" me gjitha hipotezat e grumbulluara deri më sot, mundohemi pra të shtjellojmi rrënjën "vllah":

Propozimi imi i parë ndoshta do ju duket edhe absurd  nga  disa, të cilët nuk kanë lidhje rreth rrënjve të asnji gjuhe ballkanike as të emrave e as të fjalve, shkurt,  gjuhen shqipe e kanë mësuar si digitroni (elektronik para kohe dhe s'ka kush ua shlyn nga mendja iden se në Shqipëri  e flasin më së miri gjuhën shqipe që është e vertetë kjo se e flasin dhe shkruajn 1000 herë ma mirë se pjesa  tjetër e shqiptarve jam i sigurt por nuk e di se sa mudnet ni kompjuter te mendoje ?

Qe tani emri i saket i Vllaheve, pa kurrfare dyshimi se ata ishin;
Skitet/Pellazget, qe se si na del emri i tyre;

Kemi mundësi ti deshifrojmi shumë lehtë nga ky i njajti sistem;
=POVLLAK=
=VLLAK/PO/BO=povllak=
=POVLLA+KoNJE=po/vlavo ko/njeko=
= ata sikur se terhiqnin karroca me kuaj ?
=PO- VL-A-KONJ-e= (qerre te terhequna me kuaj qe skitet i terheqshin ?
Perfundimi;

=KOLLA+KOJA+POVLLAQI+SA+KONJIMA=
=KARROSA+ QE+ TERHIQESHIN +ME + KUAJ=VLLAK=
( i thon edhe sot vagonit te trenit, ose karroces se mbuluar terhequr me
=kuaj= ose sot treni moderne ka te njejten rrenje te fjales
VLLAK=( por duhej kaluar atjeter tek fjalia komplete qe eshte çilsi i kuptmit te fjales eshte ky;
="Povllakonje"= e shkrueme ne fsheftesi mirepo per ta lexuar mbare duhet hequr ketë,
="PO" e vene prapa dhe jep:
"VLLA-KONJA = TREN i KUAJVE, si te thenim sot;
= "TREN me DISEL" ose TREN ELEKTRIK"

Kurse TRENI i Skitve/ Vllaheve ishte,
=TREN + KUAJ I QUAJTUR shkurt; (Trainée, ne gjuhen frenge do thote, terhjekje, rreshqitje per toke)
=VLLAK=( i thone edhe sot keshtu Kroatet e delmatinet)
=KA/ROT=(shqip)
=ROTKA=( ne vllahishte "rotka"= rrota, e shef se si duhet
hjekur nga vendi rrokjen e pare dhe e hedh ne fund pastaj e lexon fjalen e paster,
e pabesueshme, a kemi hyrë në boten e shkrimeve te shenjta të samskrishtes apo jo ?

-Parashtesa "Po-vllak" si e kemi parë në shembujt tjerë, tek vllahët gjithëmon ka patur shkurtesa të rrokjeve (arsye ekonomie e thot nji specialist ) kështu njisoj kemi shembuj  në  disa toponime  në Shqipëri si;

"Povrokot" (rrethi Korçes) i cili kthehet në;
"vrokot" nga rrënja bugare
="vrôg" =dreqi/djalli që kthehet në;
="Vrok= e nganjihere edhe në "vrot" por ka te njejtin kuptim; vrag;

Me këtë shtjellim mund të themi (jo perfundimishte) se emri vllah duhej të rridhte nga fjala;

Mos te harrojmi se edhe fjala "vllak" për 'trenin' që rreshqet permes binarve ka kete kuptim si "vllaça"=kolla, qerja , vllaça  që "vllaçit" arat, sepse, te gjitha gjuhet janë te lidhura njera me tjetre; (trainé)(fr)
=teranie=terheqje, ndjekje, rreshqitje, ngrehje, kane te njejtin kuptim si
=:"treno" ato sajat e eskimezve quhen
="treno" do thote saja (séja) rreshqitse..qe terhiqen nga "rennat" (frenat(got.) apo "drenat", qe jetojne ne Finlande.. (shpella e Trenit) edhe kjo eshte e drejte por
="dreni" e
="treni" janë nja vetem  se gerrmat gotike kane dhan keto ndryshime...
Vllak=Vllaqenje/vllaki/ po/vllaqanje/terheqje;

A mos ishin  vllahët ata bardhoshët e dikurshëm të ashtuquajtur nga Homeri,  Pellazgët e lashtë ?

Pa dyshim se po, dhe nga këtu  rihapet dosja, pse jo,  dosja e së vertetës ?

A  do kishim guxuar ta rrotullojmi këtë guri ?

A mos ishte ky  ai kodi të cilin e kërkuan prej më së 200 vitësh studiues  të gjermanishtës të disa gjeneratave që nga, Ljebnic, Mayer, Bop, Krahe, Jokli etj. ?

Dhe tani kjo "bukla" e vogël sa gogla  na i hap   të  gjitha dyert  që na ishin të mbyllura prej shekujsh ?

Kush është pshtjelluesi i gjuhës shqipe, vetë Pernia prj s'nalti ndonji fuqi jashtë toksore ? 
Kush është pshtjelluesi i gjuhës shqipe, vetë Pernia prj s'nalti ndonji fuqi jashtë toksore ?

=MEAKULPA-ME-LA=KUPA=PERENI= Larja dhe shperlarja !

Eqrem Cabej e kishte  lëshuar këtë flutur para tri dekadave me nji porosi të tij të fundit  me  nji permbajtje profetike:
"Ai i cili do t'ia arrije të  kapi këtë flutur, ai  ka  në  dorë  edhe çilsin  e kutis së Pandorës për të

zberthyër enigmen e  gjuhës shqipe që fshifet si fosile drejtuese në dialektoren e cila të çon
deri tek dekodimi  i gjuhës shqipe që kaloj transformime gjatë shekujve e mivjeçarve në vendin tonë"

Dhe para se të ikte atje në amshim i madhi Cabej e lëshoi nga dora  e tij këtë flutur me shpresen se,   nji ditë ai që do ta kapte këtë flutur ai do ta shtije në grushtë edhe çilsin i cili do ti hapte të gjitha dyert e mbyllura për mes tij !


Mirëpo ne pasi që i hynem këtyre zhveshjeve* (preferoj zhveshje se sa fjalen shtjellim*) né kemi mundësi që të shkojmi edhe më largë deri tek fjala "Péréni" që në disa rrethe tonat dhe  gjuhën në  letrare apo sipas standartes së re  e shkruajmi "Perendi" por që është e njajta fjalë simbas dialektores sepse ende i themi "Péréni" e jo "prendi" fjalë pra për hyjniun e pergjithshëm të universit që me siguri vjen nga hindét që i perkushtohet perendisë si akt i larjes së të kqijave e më vonë e ndeshim edhe tek Jezu Krishti me ritualin e larjes së mëkateve në lumin Jurdan) hecjen mbi ujë, pastrimin e kembeve kurse hindët i lanin të kqijat e tyre në lumin Gang ku sipas traditave hinde kjo ceremoni mbahët në vendin e quajtur "Kumb/h Mé/la" ?


Argumenti N°1.) 

Nga kjo fjala =Kumb'h Mélâ=MEAKULPA ne do thoshim në shqipe;

"Mé i lâ kambët në "prronin e keq"  të Pérendisë  për të gjetur Parajsen ku vetem ata që janë te paster (paqtë) e të  rrafur mirë si me Pârajk d ta gjënin vendi  e tyre  atje në (paqësore)  Pârajka, Parajsa ?

Pse dhe si guxojmi të konfirmojmi këtë  se,  emri "Péréni" quhet vendi ku lahën gjëra të pa pastërta ?


Duhet që të kuptohemi se kjo fjala "péréni" nuk vjen nga ndonji gjuhë e fqinjve tanë por ky rituel i shenjtë mbahet për çdo 12 vite në bashkimin e "tre" lumenjeve atje në Hindi (por ma i njohuri mbetet Gang) në vendin e ashtu quajtur;

"Kumbh Méla" (si e kemi vrejtur edhe rreth fjales "pérrua" (péré) =Mé+la=)me i lajtë kam't,"kumb'h" këmbët (kumb'h) "prajesh", "perati" si "prrti" apo "périti" në  "là" është rrënja e fjalës =mé lâ= apo larje" ;

Për habin tonë edhe në këtë rast emri "Péréni" dhe "Prrlavi" (t'pa pastëruarit) perputhet me aktin ritual të miliona njerëzve të cilët presin ti lajnë (kumbt) kamt me ujin e lumit "Gang" në vendin kyq ku bashkohen tré lumejt "trinité" dhe aty lahën/lagën këmbët e pastaj i tërë trupi.

Sipas vrojtimit tonë ky vend koti nuk quhet Kumbh Méla;(me i lâ kam-t  e palara) pse ?

Pra nuk ishte fjala aty vetem se tek "prroni" apo "perua" "prrua" që e ka nisur Arban B. por, pasi që i kemi hyrë këtyre zhveshjeve* (preferoj zhveshje+ se sa fjalen shtjellim*) ne kemi mundësi që të shkojmi edhe më largë deri tek fjala "péréni" që në disa rrethe tona dhe letrare apo standardes së re i themi "perendi" por që është e njajta fjalë sipas dialektores si dikur thonin "péréni" e jo "prendi" fjalë për hyjniun e pergjithshëm me siguri hindé që i perkushtohej perendisë si akt i larjes së të kqijave ( e hasim më vonë edhe tek Jezu Krishti, larjen e mëkateve në lumin Jurdan) kurse hindët lanin të kqijat e tyre në Gang sipas hindve në "Kumbh Mé-la" menihere do thoshim "me i lâ kamt n'lum të shenjtë të Perendisë, të"péreni" =(me la gjëra të pa pastra...) nuk do thotë që kjo fjalë  vjen nga ndonji gjuhë e fqinjve tanë por ky rituel i shenjtë që mbahet për çdo 12 vite në bashkimin e "tre" lumenjeve (por ma i njohuri mbetet Gang) në vendin e ashtu quajtur "Kumbh-mé-lâ" (  në temen rreth "prrt") edhe  kjo "là" padyshim  se është hindo nga rrënja e fjalës "mé lâ" apo "larje" që edhe në këtë rast emri "Péréni" perputhet me aktin ritual të miliona njerëzve të cilët presin ti lajnë mekatet e tyre me ujin e lumit "Gang" për çdo 12 vite !

Si do ta interpretonim ndryshe emrin "Péréni" "ata të larët"/të paqët si rrobat që dalin të rrafuna nga Pârjka  apo  Parajsa ?
(e kemi vrejtur se politikanët vjedhin sepse ata e din se nuk ka Pereni, këtë termin ua lën popullit të ngratë tuj kujtua se, nji ditë Pernia do ti denoje politikanët por, Perenia rri atje tek prroni i keqë duke larë rrobat  e ndyëra me Pérajk që  të bëhet gati për  rrahje për në  Parajsen...)


Mé shqipn e sotshme nuk shkruhet "Péréni" por "Pérendi" por, ju lutemi; kur zhveshim fjalë të shqipes "duhet" thëmi se; 2+2=5 e jo 4 edhe se kjo është e pavertetë por duhet të genjehét masa e popullit para Pérendisë aty në lumin Gang  ku lahën mëkatët kur dhe  shpeshëherë ne e gënjejmi dike të dashtun dhe më të afërmin tonë e pastaj shkojmi dhe i pastrojmi këmbët në lumin e shenjtë aty ku lahét gjithçka, edhe gënjeshtrat, mëkatet si dhe marrëzirat tona nga ato më absurde të njerzimit mbarë në emër të kujt të lâhémi, duke besuar në Pérénin  e të pastërve, në Parajsen e  të  rrahurit  nga Parajka ?

Pse, për çfarë arsyeje të lahëm nga mëkatët kur unë e thëm të verteten ?

Atje tek lumi i shenjtë le të shkojnë ti lâjnë kûmbét në, Kumbh-Mé-lâ"
=Mé lâ=( ku(-l-)-pâti-(me u larë) ku  për habin tonë na del i njajti rezultim; si aty tek;
= "Mé-â kûnjé-)"(me -u'a bâ -larjën  kambëve= dhe anasjelltas:
= "Kûm-b mé-lâ" si te né që thuhet; ali hoxha apo hoxh alia !*


Pra, që të rikujtohet   edhe njihere se,  rrënja e emrit të Perendisë/Péréni apo e të "kamba-lârësve": "Péreni"(ispéreni) "Pérûni" (lajuni) "parajka" Parjasa na paska ardhur përmes hindo-skitishtes edhe në pjesët e tjera të Europës dhe deri në Palestinë e Nazaret ku aty na lindi nji tjetër kult i larjës së këmbve (kämve) por këtu në Palestinë duhej për të paguar hyrjën (si sot për në salla të knemas) në banjot e shenjta publike dhe, deri sa nji ditë nji djalosh i ri ishte tepër i revoltuar ndaj gjithë botës mbarë u ngrit e i'u tha; Mjaft ! ..

Pse gënjeni e mashtroni popullin tuaj ?

Isi paqi Gezuesi,  i paqi mbi botë iu tha  atyre perfituesve mos  gënjeni,  u'a përmbysi tavolinat me monedha floriri mirëpo edhe i kushtoi shtrenjtë kjo kryeneçsija e tij ku pas disa ditësh u kryçëzua vetëm se e tha të vertetën para popullit;

"Ndaluni ö hajdut, mos e mashtroni popullin e mjerë "mé-â-kulpa-Péreni" (ta provojmi edhe me gabime të lejueshme):

=MEAKULPA=ME-LA-KUPA=

=ISPERENI=
=ISiLAMI=
=ISiPAQI=
=ISiGESUSMI=
=ISiKAMBLANI=
=ISiPiNi=

=MEAKULPA-ME-LA=KUPA=PERENI=
=Larja dhe shperlarja= 
=MEAKULPA-ME-LA=
=KUPA=PERENI= 
=Larja dhe shperlarja=(peranje-ispranje)=ishperlanje...

Nga do që do ta sjellësh kjo fjalë na del në dy kahjet;

Péréni,  â janë vetem ata të paqtë  e të  rrafurit mirë me Parajk që presin  edhe kuroren  e thérres, férrin  mbi krye si Parajkén?

A ishte ky ni ndeshkim prej "Pérénié" te pastrimit shpirtnor apo vetem se i këmbëve ?

Si  dhe pse  e moren në qafë pa pik faji nji njéri dhe për hiin  e kujt ?
Të matrapazve që mashtronin popullin dhe mbushnin xhepat e tyre në kurriz të tjerve ?


Si ka mundësi kjo që, Parajka,  ni fjalë e thjeshtë si  edhe therra, zberthejn Parajsen  aqë shumë të pritur për njerëzimin?

Argumenti Nr°2)

Fjala "sterrpik" "pérrskat" "prrua" "prroni" "sperrkat" "stérrpik me ujë që lidhen me të  emri "Péréni" ?

Ne të kunderten zgjidhja është krejtë e thjeshtë këtu:

"..te gjitha grat e lagjes i quan "teshat" "rubat" e "prrtlagét" si dhe "prrtlagat" në "prrua" të fshatit për ti larë rrobat e palara/ndyera/zhytne/ndyta é të (z'dra-lavta..) nga "zdrali" i punetorve që punonin në fusha, ku të kqijat/ndjersa/ etj !

Njëra ndër fjalët më kyqe ishte kjo "prrt" për te ardhur deri tek "prroi" "prroni" "prrua" "parau"  "parajka""parajsa" që rrënja është "prrt" ?
Ndoshta e dini se çka do thotë kjo rrokje "prrt" ?

Mirë, pasi që e nisem ta perfundojmi; "prrt"  pra,  është rrënja e fjalës "prrua "pérrua" "prr-ocka" "pot-ocka" (rrjedhje ujit te nji kanalit) në gjuhën polonishte ?

Si e tham, rrënja e fjalës "prrua"(perrrua" péri-uja) larë te uji është nga dy gjuhët ku;
= "prrt" =do thotë;
= prati larje të "prrlavi" "me i la rrobat e ndyta,  si shifet për habin tonë fjala "prrlav"(ndyta apo të zhytura) është e përbërë nga du fjalë;
nga rrokja e parë;
= "Prr+Lav-é= që do thotë;
=ndytsina/zhytje/pa pasterta;
= "pranje"  (larë)  gjërat e pa pastra tek prroni i keq me "pârajk" "pérajk" për te ardhur deri te Parajsa ?  


Parajsen e meritojnë vetem ata që janë të pastër e të rrafur mirë si me Pérajk ?

Nuk ka se si te lidhet ndryshe kjo fjala Parajs perpos me fjalen Parajk=PARAJSA të shqipes dialektore..

Pra,  kjo rrokja e dytë "prr+lavi" shifet se ka marrur ndikim latin;
="la/vage" (me i larë rrobat)

Argumenti Nr°2.)


Përmes "prronit" deri tek "Pérénia" ?

Dihet se kjo rrënja "prr" (lavé) është krijuar si prapashtes e shkurtuar e rrokjes së dytë tek fjala "pérrua";
= për të spjeguar larjën, pastrimin në "pérrua" për të dalur si i larë nga uji duke hjekur të kqijat dhe këta njerëz apo rroba/tesha do dalin nga ky ujë të pastërta: nga "prrlavi" (të zhytur) kalohët në "péreni" dhe kur lidhen te dy rrokjet në nji fjalë "prr+lavi" vështirë të kuptohen mirëpo duhet thyër arrën dhe hapur atë për ta analizuar thelbin e arrës, sepse, aty vjen për të ngatrruar nji "j" tek;
= "lavé"/lavi/ljavi=Ljavi(lajtur)=(me i lâ rrobat), pra, njihet si nji dublet i thjeshtë nga fjala tjetër me domethënje të afërt;
="ispranje prrljave robe" (pastrimi i rrobave të zhytura) dhe çka vrejmi pastaj ?

Ne mund ti mbushim edhe dy a tri faqe tjera këtu por, rrënja e fjalës "péréni" e "pérrua" apo "prrua" ose "prroni i keqë" (prron i gjërave të ndyera;
= "prru"= "prroni" = "prru-a"
= (pér-ru) =me larë, (e huaj..)
="prrron" "prru" vjen nga thelbi "prrlavi"(të ndyërit) por pa fjalën tjetër nuk zberthehet kurrsesi, kjo "prrtlagi" mban çlsin e hyrjes tek fjala "Péréni" përndryshe çdo tentati do dilte e pa suksesëshme:
="prrtlagi" pra na drejton kah fjala me kuptimin "pranje prrljave rrobe":(larja e të kqijave, mëkatëve):
=perovit"(pér-uit)=me i lagur apo kaluar sipër me ujë, "shperlarje si me (Parajk) që vjen edhe kjo nga;
"Pârajka"=PARAJSA ? pra vetem ata te larit e të shperlarit e te rrafurit mirë si me "pârajk" meritojnë PARAJSEN paqen ata tëpaqtë, të pastertit ?


Pse  dialektorja jonë po i zberthen te gjitha këto te dhena biblike ?

="Péréjka"(larsëja prej drurit qe ka nji dorëz) që është rrotullim i ;
="Péraj-ka) ose mjeti i punës për larjen e rrobave tek "prroni"/pérroni" vendi ku bëhën të larat atje poshtë te prrocka/lumi/ atje në lum do mbetët "Llumi" (imtësirat" e rrobave të zhytura nga ("sllômiti"/llômiti/llâmi/llômi, por edhe kjo;
="pérovit" lidhet me "pérovitje" në "pérrojin e keq" nga "péré-nje" "pranjé"  "Ispéri" =larëje me "pér-ovit"= ku kjo "ov" bëhët "oû" dhe arrin deri tek fjala "oujit" é jétës ?
="perovitje" ose "péro/vit= na del;
=péro-ujit"=shperlarje, ujitje:
="pérovanje" "prânje" ose "périti" që pastaj na drejton edhe tek nji fjalë tjetër;
= "prrskati" "prrskavit" "prrskavit" që ka lidhje edhe kjo me ujin por do flasim hera tjera sepse, në disa vise thuhet:
= "prskati" "prrstit" "pérstit" "mistit" (mistit buken kur del nga furra)  "prrstiti" "pérrskati" "sterrpik" "spérrkati" etj..?


Si ka mundësi kjo që, fjala Péréni të lidhéet me fjalën "pérrua" "prroni"  "Pârajka" me Pârajsa ?

Te gjitha këto fjalë kanë kuptimin e veprimit atëhere kur ne hedhim ndaj dikujt pika uji përmes gishtave të lagur mbi dike
pra,  rrënja e kësaj fjale është;
= "prrsti" e "prrstit" (gisht) gishtérimi ose:
="prrstati"= me hedhur pika uji nga duart e lagura pika pika të imta ndaj dikujt, dhe nga kjo shenjë e shperlarjes se trupit vien gjesti që "pérlati" (prélati) i ujiste  të "prrlavët" të pa larët, ata që ndoshta nuk kishin patur kohë  të lahëshin nga "prélati "prrskatëshin" dhe shperlahëshin sadopak për të hequr "prrla (-n-) jen" e jo (pérla('r')jen)  (të palarat"  dhe  mbi besimtarët hidhëshi  pika uji në ditë lutjeve.

Argumenti Nr°3.

Këtu do ta analizojmi fjalën "bukël" apo në dialektoren shkurt "bûkla" dhe "bukur" apo, é "bûkra" dialektore sepse, me anë të dialektorës "bukla" për "bukël" standarte dhe e "bukra" apo "bukur" standartes së deformuar nuk mund të shifen gjëra té "bukra" e jo te "z'bukur-uara" me ("-ua'ra") (apo -u'ra- lidhse te pa nevojshme në hulumtime të shqipës ku nuk të qojnë askndi vetëm se në rrugë qorre, sepse, rrënja e fjalës "bukra" dhe "bukla" rrjedhin nga gjinia femnore e jo mashkullore, pse të kërkohët rrënja e saj tek gjinia mashkullore..?

Nuk i shpeton dot as kësaj rrënjës "kra" dhe se kjo "bu" është nji parashtes e futur në fillim si "po"/vo dhe lakohet shpejtë në "bo" e "vo"= që ka kuptimin e (é-së)=për diçka të si të pelqyshme të (bukren e jo të "bukurin" ) (s'ke si e trajton ndryshe sepse është femnore dhe shfaqet për te shprehur fjalën :
="Po/krasna"="é/bukra" e jo "é/bûk(-ûr-)a" (kjo (-ûr-a-) nuk ka asnji këmbë mbështetëse, pa domethenje shémbét, sepse kësaj "bu/kra/sna i mungon  ni "va"  për të dhan si duhej "vakra" (vogla) i vacërr, e vakerr, e vo/cérr u bâ "kér" por shifet s vjen nga mungesa e parashtes "ko/kér"  é "ko/krra"  drithi, (ko/krriz)  nuk dihet se kur  ndryshuan as nuk japim pse  e si..) pse ?


Po Bukureshti i Arefit ku nambeti  ? 

Derisa fjala "bukra" e as e bukura nuk na dalin shqipe siç trompetohet nga disa te vetquajtur albanologa..por, kjo "bukra" na i paska rrenjet nga diku tjetër, nga "ukrasna" pershtatet "b-ukra-shna" "bukr-a-sht"  pra, Cabej edhe këtu paska patur të drejtë ?

Tani edhe kjo fjala "bukël" do të këputët sepse kjo "bukla" numër 1 (apo "bukël"Nr2) e standartes e pérmirsuar apo rregulluar ka për tu shëndrruar krejtësishtë edhe diçka tjetër aty dhe të pa pritur, thuaja se vetë kjo "bukla" ruante sekretin e rrokjeve të fjalve nga leksiku i shqipës ku as që do ta kishim pritur këtë kurrë  por ndoshta e keni parë me sy se kjo "bukla" është e vogël apojo ?


Sepse kjo "bukël" lehtë mund të bëhët e "vogël" nga "po-kël" po/vo/bo ishte aqë e demosdoshme sipas ligjit te shkences, ku nga rrënja "bo" kjo do te kaloje me nji pamje tjetër nga "po/vokél" nga "pokél" bëhët si t'ishte "gogël" nga bukla é "vogël" ! 
Sepse kjo "bukël" lehtë mund të bëhët e "vogël" nga "po-kël" po/vo/bo ishte aqë e demosdoshme sipas ligjit te shkences, ku nga rrënja "bo" kjo do te kaloje me nji pamje tjetër nga "po/vokél" nga "pokél" bëhët si t'ishte "gogël" nga bukla é "vogël" !

E kemi parë se kjo "bukla" është e vogël ajo jo, pse, çfarë fshef ajo në "vo"  tjera  të mbyllura në thelbin e arrave tjera ?

Athua  pse kjo Bukla aqë e "vogël"  është edhe aqë e bukur  e cilar e ka fshefur që prej sa kohës diku rrënjen "kla", si çelsin e deres,  mendoni se kjo është rastësi ?

Sepse,  kjo "bukël" lehtë mund të bëhët e "vogël" nga "po-kël" po/vo/bo  ishte aqë e demosdoshme sipas ligjit te shkences, ku nga rrënja "bo" kjo do te kaloje me nji pamje tjetër nga "po/vokél"  nga "pokél" bëhët si  t'ishte "gogël"  nga bukla é "vogël" !


Athua pse kjo Bukla aqë e "vogël" është edhe aqë e bukur e cilar e ka fshefur që prej sa kohës diku rrënjen "kla", si çelsin e deres, mendoni se kjo është rastësi ? 
Athua pse kjo Bukla aqë e "vogël" është edhe aqë e bukur e cila e ka fshehur që prej sa kohësh diku rrënjen "kla", si çelsin e deres, mendoni se kjo është rastësi ?

Pra kjo "Bo/Vo/Pû/kla" (bukla);
="Vogla" sa nji "gogël" ;
="bukla" "gogla" njisoj janë, rrënja e tyre e përbashkët është *"kla"* edhe se tek fjala "gogël" është bërë nji intervenim me laps në dorë e fletore  ku në vendë të "k"-jës është ngjitur gerrma që do ta zëvendsoje dhe dalloje nga "bukla" e "vogla" "vokla" nga "gokla" si shifet nga baza kanë rrënjen, bërthamen e tyre të njajtë, 'kla' ku si tek të gjitha gjuhët IE, dhe ato gjermanike kjo "kla" i lidh apo është si absolute për te ndertuar fjalën "klainé" =(i vogël) pra, si e shofim kjo rrokja "kla" është nji DNA-i si për fjalën "bukla" (grrklan) (gryk-lan, (gryk=laring)apo edhe për "bukra" "bukla" "vogla" "vokla" etj. pastaj të gjitha fjalët e shqipes zhvishen nga e njajta mënyrë përmes këtij çilsi ?

Tani kemi rrenjët e rrokjeve për :
="bukél" "bukla"=(vogël)  vogla dhe :
=(bukur) "bukra" rrokja kyqe për buklen ishte;
=u-ja"kla"= (klaine):
=i vogël kurse rrenja e fjalës:
="bu/kra" ishte;
/kra/ që perputhet me fjalen.
/kra/sna" mirepo shtrohet pyetja këtu !

Sepse,  e kemi vrejtur këtu se edhe rreth fjalës "mbështjello"   "mbësh-tjello" të cilën e lëshuam  si nji flutur të ringjallur me shpresen se mos ndoshta dikush do ta kapi por jo, perkundrazi, i pranuam të gjthat ofendimet e sharjet që vinin nga të katër anët, shtrohët pyetja; pse ?

A mos fluturuan  këto fjalët  hinde (sanskrite) si flutura  "të fshehura"  (ûmskrite) (arsyetim i fshehur i njerëzimit te zgjuarsisë) apo mos ndoshta fluturuan me aviona dhe na i sollen  tek ne në Ballkan ?


Të vetmit ndermjetsues mes hindve dhe Egjeut ishin këta  skitët..

A vjen emri "bukuresht" / "pôkrasna" nga shqipja përmes fjalës "pokrasna" apo mos ndoshta fjala "e-bukra" vjen nga "bukrasna" ?

Mes "pokrasna" si edhe "pokla" apo "bukla" athuase kjo "bukla" d t'ia gjëje vegzen edhe "gjermanishtës" në t'ardhmen ?

A ishte ky kodi të cilin e kërkouan prej më së 200 vitësh studiues  të gjermanishtës të disa gjeneratave, që nga, Ljebnic, Bop, Krhe etj. ? 

Dhe tani bukla e vogël sa nji gogël  na i hap   të  gjitha dyert  që na ishin të mbyllura prej shekujsh ? 
Bukla hyri edhe në fjalën popullore si nji  gjë e shenjtë ku askush nuk guxon ta mbysi buklen, pse ruhemi aqë shumë nga kjo buklae vogël që në popull thuhet, kur e shofim atë duhet menjiherë pshyër dorën dhe prekur fytin,  pse ky gjest ka mbetur ende i ruajtur  tek populli shqipëtar ?

=MEAKULPA-ME-LA=KUPA=PERENI=
=Larja dhe shperlarja= 
=MEAKULPA-ME-LA=KUPA=PERENI= 
=Larja dhe shperlarja=is-peranja, (e sper-lamja)=(e-sper-lara) is-pero, is-peres...isperish..(ishpreses)
-Po shkruan; "mbësh" dhe në gjysmen tjetër të thelbit po shkrun; "tjello"  nuk po i kuptoj, ô Perendi; si kam dëgjuar asnjëherë këto dy fjalë. N'çfarë gjuhe janë të shkruara këto ? 
-Po shkruan; "mbësh" dhe në gjysmen tjetër të thelbit po shkrun; "tjello" nuk po i kuptoj, ô Perendi; si kam dëgjuar asnjëherë këto dy fjalë. 

 N'çfarë gjuhe janë të shkruara këto fjalë ?
=GOGLA= "shkokla" por patjeter duhet eliminohet gerrma"h" e cila na ka vonuar  epenguar pae zberthyer kodin, pra;
=SKOKLA=(shkoklimi i misrit psh. kur i nxjerrim kokrrat nga boça quhen "shkokla"(kcyese, kokrrra qëkcejnë kur i shkaklojmi) po rduhet shkruar "shkokla" për hetime;
=KOKRA=(për kokrra të drithit etj)
Mirepo tani lexues te nderuar, mos u habitni, ju lutemi te keni pasion deri ne fund. 
E shofim se kur fjalën 
=KOKRA= e zëvendsojmi me fjalën;
=VOGLA= dhe keto dy gerrmat e para "VO" nga rrokja eparë  te fjala "VO/GLA" i marrim nga epara dhe i vendosim tani në fund të fjalës "vogla" atëherë  arrihet tek ni fjalë tjetër ecila ka të njëjtin kuptim por për nji gjuhë tjetër si do ta shofim se si kjo "vogla"  shendrrohet në;
=GLAVA=KOKA e keshtu merradh, nga fjala GOGLA arrihet deri tek fjala 
=VOGLA= e pastaj na del fjala; 
=KOKA=(glava) si e shofim diçka e pa besueshme ? 
 
=GOGLA= "shkokla" por patjeter duhet eliminohet gerrma"h" e cila na ka vonuar epenguar pae zberthyer kodin, pra; =SKOKLA=(shkoklimi i misrit psh. kur i nxjerrim kokrrat nga boça quhen "shkokla"(kcyese, kokrrra qëkcejnë kur i shkaklojmi) po rduhet shkruar "shkokla" për hetime; =KOKRA=(për kokrra të drithit etj) Mirepo tani lexues te nderuar, mos u habitni, ju lutemi te keni pasion deri ne fund. E shofim se kur fjalën =KOKRA= e zëvendsojmi me fjalën; =VOGLA= dhe keto dy gerrmat e para "VO" nga rrokja eparë te fjala "VO/GLA" i marrim nga epara dhe i vendosim tani në fund të fjalës "vogla" atëherë arrihet tek ni fjalë tjetër ecila ka të njëjtin kuptim por për nji gjuhë tjetër si do ta shofim se si kjo "vogla" shendrrohet në; =GLAVA=KOKA e keshtu merradh, nga fjala GOGLA arrihet deri tek fjala =VOGLA= e pastaj na del fjala; =KOKA=(glava) si e shohim diçka e pa besueshme apo jo ?

Kush është pshtjelluesi i gjuhës shqipe, vetë Pernia prj s'nalti ndonji fuqi jashtë toksore ? 
Kush është pshtjelluesi i gjuhës shqipe, vetë Pernia prej s'nalti,  ndonji fuqi jashtë toksore ?


27 juin 2015

Old links between: Crete, Korea and Okinawa in Japan?

Old links between: Crete, Korea and Okinawa in Japan?

From the theory to the practice!

I think when you look at the image that sticks parfetement one over the other, allors is no longer a theory ..!
Par Dardan Leka: Map of Atlantis ?

Old links between: Crete, Korea and Okinawa in Japan?

Technology today allows us to be confirmed a previously suspected theory, like those papillary lines of fingers get stuck on paper and then krahasojmi with others and they will show us exactly our identity, so has the the illustration Simple shows us the true identity of this drawing that what he presents illustration found on Etruscan centerpiece 200 years ago, with one click on Google Earth, within five minutes, as soon as we perceive this image on terrestrial globe (superposer) when the surface of the soil immediately view from the top of Google Earth, there will clearly look for, we will see with our eyes these traces from this simple drawing that we have derived from this centerpiece Etruscan and direct spot at will visually see that this image will fit his country down there on earth over the globe relief is the northern hemisphere, as if it were yesterday drawn especially for this day, for today's generation?
How could it?

And after that we have closing this test as an analysis in a laboratory bëjmi this image so has the egg-Etruscan who worked before 2620 years ago, and when vertetojmi that drawing will exactly match the one that captures the incredible length length with a perimeter around 18,000 kilometers!
And then, when we see with our eyes this extraordinary phenomenon that will appear before us and not remain surprised?

All previous theories that have had in mind for decades until now, these then you seem rolled one over the other and collapse on the spot, before this simple illustration that size!
That all previous theories have had in mind for the decade Until now, poke one said you sem rolled over The Other and collapse on the spot, this simple illustration Before That size!
My theory is very simple, as simple is the design that is even remarked to him on the Etruscan vase Tragiatella (Capitoline Museum, Rome) by inteligence inconue, called the lost civilizations? *
It is very difficult to convenquer the mond that this simple drawing is a map view of Geographical ciele (as faisont au'jourd'hui earthe on google) shown in this vase there may be more than 14,000 or more than 40,000 at earlier years?
Who little soutenire this theory of the category of scence- fiction?
Evidament that it is difficult to tell soutenire of theories but does not need besser arms and ignored as do most of my girlfriend here on fb, by their judgment sometimes their negative reactions are utterly silent and yet I their forgive..

..here below other source
which confirms the possibility of this ancient Mediterranean-conection between Japan and Kore !
Thank you!
=====================
Par: Gretchen E. Leonhardt
Updated on July 01, 2013

Linguists generally dismiss language correlations among societies unless there is demonstrated non-random genetic affinity [“Genetic Distance”] through one or more DNA markers, which identify ancestral clans. Consequently, despite the language similarity, linguists dismiss Japanese as the underlying language of LinA because the DNA research, as typified in the haplo-group maps, seemingly does not support a correlation. However, research results often indicate larger groups and do not compare two isolated island-societies that are a half world apart. Nevertheless, although mounting interdisciplinary evidence overwhelmingly supports the correlation between these societies, linguists will not be satisfied until a non-random genetic link has been established. This research endeavors to establish the “missing genetic link” between the Okinawans (and, by association, the Japanese) and the Minoans that historical linguists require.

Source:httpa//httpa//konosos.net/…/konosos.…/.../the-genetic-affinity-between.../... 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

05 mai 2015

Shtjellimi i fjalës mbështjello

    Shtjellimi i fjalës "shtjëllo"

    Dardan Leka: Arban Blandi; Per shembull shtjell > *mbë-shtjell,*Arban, u ndala njihere tek kjo fjala "mbëshjell" tek e cila kam bër sprova prej vitesh derisa më në fund mendoj se nuk ka tjetër shtjellim por nese ndonjeri gjen zgjidhje tjera atehere lirishte mund ta hedhi poshte kete shtjellim qe po e vendosi këtu;=mbë-shtjell, *ledh > (Arbeni°*******************************Shtjellimi i fjalës "mbështjell": "mbështjell*=mbë-sh-tjell==m(-é)+ b(-v-)+ësh+tjell= =mé+vésh+trupin==m'(é); m*= mbetët shkurtes:=véshje,== m *é-b*-(-v*-)ul-, (-mlû-)=mbulu (najllon, shtof, letër për me i m'vesh dhuratat...)=vélorja, véla(duvaki)=tjell*=trupi, (trup)=shtati(sllave), trup=(trong.kelte) njeri, nga "tello" =tjello=tjellak, p'shtjellak, pshtjellc, pshtjellim,shtjellim..=tjella*-(-o-)=trupi(sll.)=ME VESH TJELLO= (me mlu, vesh nji send, trup, objekt)=ME VESH TRUPIN==m*(-é-)m(-v-)b*(é)sh*+tjéllo=m'veshje enji trupi, nji objekti, nji sendi=======dalim edhe tek ndegjimi pastaj==ku pa dialektore nuk hecen fare; e kemi për shembull tek =Iliada në gjuhen bretone në Francë, ku i gjejmi fjalet tona dialektore te herojve si edhe fjalen; =ngo==nin=nigo=degjo..etj.=nij=nigu, etj.=====Vlla i dashtun Arban, kur ia nisim te hetojmi diçka në etimologji me fjalët e standartes si kjo "ndëgjo" "shkuar" "tubuar" askund nuk arrijmi; pra ne duhet kthyer makinerin mbrapa, ju lutemi, me falni por edhe shpresoj se nuk jemi keqkuptuar;
    Dardan Leka: Më falni por, më duket se më mirë është që sot të thuhet e verteta si duhet pa kurrfarë pretendimi as mendjemadhsije sepse shkon në interesin tonë të pergjithshëm se sa të dalim me fantezira dhe ta mashtrojmi veten tonë së pari dhe ti mashtrojmi të tjerët se gjoja "shqipja ështëmëma e gjuhëve" siç e mashtrojnë boten shqiptare Arefi e Kocaqi dhe shumë tjerë apo të heshtim sot sa jemi në internet dhe të mashtrojmi rinin tonë duke e pezmatuar atë me gënjeshtrat tona kështu që nesër do na kthehet si thikë pas shpine e gjitha kjo genjeshtër, pra,ju lutemi, është në interesin tonë kombëtar; mos të perhapim gënjeshtra përmes interneti, t'ia lëmi profesorve tanë që janë kompetent për gjuhësi, ku së bashku ata profesor nga Kosva, Maqedonia e Shqipëria të mblidhen rreth Akademisë dhe aty në tryez shkencore vendoset e ardhmja jonë e jo me mashtrime e gënjeshtra përmes interneti, ju faleminderit !
    Rinald Meta: Mbeshtjell=proto-shqip*ambi (greq. amfi, sanskr. ambhi, gjerm. bi etj) + stella ( greq.stello, gjerm.stellen-ve, vendos)..do mesoheni nje here e mire mos te analizoni gjuhen me akrobacira mendore??
    Syuki Aloe: hahaha sa qesharake me duket kur kritikon secili tjeret e vet eshte i bindur qe e ka kap zotin per coke!
    Dardan Leka: Rinald Meta (+ stella ( greq.stello, gjerm.stellen)I nderuari Arban, Jeni gabim, me keqardhje, a e dini sllavishten ?Fjala =stella=stéla= stjéna;stén=NDALES (me u ndal, ndales shqip°.para ni stami=stani=tamus(s-tamus) me u ndal n'stam te ni lumi=tamos* e keshtu m rradh, (kur nuk e dini skitishten mos e merrni n'qafe ni popull tê tërin me gënjeshtra)* si ai piloti që i mbyti 140 shpirta, dhe ju mos e merrni n'qafë popullin shqiptar, por lexojeni se ç'ka thën i madhi Eqrem Cabej ! Mos gënjeni veten dhe të tjerët !=STENA=krrsh, vend gurishte i ngurt, i palevizshëm !=TJELLO=trup, (tr-on-k, kelte) "tjello" do thotë në sllavishte; ="tjello"=tjella=shtati, qe edhe kjo= "stati"= eshte sllavishte, =stati=STANica,=Statik=trup i ndalur, i ngrim, i pa levizshëm, stativ.
    Arban Blandi: Dan, t'i marrim me rend.
    Dardan Leka: Mos e merrni n'qafe ni popull të tërin me gënjeshtra)* si ai piloti që i mbyti 140 shpirta, dhe ju mos e merrni n'qafë popullin shqipëtar, por lexojeni se ç'ka thën i madhi Eqrem Cabej: Mos gënjeni veten dhe të tjerët !
    Rinald Meta: Dardan Leka perse me quan Arban se spo te marr vesh? E dyta, perse fjalen protoshqipe *stela e ben magjikisht stjena (e dim edhe sllavishten)? Bazohesh ne cfare? Fatkeqsisht ky grup esht mbushur me njerez qe bejne etimologji popullorçe duke dhene shpjegime nga me fantaziozet, po cfare ne bejme ktu me Arban Blandi dhe Col Mehmeti esht analiza e shqipes dhe lidhja e saj me ilirishten nepermjet metodes shkencore, nuk u japim fjaleve shpjegime personale Syuki Aloe kush esht i bindur qe e ka "kapur zotin per coke" nje njeri qe studion per vite me djersen e ballit gjuhesi profesionale dhe sforcohet ta ndaj ate me te tjeret, o njerez qe ngrihen nje mengjes te mbare dhe fillojn te japin botes "ndriçime" gjuhesore nga me te ngjyrosurat te bindur se kane dekodifikuar misteret e historise antike?? Pffff behuni serioz ju lutem..
    Dardan Leka: Po, kërkoj falje aty tek emri ju ngatrrova me Arbanin por e korrigjova (mund ta verifikoni) pastaj e dyta; pajtohëm me ju se mundoheni të shtjelloni fjalëtë vështira që nga mjesi deri në mbrëmje vonëedhe me Colin për të gjetur mundësishtë nji lidhje të ilirishtËs me shqipen, gjë që edhe unë e mbështes nismen tuaj, ju përgëzoj, por, edhe tjetra se; këto akrobacione JU që i bëni, (kamlexuar të gjitha postimet e juaja) të gjitha këto janë thënë edhe më parë ga studiues tjerë, ju vetem se ça i perseritni ato citime me (-ss-) me (-t-) (-uar-) tuj mendua se asksuh tjetër nuk i di këto gjera vetem se ju dy këtu në grup ? Ju lutemi te gjthat i keni tek dosja e Erik Hamp, dhe dosja e pozicionimit të gjuhes shqipe rrin ashtu pezull (n'ajrë ) që nga viti 1965 nga kongresi i Los Anxhelesit ku permes "sinjaleve" shenjave mes rreshtave iu është drejtuar ultimatum gjuhes shqipe, për ata që i kanë pasur veshët meveti e kan kuptua dhe i pari ishte i madhi Cabej i cili u ngrit dhe e perfundoi vepren te cilen na ekerkonte Hamp dhe studiues tjerë, në dy gjuhë, kështu që neve na shpëtoi Cabej, u fliua për kombin tonë dhe sot dalin njerëz dhe e shajnë ? .. A është kjo e pranueshme ?
    Syuki Aloe: hajt ta them edhe une timen se nuk behet nami edhe nje mendim ndryshe! Pa e sqaru leximin ne forme tregimi. Mbeshtjelljet te shumta dhe te ndryshme ... fillo me gjurmet e kembeve,; kur njeriu has ne tri gjurm te kembeve! dhe jo 2-4-6 gjurme kembesh hahah,.kur njeriu eshte ber tre vesh ,.kur kan fillu tre vet te flasin,.apo ka ndegju dy te tjere,..mbeshtjell shtrirja , zgjerimi i 3 yjeve ,.kur njeriu ka fillu te besoj ne kafsh, kafshet e dala nga veja,.e gjurmet e njeriut jan kafshet e dala nga veja ,.., njerzit Veshtrues-Veshtruesi,..kjo fjale me coj edhe deri te kuptimi i numrave ! Lidhje nuk kam por tani me kujtohet qe 3 eshte baksuz se si duket jan pshtjell e mbshtjell gjinja!
    Dardan Leka: p.s: perpos dosjeve tjera keni edhe dosjen nga Bardhyl Demiraj...flm.
    Arban Blandi Dan, me falni shok se nuk kam internet eketo dite, nuk mund te rri shume ne internet.
    Margarit Nilo: Dardan Leka, ne shume grupe te kam pa se ne fillim futesh si ''i urte'', pastaj kur e she se komentusit nuk u binden komenteve prralla te tua pro sllave si ajo ''mbeshtjelle'' qe e lith me ''tjello = trup'' ne sllavisht, atehere ti shperthen ne histeri. Trego emrin tend te veret se kush je mos u fshi me emrin ''dardan''.Pse edhe Blandin e ke te ''grupit tand''?!
    Dardan Leka: Mos ke merak se do qetsohemi jemi njerëz me kater këmbë e jo tri si tha syuki...mirremi vesh dhe duhet të mirremi vesh mes veti; me urtësi, unë asnjanin këtu nuk e pengoj që ai ta thotë mendimin e tij mirëpo, në gjuhësi ka rregulla, ai që mundohet të më bind mua se "jo stella e tjella apo stena janê proto shqipe kjo do thotë se ai nukka njohuri në sllavishtën dhe e ta pranon, unë e flas që 40 vite, ai më thotë se jo, stella e tjello janë proto shqipe ? A e din mirë z. Rinald se, greqishtja e vjetër ishte indo-skitishtja (balto-sllavishte ?... dhe tani ne a duhet të shkojmi e të mbytemi ? Ju mendoni se unë kam ardhur këtu t'ju mashtroj juve ? Jo të dashtun miq, ju jeni në rrugë të gabuar, pyte Mansakun, Emil Lafe dhe studiues tjerë, se, ju pa e ditur vetem se çka qoni ujnë n'mulli t'huaj, nuk keni lidhje as kush isin pellazgët, as ç'farë gjuhe flisnin këta skito-pellazgët (bellashkët) por e dini gjuhën shqipe permendsh si digitroni (kompjuteri) por nuk dini se nga e ka rrenjen ajo apo kjo fjalë, fare s'keni dijeni në këtë fushë, pa keqkuptime jua thëm, ti mbledhim mendt, t'ia bsojmi profesorve tonë këtë detyrë, mos e merrni n'qafë rinin nëpër grupe e forume duke gËnjyer se gjoja shqipja është "mema e gjuhëve sepse do japimllogari nesër do na mallkojne gjeneratat që do vijnë pas neve !
    Dardan Leka: I nderuari Margarit, shko tek profili imi, është i hapur për te gjithë boten do thotë se, edhe se ne dy nuk kemi miqesi mund të shkoni kur te doni aty tek profili imi dhe të merrni hetime; Sa i perkete fjales "tjello" "mbeshtjello" i dashtuni mik, kjo është një pune disa vjeçare, nuk jane këto fantezi edhe se ty te duken ne mendjen tuaj te njome feminore; pra merre ketu dosjen E.Cabej, lexojeni dhe ju mirëpres, gjitha te mirat !
    Rinald Meta: Dardan Leka, nuk kam degjuar kurre kaq shume marrzi gjuhesore ne nje koment te vetem!!
    Dardan Leka Mirë, as unë nuk kam degjua kurrë kaq shumë mbrapshtina se sa në kmentet tuaj duke u vetëknaqur me komentet tuaja, qe ku e kan lexuesit Hamp, Cabej, Demiraj, le ti lexojmi këta studiues e pastaj të vijmi këtu dhe ta japimmendimin tonë ejo si ju fantazoni para 7000 anëtarve të grupit gjoja se keni njohuri të pjekura në lidhje apo rreth shqipes ? Për gjuhën shqipe duhet t'iu thuash lexuesve se, e tëra dihet, ai Coli vetë e shperndan lidhjen e studimit nga Bardhyl Demiraj kurse në anën tjetër këtu ai s'flet asgjë, apo nodoshta nuk guxon, ku ta di unë ? Pse të mashtrohet lexuesi shqiptar ? me çfarë të drejte e bëni këtë që nxisni anëtarËt nËpër grupe në fb; duke iu thënë atyre se, "shqipja është gjuha e perendisë" dhe i mjeri lexues ai kujton se ashtu është, e shifni se ne çfarë gjendje kemi ra sot ? As nuk rrspektohet puna shkencore e Cabejt, as Akedemia por, lavdrohen internautat ne fb ? Pse nuk folni të verteten aty si Bardhyl Demiraj, e keni lexuar studimin e tij ?
    Arban Blandi: Dan, po Skitet ishin Iranik lindor qe ndaheshin ne perendimoret SkitoSarmatet qe iken deri ne Rusine jugore (ku nje fis i Skiteve perendimor, fisi i Alaneve Skitosarmat, ende rron ne Rusine jugore, dhe jane OSETIKET SkitoSarmat (Iranik lindor) qe sot banojne kryesisht ne rajonin e e VLADIKAUKAZIT) si dhe ne lindoret SkitoKotanet deri ne Pakistan e ne lindje te Tagjikistanit. Iraniket bashke me IndoArianet dhe me Nuristanet e HinduKushit bota akademike beson se jane te gjithe me prejardhje nga nje popull indoiranik i lashte qe mendohet me prejardhje nga viset e Rusise jugore, nga ku pasandaj u perhap ne lindje te detit Kaspik posht drejt Iranit e drejt Indise veriore.
    Dardan Leka Areben, e kam cekur se as vete studiuesit ende nuk jane te pajtimit te gjithe se, ku ishte vendi i saket i skitve, por,, sipas shkrimeve me te vjetra kineze keta quheshin "saka" që me vone greket iu dhan emrin "skitoj" (sepse mbanin mburojen) mbrojtsen por jane teper te lashte, mos i krahasoni me skitet iranian qe edhe keta rrjedhin prej skitve te bardh qe jetonin siper danubit dhe kaspkut me vone aty rreth 2700 para krishti keta skitet u shperndan, nuk dihet pse, por u shperndan kah jugu, do thote pushtuan Mezopotamin tjetra pjese kah perendimi, kaluan deri ne Angli (por atje njihen si "Sauromati) zarmati) por edhe para tyre kishin shkua atje Kurganet...me nje fjalë, ndahen ne te kater anet; nji pjese e tyre pushtn traken, makedonin, epirin dhe gjithe ishujt egje.. kurse dega tjeter qe kishte shkuar ne Mezopotami del nga atje, sulmon sirin, palestinen dhe egjiptin..te gjthe jan e familje skite apo indo-skite sepse te vetmit ishin ne kontakt me hindet dhe thuaje se jane te paret qe kishin njohuri alfabetin e ke tek Platoni.. me nji fjale, te paret banor qe ishin ne gadishullin tone ishin populli hajnibu, popujt e henes (qe une mendoj se ishin iberet e iberis se kaukazit) pastaj vijne keta skitet e bardh( qe homerii quan pellasg por per shkencen ska dyshim ishin keta skitet, e mori vesh vone shkenca gjermane dhe nga kryeneqsija, as Ljebnice e tj.. nga turpi se gjoja do ju mbetej prejardhja gjermane skite (tuj kujtua se ata ishin te eger) e eliminuan kete tez dhe gjeten pas disa vitesh tjeteren, (indoeuropiane) qe i pajtonte te gjithe.. perndryshe, skitet, apo pellazget, flisnin nji gjuhe sllavishte, baltishte te perzier me hindishte dhe gje normale e quan Henry Mathey (jo arefi) i shekullit XIX-të se, kjo eshte aesyeja pse tek greqishtja e vjeter hasim emra perendie e toponime qe kuptohen me shqipen...dhe ketu mbyllet goja ! dshe e pranuam apo jo, kjo eshte e verteta qe akademia jone e di kete mire por nuk flet !
    Faon Perrovarri: Σκυθοδ οκο=emblema skitve.....si eshte e mundur me alfabetin e ashtuquajtur helen...?
    foto e Faon Perrovarri
    Dardan Leka:

    Dardan Leka:
    foto e Dardan Leka
    Faon Perrovarri: Dardan, nje perqasje apsolute dhe dinjitoze per fjalen "mbeshtjell", Nevasta, nimfa, Αώου (vjosa) , jane fjale qe mund tu gjesh monopatet e evolimit te tyre vetem nepermjete analizes se fjales OOU(vllahisht) =>veza <<=vesh,aoua =rrushi!
    Dardan Leka: Ju faleminderit Faon ! Po, ke te drejte shumë i nderuar për këtë te paren ( veshje) që ne e kemi bere "mbsh" pa asnji kuptim, targjke.. dhe tjetra "tjello" ska dyshim, që fjala "mbeshtjello" është e perbër prej "veshje" mbuloje si thuani ju dhe "tjello" por mso harro se "nevast" =neba- nebo=qielli, dmth;mbuloje, kupolla, kulmi, nga se "v" kthehet lehtë në "v" tek vllahishtja ne shume raste si pash tek Bitolia= ne vllahishte eshte kthyer në Vitolia etj.. por, jam plotesishte i pajtimit me komentin tuaj dhe mesova edhe nji fjale tjeter "nevasta" qe per mua eshte "gjithesiaj" vasta" simveshje=mbulim dmth. e pergjithshme e hapur, hap-sira..Vast =vesta, (setra)ose rrobat etj.. shkon gjate kjo... Ju faleminderit !
    Rinald Meta: O Dardan serbodashnori, boll se na hape barkun..nuk merr ere fare nga gjuhesia a derebardhe perse vazhdon me kto elukubrime sllavomadhe??...ke lexuar ndonjehere ndonje traktat mbi gjuhen shqipe ti or zotri? Di zotria juaj si funksjonon analiza gjuhesore ose ca esht indoevropjanishtja?? Ke sy ne ball te shofesh termin shtjelloj ne gjuhe te tjera evropjane??
    Arban Blandi: Folljen mbë-shtjell/pë-shtjell thuojse gjithe profesoret akademik e bajne te rrjedhun afermendsh nga follja SHTJELL (-o > shtjell-on) me nje parashtese folljore ëmb->MBË-, ashtu si ledh >ëmb-/mbë> mbë-ledh, etj. Nderkohe, follja vesh, qe dha fjalle si vesh-je etj., nuk besohet te kete dhane ndonje follje si mb-shtjell/p-shtjell, por besohet te jete (une besoj ilirike) nga parindevropianka *wes "to dress, clothe" qe eshte mjaft e perhapun nder gjithe indevropianet.
    Dardan Leka: Shiqo mik i dashtun Arben, fjala "vesh" + "tjello"=veshtjello=thjeshtë e barabart me trupin, (nuk do thote vetem mbuloj e trupit te njeiut,mund te veshet psh; nji nuse me ni "pshtjellc" qe quhet "pshtjellak" rrethatore nga leshi, ne anen tjeter edhe "jelek" "tjellek" do thote veshje popullore, ne mudn edhe te çmendemi ketu por kjoështë shkenca, nuk kameshire fare nga asnjeri prej neve sadoqe ai Rinaldi me quan pulikishte serbe* si e shifni edhe ju, kur i mungojne atij argumentet sespe lidhje nuk ka ai me gjuhesi, gjuhen sqipe e di memire se une pro, nuk di se nga rrjedhin ato fjalë sepse nuk ka vegla pune dhe ne munges te veglave te punes ai me shan mua e ofendon, pse keshtu, çfate i kam atij qënuk di se ç'është dhe nga vjen fjala "mbështjello" ku është faji im ?

    Rinald Meta: Dardan Leka po patjeter thua qe skemi "vegla pune" kur ti nuk di fare cfare jane veglat e punes..aventurier si ty kemi pare plote o "Dardani" sllav, dhe nuk do jesh i fundit, se shqiptar qe ja fusin vetes ka me shumice...esht i bukur fakti qe beni 300 profile fallco e vini ktu shkruani te njejtat gjera!! Pfffff
    Dardan Leka: Ju lidhje nuk keni se per çfare "sllavishte" eshte fjala këtu..?
    Ne flasim për rrenjën mbështjello; tje, mbesh, tjello, tje-gulla (-mbësh-tjello-)=(tjegull)=(tje)=tje-llo=indoeuropiane=mbulojse trupi. Kanë që të gjithat rrenjen e nji gjeje që mvesh trupin !
    rrënjën; (-Tje-)mbuloje trupi, objekti, dhurate, etj..me vesh diçka me leter, me shtof, me najllon...lol !
    Dardan Leka: Une flas per te miren tone; edhe njihere; mos i mashtroni lexuesit...
    Dardan Leka: Në të miren tonë do ishte ta mbyllnim para bote..të punojmi e zhvillohemi, ky është mesazhi imi, jo t'iu shperndani fantezira të rinjve në fb; ju e demtoni rinin shqiptare me papergjegjsin tuaj, ne kemi arsimimin dhe vetem atyre duhet t'iu besohet ejo mashtrimeve neper internet, ky eshte shqetsimi imi, e jo se tjetri e tjetri me shajne andej kendej pa më njohur fare.
    Rinald Meta: Ahaha ne demtojne rinin shqiptare???
    
    Ti flet fantazira qe nuk bazohen ne ASGJE shkencore e shkruar deri me sot mbi shqipen e ne mashtrojm? Eh o shok fatkeqsisht me sa duket esht e vertet qe do kohe te behet Shqiperia, se mungojne shqiptaret..ne vend te hapni nje liber e te informoheni vdisni te hiqeni si gjithedijes qe ndriçojn popullin, normal kjo esht rruga me e thjesht per shqiptarin qe trashegon pertacin anadollake..ti flet per te mire po ja qe ben keq, se padija kryeneçe jote shkakton deme te shqiptaret e tjere qe kerkojn te mesojne rrenjet e tyre...folja shqipe shtjelloj esht 100% fjale shqip e trasheguar nga indoevropjanishtja dhe ska magjistar o amator ta nxjerri ate nga sllavishtja, turqishtja greqishtja e ca te duash..kte e kane thene gjuhetare qe dine me shume se un e ti te marre sebashku..prandaj them, mos perhap disinformacion kur ske dituri te mjaftushme..esht me mire te heshtesh ose te terhiqesh, kte ne grup e kemi si rregull jo te shkruajtur!!
    Dardan Leka: Fatkeqësishtë se juve nuk e njihni aspak rrënjën e kësaj fjale, as "pshtjello" e as "shtjello" as *shtjelloj* esht 100% !) e cila është e përbrë nga dy rrokjet, "me veshur +tjello" si e tha edhe Faon, na espjegoj fortë mirë aty, dhe po deshe më tej, kjo fjalë është indo-skite dhe e shkruar në tableta e linear A, dhe ti do më tregosh tani mua se ku është problemi?...unë, nuk thash se është e sllaveve kjo fjalë por kuptohet sot përmes sllavishtës e jo shqipës, kupton ti ? a din ti ndajsh skitët, indo skitët, balto slalvët nga gjuhët e sllavëve të jugut të cilët kan ardhur dje në gadishull, ne po flasim këtu për gjuhësi dhe shtjellimin e nji fjalës së leksikut të shqipës "mbëshjellur" "shtjello" "shtjelluar" etj..dhe nese keni njohuri urdhero e jepe mendimin tuaj në nji faqe, ti vetem se ngatrron punë këtu duke më ofenduar dhe asgjë nuk vyen, urdhêro; shtjelloje pra;
    .===shtjelloje=presim pergjigjie !

    *Nisur nga Araban Bladi: per shembull "mbështjello > =mbë-shtjell, *ledh > =mbë-sh-tjell==mé+ bësh+ trupin==mé+vésh+trupin==mé=m (-é-) mbetët shkurtes vetem:=véshje, mé-b*-(-v*-)ul-, (-mlû-)=mbulu (najllon, shtof, letër për me i m'vesh dhuratat...)=vélorja, véla(duvaki)=tjell*=trupi, (trup)=shtati, trup njeri, nga "tello" =tjello=tjellak, p'shtjellak, pshtjellc, pshtjellim,shtjellim..=tjella*-(-o-)=trupi(sll.)=ME+ VESH+ TJELLO= (me mlu, vesh nji send, trup, objekt)=ME VESH TRUPIN=MBULUAR NJI OBJEKT, trupin ose nji gjë send !=m*(-é-)m(-v-)b*(é)sh*+tjéllo=m'veshje enji trupi, nji objekti, nji sendi
    Arban Blandi: Dardan, follja mb-shtjell/p-shtjell p-shtolla/mb-shtolla eshte thjesht nje derivat i folljes SHTJELL shtolla (<je-e< shtell) qe ka simotren edhe nder sllaviket (rusishtja stlat etj.) e baltiket (lituanishtja staldas etj.). Nderkaq parasllavishtja qe dha nder sllaviket lindor rusishten telo "shtati, kurmi, trupi" etj. mendohet nga sllavolog te mirenjohun si Vasmeri qe mund te lidhet me baltiket лтш. tę̄ls, tēlе "образ, тень, изваяние, остов", tę̄luȏt "придавать форму" ose me др.-прусск. stallit "стоять", др.-инд. sthálati "стоит", sthálā "насыпь". Петерссон (KZ 47, 281) сравнивает те́ло с гот. stains "камень", греч. στίᾶ, στῖον "камешек", στῖφος "куча", арм. t∈,род.п.tnoy "виноградное зернышко". Оштир (WuS 3, 206) производит *tělо из *tēn-lо (на мой взгляд, рискованно), родственного др.-инд. tanū́ṣ, tanúṣ "тело". Тогда было бы *tęlo. Диал. тело́ (взять в тело́ "арендовать"), колымск. (Богораз), нужно отделить от этих слов, как связанное с тягло́. Trubachev's comments: [Пизани ("Раidеiа", 8, 1953, стр. 89 и сл.) производит *tělо из *tait-lo, ср. *těstо < tait-to. Махек (Изследвания в чест на Дечев, София, 1958, стр. 52 и сл.) сближает слав. tělо с греч. τέλος "цель, срок; войско; подать" .
    Rinald Meta: Dardan Leka, bjeri bjeri samarit!!
    Dardan Leka: /stains "камень"/ stallit "стоять", др.-инд. sthálati "стоит", sthálā/ *tęlo. Диал. тело́ (взять в тело́ "арендовать"),
    Dardan Leka: Faleminderit Araban e "mbështjellem" më në fnd edhe "stellen" edhe "tjellen" edhe "stenen" !
    Dardan Leka: Arban Blandi;"Dardan, follja mb-shtjell/p-shtjell p-shtolla/mb-shtolla eshte thjesht nje derivat i folljes SHTJELL shtolla (<je-e< shtell) qe ka simotren* edhe nder sllaviket* (rusishtja stlat etj.) e baltiket (lituanishtja staldas etj.).*
    Margarit Nilo: Dardan, ik se ti ske dal per me diskutu ketu, te njofim se csoj je.
    Dardan Leka: Unë jam shumë mirë në vendin tim...lpl ! po ti ?
    Dardan Leka: Ti din te shajsh dhe ofendosh, ke ardhur per kete arsyeje ketu ? në vend se te ulish koken e të mesojsh diçka që ndoshta do te duhej më vona..ose; nese nuk të interesojnë postimet e mia mos i lexo, nuk e kuptoj se ku e keproblemin ti ?
    Syuki Aloe: Mbeshtjelle= Mbi- shtrije- oooo nuk eshte kriju kjo fjale kurren e kurres me mbeshtjelljen e trupit jooo,..po me mbeshtjelljen e trurit ,..se pa tu mbeshtjell truri nuk te bije ndermend per mbeshtjellje as mveshje te trupit