06 janvier 2015

Fundi i enigmes së diskut te Faistos, një lojë argëtuese si një kalendar mujor ?

Fundi i enigmes së diskut te Faistos, një lojë argëtuese si një kalendar mujor ?
Një kopje e kësaj lojes është zbuluar në Osetië të veriut, Kaukaz,në vitin 1992 tregohet edhe më i vjetër se Disku i Faistosit i gjetur në Kretë para 100 vitësh...pra, edhe kjo copëz disku i thyër i gjetur në Oseti është identik si ai i Faistos pa asnjë ndryshim, thjeshtë, vertetohet kjo se, kur te dy disket janë identike si nga mashësija si dhe simbolet që figurojnë mbi të te gjetura në dy zona gjeografike aqë te largëta prej njëra tjetrës, pa dyshim se mund te supozohet këtu se, fjala është për një lojë argëtuese tek popujt kaukazianë qe u perhap pastaj edhe tek qytetrimet egjeane duke i perfekcionar figurat këtë herë jo te shkruara mbi argjile në formen primitive si tek popujt kaukazianë por, mendja na shkon se disqe te shumta prodhoheshin në seri permes shtypjes së vulave (moulage) mbi argjil ne te dyja anët e diskut.
Këtë lojë te famshme në form te kalendarit e hasim edhe tek egjiptasit e vjetër me emrin "senét" e më vonë edhe romakët u inspiruan nga kjo lojë argëtuese, me një ndryshim të formes, në vendë te formatit rrumbullak ata e ndryshuan dhe e thjeshtuan duke i dhënëpamje katrore me disa ndryshimeedhe 
Lojë shpërblyese ?
Kalendar ?...
Fundi i enigmes..?
...presim që ti gjejmi edhe copat tjera ...Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire