05 mai 2015

Fjala "mbështjello" shtjellimi i saj

 • Shtjellimi i fjalës "shtjëllo"
 • Dardan Leka: Arban Blandi; Per shembull shtjell > *mbë-shtjell,*
  Arban, u ndala njihere tek kjo fjala "mbëshjell" tek e cila kam bër sprova prej vitesh derisa më në fund mendoj se nuk ka tjetër shtjellim por nese ndonjeri gjen zgjidhje tjera atehere lirishte mun
  d ta hedhi poshte kete shtjellim qe po e vendosi këtu;
  =mbë-shtjell, *ledh > (Arbeni°
  *******************************
  Shtjellimi i fjalës "mbështjell":

  "mbështjell*
  =mbë-sh-tjell=
  =m(-é)+ b(-v-)+ësh+tjell=
  =mé+vésh+trupin=
  =m'(é); m*= mbetët shkurtes:
  =véshje,=
  = m *é-b*-(-v*-)ul-, (-mlû-)=mbulu (najllon, shtof, letër për me i m'vesh dhuratat...)=vélorja, véla(duvaki)
  =tjell*=trupi, (trup)=shtati(sllave), trup=(trong.kelte) njeri, nga "tello" =tjello=tjellak, p'shtjellak, pshtjellc, pshtjellim,shtjellim..
  =tjella*-(-o-)=trupi(sll.)
  =ME VESH TJELLO= (me mlu, vesh nji send, trup, objekt)
  =ME VESH TRUPIN=
  =m*(-é-)m(-v-)b*(é)sh*+tjéllo=m'veshje enji trupi, nji objekti, nji sendi
  =======
  dalim edhe tek ndegjimi pastaj==ku pa dialektore nuk hecen fare; e kemi për shembull tek =Iliada në gjuhen bretone në Francë, ku i gjejmi fjalet tona dialektore te herojve si edhe fjalen; =ngo=
  =nin=nigo=degjo..etj.
  =nij=nigu, etj.
  =====
  Vlla i dashtun Arban,
  kur ia nisim te hetojmi diçka në etimologji me fjalët e standartes si kjo "ndëgjo" "shkuar" "tubuar" askund nuk arrijmi;
  pra ne duhet kthyer makinerin mbrapa, ju lutemi, me falni por edhe shpresoj se nuk jemi keqkuptuar;


 • Dardan Leka: Më falni por, më duket se më mirë është që sot të thuhet e verteta si duhet pa kurrfarë pretendimi as mendjemadhsije sepse shkon në interesin tonë të pergjithshëm se sa të dalim me fantezira dhe ta mashtrojmi veten tonë së pari dhe ti mashtrojmi të tjerët se gjoja "shqipja ështëmëma e gjuhëve" siç e mashtrojnë boten shqiptare Arefi e Kocaqi dhe shumë tjerë apo të heshtim sot sa jemi në internet dhe të mashtrojmi rinin tonë duke e pezmatuar atë me gënjeshtrat tona kështu që nesër do na kthehet si thikë pas shpine e gjitha kjo genjeshtër, pra,ju lutemi, është në interesin tonë kombëtar; mos të perhapim gënjeshtra përmes interneti, t'ia lëmi profesorve tanë që janë kompetent për gjuhësi, ku së bashku ata profesor nga Kosva, Maqedonia e Shqipëria të mblidhen rreth Akademisë dhe aty në tryez shkencore vendoset e ardhmja jonë e jo me mashtrime e gënjeshtra përmes interneti, ju faleminderit !


 • Rinald Meta: Mbeshtjell=proto-shqip*ambi (greq. amfi, sanskr. ambhi, gjerm. bi etj) + stella ( greq.stello, gjerm.stellen-ve, vendos)..do mesoheni nje here e mire mos te analizoni gjuhen me akrobacira mendore??


 • Syuki Aloe: hahaha sa qesharake me duket kur kritikon secili tjeret e vet eshte i bindur qe e ka kap zotin per coke!

 • Dardan Leka: Rinald Meta (+ stella ( greq.stello, gjerm.stellen)
  I nderuari Arban,
  Jeni gabim, me keqardhje, a e dini sllavishten ?

  Fjala =stella=stéla= stjéna;stén
  =NDALES (me u ndal, ndales shqip°.para ni stami=stani=tamus(s-tamus) me u ndal n'stam te ni lumi=tamos* e keshtu m rradh, (kur nuk e dini skitishten mos e merrni n'qafe ni popull tê tërin me gënjeshtra)* si ai piloti që i mbyti 140 shpirta, dhe ju mos e merrni n'qafë popullin shqiptar, por lexojeni se ç'ka thën i madhi Eqrem Cabej ! Mos gënjeni veten dhe të tjerët !
  =STENA=krrsh, vend gurishte i ngurt, i palevizshëm !
  =TJELLO=trup, (tr-on-k, kelte) "tjello" do thotë në sllavishte;
  ="tjello"=tjella=shtati, qe edhe kjo
  = "stati"= eshte sllavishte,
  =stati=STANica,
  =Statik=trup i ndalur, i ngrim, i pa levizshëm, stativ.


 • Arban Blandi: Dan, t'i marrim me rend.

 • Dardan Leka: Mos e merrni n'qafe ni popull të tërin me gënjeshtra)* si ai piloti që i mbyti 140 shpirta, dhe ju mos e merrni n'qafë popullin shqipëtar, por lexojeni se ç'ka thën i madhi Eqrem Cabej: Mos gënjeni veten dhe të tjerët !


 • Rinald Meta: Dardan Leka perse me quan Arban se spo te marr vesh? E dyta, perse fjalen protoshqipe *stela e ben magjikisht stjena (e dim edhe sllavishten)? Bazohesh ne cfare? Fatkeqsisht ky grup esht mbushur me njerez qe bejne etimologji popullorçe duke dhene shpjegime nga me fantaziozet, po cfare ne bejme ktu me Arban Blandi dhe Col Mehmeti esht analiza e shqipes dhe lidhja e saj me ilirishten nepermjet metodes shkencore, nuk u japim fjaleve shpjegime personale Syuki Aloe kush esht i bindur qe e ka "kapur zotin per coke" nje njeri qe studion per vite me djersen e ballit gjuhesi profesionale dhe sforcohet ta ndaj ate me te tjeret, o njerez qe ngrihen nje mengjes te mbare dhe fillojn te japin botes "ndriçime" gjuhesore nga me te ngjyrosurat te bindur se kane dekodifikuar misteret e historise antike?? Pffff behuni serioz ju lutem..

 • Dardan Leka: Po, kërkoj falje aty tek emri ju ngatrrova me Arbanin por e korrigjova (mund ta verifikoni) pastaj e dyta; pajtohëm me ju se mundoheni të shtjelloni fjalëtë vështira që nga mjesi deri në mbrëmje vonëedhe me Colin për të gjetur mundësishtë nji lidhje të ilirishtËs me shqipen, gjë që edhe unë e mbështes nismen tuaj, ju përgëzoj, por, edhe tjetra se; këto akrobacione JU që i bëni, (kamlexuar të gjitha postimet e juaja) të gjitha këto janë thënë edhe më parë ga studiues tjerë, ju vetem se ça i perseritni ato citime me (-ss-) me (-t-) (-uar-) tuj mendua se asksuh tjetër nuk i di këto gjera vetem se ju dy këtu në grup ? Ju lutemi te gjthat i keni tek dosja e Erik Hamp, dhe dosja e pozicionimit të gjuhes shqipe rrin ashtu pezull (n'ajrë ) që nga viti 1965 nga kongresi i Los Anxhelesit ku permes "sinjaleve" shenjave mes rreshtave iu është drejtuar ultimatum gjuhes shqipe, për ata që i kanë pasur veshët meveti e kan kuptua dhe i pari ishte i madhi Cabej i cili u ngrit dhe e perfundoi vepren te cilen na ekerkonte Hamp dhe studiues tjerë, në dy gjuhë, kështu që neve na shpëtoi Cabej, u fliua për kombin tonë dhe sot dalin njerëz dhe e shajnë ? .. A është kjo e pranueshme ?


 • Syuki Aloe: hajt ta them edhe une timen se nuk behet nami edhe nje mendim ndryshe! Pa e sqaru leximin ne forme tregimi. Mbeshtjelljet te shumta dhe te ndryshme ... fillo me gjurmet e kembeve,; kur njeriu has ne tri gjurm te kembeve! dhe jo 2-4-6 gjurme kembesh hahah,.kur njeriu eshte ber tre vesh ,.kur kan fillu tre vet te flasin,.apo ka ndegju dy te tjere,..mbeshtjell shtrirja , zgjerimi i 3 yjeve ,.kur njeriu ka fillu te besoj ne kafsh, kafshet e dala nga veja,.e gjurmet e njeriut jan kafshet e dala nga veja ,.., njerzit Veshtrues-Veshtruesi,..kjo fjale me coj edhe deri te kuptimi i numrave ! Lidhje nuk kam por tani me kujtohet qe 3 eshte baksuz se si duket jan pshtjell e mbshtjell gjinja!

 • Dardan Leka: p.s: perpos dosjeve tjera keni edhe dosjen nga Bardhyl Demiraj...flm.


 • Arban Blandi Dan, me falni shok se nuk kam internet eketo dite, nuk mund te rri shume ne internet. • Margarit Nilo: Dardan Leka, ne shume grupe te kam pa se ne fillim futesh si ''i urte'', pastaj kur e she se komentusit nuk u binden komenteve prralla te tua pro sllave si ajo ''mbeshtjelle'' qe e lith me ''tjello = trup'' ne sllavisht, atehere ti shperthen ne histeri. Trego emrin tend te veret se kush je mos u fshi me emrin ''dardan''.
  Pse edhe Blandin e ke te ''grupit tand''?!

 • Dardan Leka: Mos ke merak se do qetsohemi jemi njerëz me kater këmbë e jo tri si tha syuki...mirremi vesh dhe duhet të mirremi vesh mes veti; me urtësi, unë asnjanin këtu nuk e pengoj që ai ta thotë mendimin e tij mirëpo, në gjuhësi ka rregulla, ai që mundohet të më bind mua se "jo stella e tjella apo stena janê proto shqipe kjo do thotë se ai nukka njohuri në sllavishtën dhe e ta pranon, unë e flas që 40 vite, ai më thotë se jo, stella e tjello janë proto shqipe ? A e din mirë z. Rinald se, greqishtja e vjetër ishte indo-skitishtja (balto-sllavishte ?... dhe tani ne a duhet të shkojmi e të mbytemi ? Ju mendoni se unë kam ardhur këtu t'ju mashtroj juve ? Jo të dashtun miq, ju jeni në rrugë të gabuar, pyte Mansakun, Emil Lafe dhe studiues tjerë, se, ju pa e ditur vetem se çka qoni ujnë n'mulli t'huaj, nuk keni lidhje as kush isin pellazgët, as ç'farë gjuhe flisnin këta skito-pellazgët (bellashkët) por e dini gjuhën shqipe permendsh si digitroni (kompjuteri) por nuk dini se nga e ka rrenjen ajo apo kjo fjalë, fare s'keni dijeni në këtë fushë, pa keqkuptime jua thëm, ti mbledhim mendt, t'ia bsojmi profesorve tonë këtë detyrë, mos e merrni n'qafë rinin nëpër grupe e forume duke gËnjyer se gjoja shqipja është "mema e gjuhëve sepse do japimllogari nesër do na mallkojne gjeneratat që do vijnë pas neve !

 • Dardan Leka: I nderuari Margarit, shko tek profili imi, është i hapur për te gjithë boten do thotë se, edhe se ne dy nuk kemi miqesi mund të shkoni kur te doni aty tek profili imi dhe të merrni hetime; Sa i perkete fjales "tjello" "mbeshtjello" i dashtuni mik, kjo është një pune disa vjeçare, nuk jane këto fantezi edhe se ty te duken ne mendjen tuaj te njome feminore; pra merre ketu dosjen E.Cabej, lexojeni dhe ju mirëpres, gjitha te mirat !


 • Rinald Meta: Dardan Leka, nuk kam degjuar kurre kaq shume marrzi gjuhesore ne nje koment te vetem!!

 • Dardan Leka Mirë, as unë nuk kam degjua kurrë kaq shumë mbrapshtina se sa në kmentet tuaj duke u vetëknaqur me komentet tuaja, qe ku e kan lexuesit Hamp, Cabej, Demiraj, le ti lexojmi këta studiues e pastaj të vijmi këtu dhe ta japimmendimin tonë ejo si ju fantazoni para 7000 anëtarve të grupit gjoja se keni njohuri të pjekura në lidhje apo rreth shqipes ? Për gjuhën shqipe duhet t'iu thuash lexuesve se, e tëra dihet, ai Coli vetë e shperndan lidhjen e studimit nga Bardhyl Demiraj kurse në anën tjetër këtu ai s'flet asgjë, apo nodoshta nuk guxon, ku ta di unë ? Pse të mashtrohet lexuesi shqiptar ? me çfarë të drejte e bëni këtë që nxisni anëtarËt nËpër grupe në fb; duke iu thënë atyre se, "shqipja është gjuha e perendisë" dhe i mjeri lexues ai kujton se ashtu është, e shifni se ne çfarë gjendje kemi ra sot ? As nuk rrspektohet puna shkencore e Cabejt, as Akedemia por, lavdrohen internautat ne fb ? Pse nuk folni të verteten aty si Bardhyl Demiraj, e keni lexuar studimin e tij ?


 • Arban Blandi: Dan, po Skitet ishin Iranik lindor qe ndaheshin ne perendimoret SkitoSarmatet qe iken deri ne Rusine jugore (ku nje fis i Skiteve perendimor, fisi i Alaneve Skitosarmat, ende rron ne Rusine jugore, dhe jane OSETIKET SkitoSarmat (Iranik lindor) qe sot banojne kryesisht ne rajonin e e VLADIKAUKAZIT) si dhe ne lindoret SkitoKotanet deri ne Pakistan e ne lindje te Tagjikistanit. Iraniket bashke me IndoArianet dhe me Nuristanet e HinduKushit bota akademike beson se jane te gjithe me prejardhje nga nje popull indoiranik i lashte qe mendohet me prejardhje nga viset e Rusise jugore, nga ku pasandaj u perhap ne lindje te detit Kaspik posht drejt Iranit e drejt Indise veriore.

 • Dardan Leka Areben, e kam cekur se as vete studiuesit ende nuk jane te pajtimit te gjithe se, ku ishte vendi i saket i skitve, por,, sipas shkrimeve me te vjetra kineze keta quheshin "saka" që me vone greket iu dhan emrin "skitoj" (sepse mbanin mburojen) mbrojtsen por jane teper te lashte, mos i krahasoni me skitet iranian qe edhe keta rrjedhin prej skitve te bardh qe jetonin siper danubit dhe kaspkut me vone aty rreth 2700 para krishti keta skitet u shperndan, nuk dihet pse, por u shperndan kah jugu, do thote pushtuan Mezopotamin tjetra pjese kah perendimi, kaluan deri ne Angli (por atje njihen si "Sauromati) zarmati) por edhe para tyre kishin shkua atje Kurganet...me nje fjalë, ndahen ne te kater anet; nji pjese e tyre pushtn traken, makedonin, epirin dhe gjithe ishujt egje.. kurse dega tjeter qe kishte shkuar ne Mezopotami del nga atje, sulmon sirin, palestinen dhe egjiptin..te gjthe jan e familje skite apo indo-skite sepse te vetmit ishin ne kontakt me hindet dhe thuaje se jane te paret qe kishin njohuri alfabetin e ke tek Platoni.. me nji fjale, te paret banor qe ishin ne gadishullin tone ishin populli hajnibu, popujt e henes (qe une mendoj se ishin iberet e iberis se kaukazit) pastaj vijne keta skitet e bardh( qe homerii quan pellasg por per shkencen ska dyshim ishin keta skitet, e mori vesh vone shkenca gjermane dhe nga kryeneqsija, as Ljebnice e tj.. nga turpi se gjoja do ju mbetej prejardhja gjermane skite (tuj kujtua se ata ishin te eger) e eliminuan kete tez dhe gjeten pas disa vitesh tjeteren, (indoeuropiane) qe i pajtonte te gjithe.. perndryshe, skitet, apo pellazget, flisnin nji gjuhe sllavishte, baltishte te perzier me hindishte dhe gje normale e quan Henry Mathey (jo arefi) i shekullit XIX-të se, kjo eshte aesyeja pse tek greqishtja e vjeter hasim emra perendie e toponime qe kuptohen me shqipen...dhe ketu mbyllet goja ! dshe e pranuam apo jo, kjo eshte e verteta qe akademia jone e di kete mire por nuk flet !


 • Faon Perrovarri: Σκυθοδ οκο=emblema skitve.....si eshte e mundur me alfabetin e ashtuquajtur helen...?

 • Dardan Leka:


 • Dardan Leka:

 • Faon Perrovarri: Dardan, nje perqasje apsolute dhe dinjitoze per fjalen "mbeshtjell", Nevasta, nimfa, Αώου (vjosa) , jane fjale qe mund tu gjesh monopatet e evolimit te tyre vetem nepermjete analizes se fjales OOU(vllahisht) =>veza <<=vesh,aoua =rrushi!

 • Dardan Leka: Ju faleminderit Faon ! Po, ke te drejte shumë i nderuar për këtë te paren ( veshje) që ne e kemi bere "mbsh" pa asnji kuptim, targjke.. dhe tjetra "tjello" ska dyshim, që fjala "mbeshtjello" është e perbër prej "veshje" mbuloje si thuani ju dhe "tjello" por mso harro se "nevast" =neba- nebo=qielli, dmth;mbuloje, kupolla, kulmi, nga se "v" kthehet lehtë në "v" tek vllahishtja ne shume raste si pash tek Bitolia= ne vllahishte eshte kthyer në Vitolia etj.. por, jam plotesishte i pajtimit me komentin tuaj dhe mesova edhe nji fjale tjeter "nevasta" qe per mua eshte "gjithesiaj" vasta" simveshje=mbulim dmth. e pergjithshme e hapur, hap-sira..Vast =vesta, (setra)ose rrobat etj.. shkon gjate kjo... Ju faleminderit !


 • Rinald Meta: O Dardan serbodashnori, boll se na hape barkun..nuk merr ere fare nga gjuhesia a derebardhe perse vazhdon me kto elukubrime sllavomadhe??...ke lexuar ndonjehere ndonje traktat mbi gjuhen shqipe ti or zotri? Di zotria juaj si funksjonon analiza gjuhesore ose ca esht indoevropjanishtja?? Ke sy ne ball te shofesh termin shtjelloj ne gjuhe te tjera evropjane??


 • Arban Blandi: Folljen mbë-shtjell/pë-shtjell thuojse gjithe profesoret akademik e bajne te rrjedhun afermendsh nga follja SHTJELL (-o > shtjell-on) me nje parashtese folljore ëmb->MBË-, ashtu si ledh >ëmb-/mbë> mbë-ledh, etj. Nderkohe, follja vesh, qe dha fjalle si vesh-je etj., nuk besohet te kete dhane ndonje follje si mb-shtjell/p-shtjell, por besohet te jete (une besoj ilirike) nga parindevropianka *wes "to dress, clothe" qe eshte mjaft e perhapun nder gjithe indevropianet.

 • Dardan Leka: Shiqo mik i dashtun Arben, fjala "vesh" + "tjello"=veshtjello=thjeshtë e barabart me trupin, (nuk do thote vetem mbuloj e trupit te njeiut,mund te veshet psh; nji nuse me ni "pshtjellc" qe quhet "pshtjellak" rrethatore nga leshi, ne anen tjeter edhe "jelek" "tjellek" do thote veshje popullore, ne mudn edhe te çmendemi ketu por kjoështë shkenca, nuk kameshire fare nga asnjeri prej neve sadoqe ai Rinaldi me quan pulikishte serbe* si e shifni edhe ju, kur i mungojne atij argumentet sespe lidhje nuk ka ai me gjuhesi, gjuhen sqipe e di memire se une pro, nuk di se nga rrjedhin ato fjalë sepse nuk ka vegla pune dhe ne munges te veglave te punes ai me shan mua e ofendon, pse keshtu, çfate i kam atij qënuk di se ç'është dhe nga vjen fjala "mbështjello" ku është faji im ? • Rinald Meta: Dardan Leka po patjeter thua qe skemi "vegla pune" kur ti nuk di fare cfare jane veglat e punes..aventurier si ty kemi pare plote o "Dardani" sllav, dhe nuk do jesh i fundit, se shqiptar qe ja fusin vetes ka me shumice...esht i bukur fakti qe beni 300 profile fallco e vini ktu shkruani te njejtat gjera!! Pfffff

 • Dardan Leka: Ju lidhje nuk keni se per çfare "sllavishte" eshte fjala këtu..? 
  Ne flasim për rrenjën mbështjello; tje, mbesh, tjello, tje-gulla (-mbësh-tjello-)=(tjegull)=(tje)=tje-llo=indoeuropiane=mbulojse trupi. Kanë që të gjithat rrenjen e nji gjeje që mvesh trupin !
  rrënjën; (-Tje-)mbuloje trupi, objekti, dhurate, etj..me vesh diçka me leter, me shtof, me najllon...lol !

 • Dardan Leka: Une flas per te miren tone; edhe njihere; mos i mashtroni lexuesit...

 • Dardan Leka: Në të miren tonë do ishte ta mbyllnim para bote..të punojmi e zhvillohemi, ky është mesazhi imi, jo t'iu shperndani fantezira të rinjve në fb; ju e demtoni rinin shqiptare me papergjegjsin tuaj, ne kemi arsimimin dhe vetem atyre duhet t'iu besohet ejo mashtrimeve neper internet, ky eshte shqetsimi imi, e jo se tjetri e tjetri me shajne andej kendej pa më njohur fare.


 • Rinald Meta: Ahaha ne demtojne rinin shqiptare??? 
   
  Ti flet fantazira qe nuk bazohen ne ASGJE shkencore e shkruar deri me sot mbi shqipen e ne mashtrojm? Eh o shok fatkeqsisht me sa duket esht e vertet qe do kohe te behet Shqiperia, se mungojne shqiptaret..ne vend te hapni nje liber e te informoheni vdisni te hiqeni si gjithedijes qe ndriçojn popullin, normal kjo esht rruga me e thjesht per shqiptarin qe trashegon pertacin anadollake..ti flet per te mire po ja qe ben keq, se padija kryeneçe jote shkakton deme te shqiptaret e tjere qe kerkojn te mesojne rrenjet e tyre...folja shqipe shtjelloj esht 100% fjale shqip e trasheguar nga indoevropjanishtja dhe ska magjistar o amator ta nxjerri ate nga sllavishtja, turqishtja greqishtja e ca te duash..kte e kane thene gjuhetare qe dine me shume se un e ti te marre sebashku..prandaj them, mos perhap disinformacion kur ske dituri te mjaftushme..esht me mire te heshtesh ose te terhiqesh, kte ne grup e kemi si rregull jo te shkruajtur!!

 • Dardan Leka: Fatkeqësishtë se juve nuk e njihni aspak rrënjën e kësaj fjale, as "pshtjello" e as "shtjello" as *shtjelloj* esht 100% !) e cila është e përbrë nga dy rrokjet, "me veshur +tjello" si e tha edhe Faon, na espjegoj fortë mirë aty, dhe po deshe më tej, kjo fjalë është indo-skite dhe e shkruar në tableta e linear A, dhe ti do më tregosh tani mua se ku është problemi?...unë, nuk thash se është e sllaveve kjo fjalë por kuptohet sot përmes sllavishtës e jo shqipës, kupton ti ? a din ti ndajsh skitët, indo skitët, balto slalvët nga gjuhët e sllavëve të jugut të cilët kan ardhur dje në gadishull, ne po flasim këtu për gjuhësi dhe shtjellimin e nji fjalës së leksikut të shqipës "mbëshjellur" "shtjello" "shtjelluar" etj..dhe nese keni njohuri urdhero e jepe mendimin tuaj në nji faqe, ti vetem se ngatrron punë këtu duke më ofenduar dhe asgjë nuk vyen, urdhêro; shtjelloje pra; 
  .===shtjelloje=presim pergjigjie !

  *Nisur nga Araban Bladi: per shembull "mbështjello >
  =mbë-shtjell, *ledh >
  =mbë-sh-tjell=
  =mé+ bësh+ trupin=
  =mé+vésh+trupin=
  =mé=m (-é-) mbetët shkurtes vetem:
  =véshje, mé-b*-(-v*-)ul-, (-mlû-)=mbulu (najllon, shtof, letër për me i m'vesh dhuratat...)=vélorja, véla(duvaki)
  =tjell*=trupi, (trup)=shtati, trup njeri, nga "tello" =tjello=tjellak, p'shtjellak, pshtjellc, pshtjellim,shtjellim..
  =tjella*-(-o-)=trupi(sll.)
  =ME+ VESH+ TJELLO= (me mlu, vesh nji send, trup, objekt)
  =ME VESH TRUPIN=MBULUAR NJI OBJEKT, trupin ose nji gjë send !
  =m*(-é-)m(-v-)b*(é)sh*+tjéllo=m'veshje enji trupi, nji objekti, nji sendi


 • Arban Blandi: Dardan, follja mb-shtjell/p-shtjell p-shtolla/mb-shtolla eshte thjesht nje derivat i folljes SHTJELL shtolla (<je-e< shtell) qe ka simotren edhe nder sllaviket (rusishtja stlat etj.) e baltiket (lituanishtja staldas etj.). Nderkaq parasllavishtja qe dha nder sllaviket lindor rusishten telo "shtati, kurmi, trupi" etj. mendohet nga sllavolog te mirenjohun si Vasmeri qe mund te lidhet me baltiket лтш. tę̄ls, tēlе "образ, тень, изваяние, остов", tę̄luȏt "придавать форму" ose me др.-прусск. stallit "стоять", др.-инд. sthálati "стоит", sthálā "насыпь". Петерссон (KZ 47, 281) сравнивает те́ло с гот. stains "камень", греч. στίᾶ, στῖον "камешек", στῖφος "куча", арм. t∈,род.п.tnoy "виноградное зернышко". Оштир (WuS 3, 206) производит *tělо из *tēn-lо (на мой взгляд, рискованно), родственного др.-инд. tanū́ṣ, tanúṣ "тело". Тогда было бы *tęlo. Диал. тело́ (взять в тело́ "арендовать"), колымск. (Богораз), нужно отделить от этих слов, как связанное с тягло́. Trubachev's comments: [Пизани ("Раidеiа", 8, 1953, стр. 89 и сл.) производит *tělо из *tait-lo, ср. *těstо < tait-to. Махек (Изследвания в чест на Дечев, София, 1958, стр. 52 и сл.) сближает слав. tělо с греч. τέλος "цель, срок; войско; подать" .


 • Rinald Meta: Dardan Leka, bjeri bjeri samarit!!

 • Dardan Leka: /stains "камень"/ stallit "стоять", др.-инд. sthálati "стоит", sthálā/ *tęlo. Диал. тело́ (взять в тело́ "арендовать"),

 • Dardan Leka: Faleminderit Araban e "mbështjellem" më në fnd edhe "stellen" edhe "tjellen" edhe "stenen" !

 • Dardan Leka: Arban Blandi;"Dardan, follja mb-shtjell/p-shtjell p-shtolla/mb-shtolla eshte thjesht nje derivat i folljes SHTJELL shtolla (<je-e< shtell) qe ka simotren* edhe nder sllaviket* (rusishtja stlat etj.) e baltiket (lituanishtja staldas etj.).*


 • Margarit Nilo: Dardan, ik se ti ske dal per me diskutu ketu, te njofim se csoj je.

 • Dardan Leka: Unë jam shumë mirë në vendin tim...lpl ! po ti ?

 • Dardan Leka: Ti din te shajsh dhe ofendosh, ke ardhur per kete arsyeje ketu ? në vend se te ulish koken e të mesojsh diçka që ndoshta do te duhej më vona..ose; nese nuk të interesojnë postimet e mia mos i lexo, nuk e kuptoj se ku e keproblemin ti ?


 • Syuki Aloe: Mbeshtjelle= Mbi- shtrije- oooo nuk eshte kriju kjo fjale kurren e kurres me mbeshtjelljen e trupit jooo,..po me mbeshtjelljen e trurit ,..se pa tu mbeshtjell truri nuk te bije ndermend per mbeshtjellje as mveshje te trupit

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire