26 décembre 2013

NE CILEN GJUHE SHKRUANIN PELLAZGET ?

NE CILEN GJUHE SHKRUANIN PELLAZGET ?

Në gjurmë te shkrimeve pellazge nxjerrur nga Enigma, Robert D'Angjeli botim vit 1991 ?

Deshifrime nga Robert D'Angeli nga libri Enigma shkrimevet pellazge dhe gjuha e tyre ?

 

=ZIVAE=ZIVAE=VIE qe do thotë
=ZIVAJ=VIVE ! =Rroftë ! shendet ! Santé !

këtu kemi mbishkrimet karriene egjiptiene deshifruar sipas Angjelit;

Nuk e kuptoj se, çka e ka shtyrë një autorë te gjuhës frenge që te spjegoje dhe te beje pershkrimin e kësaj fjale "zivae"=vie ne gjuhen sllave ?
=ŽIVAJ= perfundon me "j" saktesishte si tek sllavishtja me shkronja latine ?

Ne tri faqe te ndryshme hasim tri mbishkrime te ndryshme pellazgjike ku eshte e shkruar fjala "Zivai"=Jetë
Edhe se eshte enjohur si fjale nga sllavet rrenja "zivaj" apo "zhivaj" si e shofim në gjuhen lituaniane eshte shume e perafert:

Lituanishte:
=gyveno=
=giveno=
=Živeno !
=GIVENO !=Zivaj="Vie, (JETË shq. ) Santé du albanais dialectale que les slaves ont empronnté." Mirëpo kur e shofim rrënjen =Giveno= Rroftë nga Lituanishtja mund te vertetohet se; kurrësesi nuk ka patur mundësi qe sllavet ta huazonin nga gjuha shqipe duke parë hapsiren gjeografike dhe lidhjet e ngushta te vendeve Balte në veri, mund te thuhet popuj tjere ndoshta huazuan nga gjuhet Balte e jo e kunderta !

=ŽIVAJ=RROFTË !

Te shofim se si e vlersonë gjuhën shqipe robert D'Angjeli në "Enigma"

Sipas Robert D'Angeli "Enigma" autori thotë kështu:

"....shumica e gjuhëve dhe dialekteve pellazgjike të vjetra kanë humbur prej kohesh, njashtu si humbi gjuha hitite, etruske, lidiane e bizantine, por edhe ka edhe të tjera që kanë shpetuar, disa gjuhë në Azinë e vogël, në Toskanë, dhe bregdetin Adriatikë, dhe nëse sot ende ndihen elemente Pellazgjke në Greqi, në Italië, në Sicilië në Korzikë si dhe Sardenjë e tjera, mos të harrojmi se, duke u bazuar në të dhënat tjera, ne nuk do kerkonim nga shqiptarët e sotëm që kanë nevojën të reformohen, që për shkaqe të situatës gjeografike dhe shkaqet e rrëthanave tjera, janë vonuar për sa i përketë civilizimit të sotëm, ti permbledhin të gjithë termat e të gjitha format që i flisnin popujt e vjetër Pellazgë dhe duke iu falemenderuar kontaktit të tyre më popuj të ndryshëm, sot shqiptarët e kanë zhvilluar dhe perfekcionuar gjuhën e tyre gjatë mivjeçarëve të kaluar përmes huazimeve të duhura e të pasururuara."

Me tutje në një paragraf tjetër Angjeli shkruan:

Robert D'Angeli pershkruan tentimet e deshifrimeve të mbishkrimeve në një permbledhje të këtyre teksteve dy gjuhësore, (karriane dhe greke në volumin e famshëm Titulli Asiae Minoris vol. titull Lyciae, 1901,)

"Tek mbishkrimet e Karrisë, dijetarët nuk pajtohën më këto deshifrime, ku shumica e tyre pohojnë se, tekstet likiane janë të shkruara në gjuhën indo-gjermanike, poashtu edhe më parë studiuesi Grotefend pohonte se:
"gjuha likiane ishte indo-gjermanike."

"Pra, sipas teksteve në fjalë, tjerë studiues pohojnë se:

"këto mbishkrime të zbuluara në Azinë e vogël janë në gjuhën sllave, do thotë ariane ose Pellazgjishtës së vjetër", -ky ishte mendimi i Shodzkos."

"Ndërsa Konder ka gjetur se; "gjuha karriane është një dialekt më origjinë nga popujt e Vanit, do thotë Albania dhe Armenia e Kaukazit."

Dardan Leka:Mirepo ky tekst që kam perkthyer nga origjinali "Enigma" faqe 322 --- 323 Botim i vitit 1991 nuk ekziston në versionin e botuar shqipë në Tiranë disa vite më v onë, i mungon edhe ky paragraf i rëndesishëm e shumë e shumë tjerë si ky më këto permbajtje qe do ishin me interes edhe për lexuesin shqiptar !

Ne do kishim shtruar pyetjen thjeshtë;

Pse i fshihet lexuesit shqiptar ky paragraf me te dhëna te rëndësishme dhe se kush do mbajë pergjegjësin ?

Lexojeni këtë ju lutemi se çka shkruan Robert d'Angjeli për Toskët dhe Gegët në Shqipëri:

Angjeli: "Për të dëshmuar se shqiptarët Toskë të sotëm e kanë marrur emrin nga Etruskët të cilët erdhen nga Italia për tu vëndosur në këto vise të quajtura Toskënia dhe që dallohet krejtësishtë nga gjysma e shqipëtarëve tjarë."

Angjeli:"Dhe për t'iu bërë ballë këtyre Toskëve që imigruan në Shqipëri, pjesa tjetër e shqiptarëve qe ishin indigjenë u vendosen në viset që quhët Gheghënia...."

Angjeli: "Edhe një dëshmi tjetër se shqipëtarët Toskë janë pasardhësit e Etruskëve të vjetër, të ardhur nga Italia...dhe vëndosën në Shqipërinë e mesme, në ato vise ku Pol Emili i kishte shkatërrruar rreth 168 -164 para krishti, dhe nga kjo kohë, edhe sot dialekti i tyre, mëgjithëse të vëndosur më afër Greqisë dhe në kontakt më ta, ngjanë më shumë si tek latinët se sa i grekëve të vjetër."

Angjeli: "Pra, gjuha shqipe që gjuhëtarët dhe etnologet e kanë anashkaluar apo harruar, gjuhë e cila ka aftëisnë të na japi provat e ekzistencës dhe mbijetesës së Pellazgëve dhe se ende edhe sot kjo gjuhë neve na mundëson ta deshifrojmi gjuhën Etruske ose të quajtur gjuha shqipe e dialektit Toskë që fllitet sot në Gadishullin Ballkanik dhe më gjerë ...."

perktheu nga origjinali "Enigma" Tom III, Dardan Leka 2010

2 commentaires:

  1. I dashur zoti Dardan ju keni bere konstatime qe sigurisht vlejne, por une mendoj se nxjerja e nje konkluzioni nga ana juaj do na ndihmonte te kuptonim me shume per kete teme qe per mendimin tim ka vlere shum te madhe.

    RépondreSupprimer
  2. Ju ftoj te ndjekim diskutimin në fb.i nderuar, lidhja eshte teper e ngadalshme.fLM;

    RépondreSupprimer