26 décembre 2012

Emri Gurnia dhe Malia në Kretë, a janë emra Dorianë ?

 Gurnia dhe Malia Doriane ?

Dihet që nga burimet  e vjetra   se, sulmet Doriane që vërshuan   tërë Greqinë  rreth  vitit 1200 para Krishti dhe vijuan   të pushtonin gati  se  të  tërë ishujt e Egjeut, si duket, la gjurmë  të pa shlyera pa  dyshim në Kretë si dhe ishujt  tjerë të Egjeut, ku  sot hasim dy toponime, dy emra  të njohur të qyteteve, Gurnia dhe  Malia  apo Mallia  sipas  disa  teksteve.
Sipas studiuesit dhe autorit  të njohur Gustave Glotz   në vepren e tij "Qytetrimet Egjeane", 1923 në një paragraf  që ia  kushton invadimeve Doriane ai thotë; "Duke u perhapur kahë  Lindja, nëpër  të gjitha brigjet e  Mesdheut, pra në Azië të Vogël, Akejet    prapa tyre kishin lën një shpraztirë, ku pakë nga pakë, grupe tjera  etnike, të njëjtës  rac  dhe që flisnin  një dialekt të njëjtës  gjuhë, dolen nga Iliria dhe shperthyen  pertej maleve  Pinde duke vijuar  gjithnjë të shtyhën kah mesi i Greqisë, kështu  Dorianët  hy  në histori "! 
 "Fortifikata dhe muret  e Mikenës  në fillim iu sherbyen Akejve si mburoje perkohësishtë siç e  prisnin  këtë eventualitet, mirëpo Heraklidet, kështu i quanin Dorianet  sepse si hyjni kishin Herakleun, të organizuar në tri grupe  sulmuan tërë Greqinë, asgjë  nuk iu dilte  perpara, derisa u ndalen në Arkadië  dhe pastaj filluan  ti pushtojnë edhe ishujt  gjitha  një nga një; Kreten, Roden, Kosin, melos, Terra  etj..."

Ky  invadim shperndau  shumë e shumë  popuj të kêtyre ishujve të  cilët  mezi gjeten shpetim në brigjet  e Azisë, e disa  prej tyre   kishin arrijtur edhe në kufijt  e Egjiptit,   në kohën e Ramsezit  III-të s'iç ishte fisi Pelesati, që gjeti një vendbanim tjetër  në Palestinën e sotme..."

Akejet mezi gjeten shpetim në Atikë tek vllëzërit e tyre, një valë  e madhe e refugjatve kishin gjetur strehim tek kolonët e  brigjeve të Azisë, (Tuki e  sotme)  që e ndryshoi qytetrimin. Ionia, që  pastaj do ishte vendlindja e Homerit, pranoi refugjatët  Akej dhe pa dyshim edhe te atyre  që banonin në Pilos, Pelpponeze (Amore)  ku Delos  bëhët  si qendër  kulti  e këtyre  Akejve emigrantë  atiko-ionanë..."

Një dinasti e  Heraklidve dorian  u bë kryzot i tokave të Lidisë, kështu pra, të  gjithë  Egjeanët   braktisen ishujt, ndêr ta, si e  permendem siper, Pelesati  ose si quheshin nga egjiptasit, Kheretim, banorë të Kretës, si dhe popuj  tjerë me emrin Zakkara, teukerien nga Zakro. Të  gjithëkêta  refugjatë  suleshin drejtë  Egjiptit, kjo turm e madhe njerëzish disa prej tyre  kishin marrur anijet  e  tjerët  nga Azia e  vogël,  familje te  tëra gra  e fëmijë tëngarkuar  në karroca,  ecnin  drejtë Egjiptit..;"

Asnjë popull   nëpër Azi  të Vogël nuk arrijti t'ua ndali turrin kêtyre refugjatëve Egjeanë, edhe se Ramsezi  u zuri priten dhe i ndali në vëndin e quajtur Magadil, (Liban-Siri) nuk mudi ti ndaloi të vëndoseshin në Gaza e Ashkelon dhe aty krijuan shtetin e trye të ri  nê vitin 1193 para krishti, pra  rreth 8  vite pas  sulmeve të  para Doriane.

Se  çka ndodhi pastaj  më boten Mikenase pas këtij invadimit  Dorianë të 1200  para krishti, nuk krahasohet  më ndodhit që pësoi Kreta  dy shekuj më parë nga  pushtimet e po këtyre Akejve, por që, Akejet iu pershtaten qytetrimit Egjean, nuk e shkatrruan...
Kurse invadimi Dorian  i cili doli papritmas  nga mbrëndësia  e Shqipërisë së egër, shkatrroi gjithëqka që kishin përpara. Klimi i tyre nga Korinta  në Spartë shënohet përmes  germadhave që  lanë pas  tyre. 
Poashtu edhe në Kretë, të gjitha portet ishin braktisur dhe gjetur strehim në  naltësi të maleve, qyteti Knos   digjet flakë  i tëri. 
Këtë  herë  gjithqka  perfundoi  për  Knosin, që  për disa  shekuj ishte zotnuese  nê ujërat e Mesdheut; nën gerrmadhat e nxiëra që  mbuluan shekuj e  shekuj, 3000  vite kaluan në  një qetësi si vdekje,  perfundimishtë si  pas  një kataklizmi   universal, qytetrimi i bronzit u zhduk dhe u paraqit  tjetri i hekurit,  pra  me invadimin e  kêtyre barbarve Dorianë perfundoi qytetrimi   Egjeanë  i  cili u kthye si në Mesjetë  dhe priste Renesancen".  

Referanca; Gustave Glotz  "Qytetrimi Egjeanë"  - 1923
 Përgatitur  nga Kreksi 
=======================================  


                                    GURNIA=gurishte, qyteti mbi shkëmbinjë ?                                    Shkrimet  proto etruske e feniciane...te Hebronit...


                                           Invadimet  Doriane sipas Gustave Glotz...
 
Referancat; Rober D'Angely  "Enigma"  e  sqaron me  burime te ndryshme emrin Mallia, Mlia apo Malia, Mala...


2 commentaires: