01 août 2013

Pellazgët a ishin Autokton në Ballkanë apo te ardhur ?

Pellazget vs Dinariket ?

Ekzistojne dy teori baze per pellazget, por te dyja e kane te njejtin qellim, qe kete popull ta nxjerrin si me te vjetrin e ketij rajoni ku jetojne sot shqiptaret, kurse ne kemi per detyre te vazhdojme argumentimet per te deshmuar se jemi te vetmit pasardhes te drejtëperdrejtë te identitetit te tyre origjinal (raca, gjuha dhe te gjitha komponentat tjera te kultures ne pergjithesi).

Në mvarësi se cilës teori i permbahen shkenctaret ne lidhje me fillet e njerezimit, ashtu u qasen edhe pellazgeve. Pra, ata qe besojne se njerezimi fillimisht u krijua ne Kaukaz (ku eshte gjetur edhe nje skeleti me i vjeter i njeriut ne bote), punen e tyre e determinojne ne ate drejtim, kur te gjithe njerezimin e lidhin me kete burim, pra, me kaukazin. Keshtu qe, rrjedhimisht edhe pellazget i nxjerrin prej aty, por perseri kan kujdes kur thon se pellazget jane te ardhurit e PARE nga Kaukazi (apo burimi i krijimit te njerezimit sipas tyre) ne drejtim te perendimit (apo drejt gadishullit Ilirik), drejt jug-perendimit (apo Mesdheut), drejt veri-perendimit (apo Europes baltike), drejte jug-perendimit (apo Mesdheut) dhe drejt jug-lindjes (apo India).
Pra, ne relacion me qendrimin e shkences ne ate kohe, se njerezimi u krijua ne Kaukaz (Euro-Azi), shkencaret i pershruajne pellazget si populli i pare qe u kijua nga ky burim dhe u shperndan ne te gjitha drejtimet.

Prandaj ne sot lexojm libra ku pellazget i nxjerrin si te ardhur, apo edhe Naimi yne, i ndikuar nga ata studime, shkruan:

Ishte një ditë
Që pellasgjitë
Posi një dritë
Mbuluan dhenë
Duall ng' Asia
Si mizëria
Dhe me ania
E hodhë denë.

Pas pakë herë,
Duke përzjerë
Ca me të tjerë,
Bënë elinët,
Dhe duke ndarë
Syresh një farë,
Si ka të ngjarë,
Bëri llatinët.

Edhe të tjerët
E më të ndjerët,
Të papërzjerët,
Pellasgjinj mbenë
Maqedhoninjtë
E ilirinjtë
E mollosinjtë,
Gjith' ata qenë.

Dhe ata janë
Prindërtë tanë,
Pastaj na thanë
Na shqipëtarë
Mundim të themi
Ne ata jemi,
Atë gjak kemi...

Por, a do te thot kjo se para ardhjes se pellazgeve nga burimi i krijimit te njerzimit ne Kaukaz (sipas shkenctareve te asaja kohe), ka patur civilizim tjeter ne kete rajon ? 
Natyrisht se jo, pra edhe kjo teori ka per qellim qe ti nxjerr pellazget si njerezit e pare te ketij rajoni. Pra, edhe sipas kesaj teorije, racat autoktone te ketij rajoni, si ajo Dinarike (+alipke) dhe ajo Mesdhetare, natyrisht se jane brenda kesaj popullsije te pare, qe bota i njeh nder emrin pellazg. Prandaj, te thoni se dinariket ishin autokton, perderisa pellazget jane te ardhur, NUK KA SENS!
 - Sepse "fati" i pellazgeve, dmth edhe "fati" i races se pare te ketij rajoni! Ate qe thuhet per dinariket dhe mesdhetaret, eshte thene edhe per pellazget, apo anasjelltas.

P.Sh:
- Raca pellazge:
"Regarding crania, Angel (1945) concluded after analysing 13 skulls from the Neolithic that the majority were Gracile and Dinaric-Mediterranean and a minority with ''Alpine tendancies'' (p. 256)."

- The National geographic magazine: Volume 34
- The races of Europe: an account which removes the padlock of technicality from the absorbing story of the mixture of peoples in the most densely populated continent
"Dr. Deniker calls them "a separate Adriatic or Dinaric race." It is reasonable to regard them as the most ancient people of southeastern Europe, descendants of the Pelasgi. Their language is supposed to be the sole survivor of the primitive Thraco-Illyrian group" ...e shume, e shume informacione te ngjajshme!

Sqarim: Kjo teori, qe e nxjerr krijimin e njerezimit ne Kaukaz, per rrjedhoj edhe pellazget si populli i pare qe doli prej aty, nuk ka fare lidhje me propaganden e disa femijeve sllav neper internet, qe merrem me emrin albania ne kaukaz, dhe na nxjerrin neve si te ardhur ne shek. XI nga ai vend. Po te nisemi nga ky kendveshtrim ateher cfar do te thuajm per qindra toponimet tjera neper bote me te njejtin emer ne te gjitha anet e botes ?! 
- Pra, pergjigjigjia eshte e kunderta e dyndjes,  tkurrja, dhe aty ku ky popull arriti te ruaj origjinalitet, mbante emrin e maleve, qe te huajt e njohin me emrin Alban, sepse keto male u'a mundesuan ruajtjen (shkenca mban qendrimin se ne male jetojnë autoktonen, te terhequr nga invaduesit, te cilet pushtojne ultësirat). Por albanet qe per vec emrit, ruajten edhe te gjitha komponentat tjere te identietit te vjeter te atij populli berthame, apo te perbashket, me emrin pellazg, jane vetem shqiptaret e sotem.
Shqiptaret gjithnje kane qene te asimiluar, dhe ne asnje moment te historise nuk kane asimiluar popull tjeter. Kjo e ben CDO SHQIPTAR autokton dhe besnik te identitetit origjinal te njerezimit (per vec rasteve te ralla, apo sporadike qe martohen me te huaj dhe preferojne ti mbesin besnik identiteti shqiptar). Prandaj, tendencat si ajo e Ilirianit, qe poston disa foto te shqiptareve me race mesdhetare, per te mos i njohur si shqiptar, apo e Dardanit, per ti njohur vetem dinariket si shqiptar, eshte percarje e berthames se ketij populli aq te vjeter, dhe qe i perket races Dinarike (alpike) dhe asaj Mesdhetare, qe nga krijimi i ketyre racave.

Teorija tjeter, qe ka te njejtin qellim si teoria e pare, pra, per te mesuar se pellazget ishin populli pare ne kete rajon, eshte me sfiduese per shkencen, sepse arrijne ta relativizoj me shume burimin e krijimit te njerezimit, qe per dikend eshte ne Kaukaz, per dikend tjeter ne Afrik, apo kudo tjeter... kjo teori i permbahet arkeologjise, qe na tregon se territori yne ka patur civilizim qe para 100.000 viteve, si ne Gajtan te Shkodres, Dajt afer Tiranes, apo ne Xarr dhe Kryegjate te Sarandes!
Ne vitet ne vijim kemi kultura te vjetra qe ne gjuhen shkencore thirren si:
Musterian culture - 100 000 to 30 000 BC
Cikladik culture - 40.000 to 23.000 BC
Gravetian culture 35.000 to 24.000 BC
Hallstat culture (the transition from the use of bronze to iron in Central and Western Europe) 8th to 6th centuries BC;
Aurignacian culture - 2.500 to 1.900 BC;
Komani culture - 1100 to 700 BC;
Vuçedoll culture - 3000 to 2200 BC…
Le te ndalemi pak te kultura e Vinces, qe e detyron shkenctarin qe te rishikoj teorite e tij per prejardhjen e civizilizimit te pare, shkrimit, etj...
Vinca culture - c5300 BC - The Neolithic Vinca Culture [c5300 to c4500 BC] develops from the Starcevo-Koros-Cris Culture. Among the many artifacts uncovered from this culture are examples of an enigmatic script called “Vinca script” or “Old European Script” (Visit this page on the Old European/Vinca writing from Omniglot). Here is the first of four interesting pages (with many illustrations) on the Vinca Culture. Like the preceding Starcevo-Koros-Cris Culture, the peoples of the Vinca Culture were Achaeo-Phrygian/Illyrian peoples (Pelasgians).
...kjo kulture ne kete rajon te ilireve, ishte para asaj sumere, qe deri me tani ka patur primatin si burim i shume civilizimeve, prandaj shkenctaret nxorren teori te reja, qe nje vale dardanesh, thrakesh, etj... levizen drejt jug-lindjes, ku krijuan civilizme si ajo sumere, dhe u heterogjenizuan kultura e popuj tjere te mevonshem, te cilet u rikthyen drejte eterve te tyre, si arjan, apo indo-europian. Ne kete periudh, kur keta pellazg me te rij (arjanet), ndeshen me eterit e tyre pellazg ne rajonin perendimor te mesdheut, apo me ilirikun, fillojne te krijohen popuj te ri, si helenet, latinet... keshtu u krijuan zinxhir edhe popujt e mevonshem europian, te cilet me von do ta banojne edhe ameriken. Ky proces u manifestua me luftera te shumta, dhe ajo pjese e pellazgeve te vjeter, qe ende nuk e kishin ndryshuar identitetin e tyre ne helen, latin, apo cfardo qofte... u terhoheqn ne malet e gadishullit ilirik, ku sot i gjejme me emrin "bijt e shqipes".
Prandaj, mund te themi se berthama e pelalzgeve, qe ishte berthama e krijimit te njerezimit, sot eshte gjall vetem tek shqiptaret. Prandaj, shqiptaret sot ngjajne edhe si te gjithe, por nuk jane te perzier nga pushtimet, por jane tkurrja e berthames se fillimit:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=166728060041638&l=88485a5ffc
Albino people, or Aryan (Indo-Europians - from the Noah's son Japhet), are a branch of Pelasgian also, who were around the Mediterranean (and a part of Europe also) from the prehistory... http://www.facebook.com/photo.php?pid=223998&l=8c1a610d6b&id=100001133356751 (just like Semitic people are, through Sumerians, from the Noah's son Shemit), who came back in their father lands in Mediterranean, continuing westward, but in heterogeneous form, in some various cultures, languages (in spite of the evolution of the languages, these new cultures and languages, even today can prove their connection with their source - Albanian (Pelasgian) language, through the smallest semantic units in them, and the elements of the old culture in them also http://www.facebook.com/photo.php?pid=313401&l=9b034b506b&id=100001133356751)... Pelasgian extract, firslty interact whith the first new comers, like old greeks were, but latter, after major frictions whith them andother (indo-europians) new comers and wars between them, they (pelasgian extract) have to withdraw in the mountains, to prevent their original identity, which we can find until today in modern albanians. But the life in mountains for ~ 3.000 years until today, had the bad side of the coin also, yhey lost too much from this isolation, but the good side of the coin is that, they preserved the language, symbols, race and the cultural inclinations of the great old pelasgian culture, and today only through albanians we can decipher and explain in the right way the old civilization of the human kind, that has moved and developed mainly around the Mediterranean
And now, Albanians should use this advantage, to reborn from the ashes like the phoenix in their flag!

Per ata qe duan te "thellohen" me shume per pellazget dhe te mos vazhdojne te nxjerrin teori personale gjysmake:

I:
Remains of Japhet:: being historical enquiries into the affinity and origin of the european languages

http://books.google.mk/books?id=7l0OAAAAQAAJ&printsec=frontcover&dq=Remains+of+Japhet%3A%3A+being+historical+enquiries+into+the+affinity+and+origin&hl=en&sa=X&ei=3DrsToDOGNS2hAfsjvGhCA&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

...eshte nje liber i mrekullueshem per ate qe deshirone te njoftohet qarte dhe thukt per pellazget. Ka qene nje nder pikat kryesore te references, kur kam krijuar albumin "Arka e profetit Nuh" qe e kam shenuar me posht nën IV

II:
Ancient historical traditions of the Greeks, Egyptians, Phoenicians and Assyrians, mentioned a vast empire of the Pelasgian race, which in its epoch of power and greatness had extended over a great part of Europe, Asia and Africa (De Jubainville, Les prem. habit. de l’Europe. I. 77)
https://www.facebook.com/BesirBajramii/posts/230106343703809

III:
- Sipas mitologjise pellazgjike (nga e cila derivoi mitologjia boterore), "Pelasgus" ishte njeriu i parë. Kete e sqaron edhe Roy Willis ne kryevepren e tij "World Mythology"
- Oxford University Press...: World Mythology: Roy Willis
http://www.oup.com/us/catalog/general/subject/LiteratureEnglish/WorldLiterature/AncientClassical/?view=usa&ci=9780195307528

- Pelasgus was the first Man...
http://books.google.com/books?id=kHgno9bqs4UC&pg=PA353&lpg=PA353&dq=The+first+man+was+Pelasgus&source=bl&ots=1mMj22ZzCC&sig=tQj4POqltbVSBnKL6JGXAZYvC3o&hl=sq&ei=8gTATLPpIMaUOtyokfEL&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CA4Q6AEwADgK#v=onepage&q=The%20first%20man%20was%20Pelasgus&f=false

- Pelasgus, the son of Zeus... the birth of the first man:
http://books.google.com/books?id=ANC8Cwuk46sC&pg=PA93&lpg=PA93&dq=The+first+man+was+Pelasgus&source=bl&ots=nEyd5PCygS&sig=Ja03ERx8lFxvE1P4g91Q1T47Z7I&hl=sq&ei=8gTATLPpIMaUOtyokfEL&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CBEQ6AEwATgK#v=onepage&q=The%20first%20man%20was%20Pelasgus&f=false

- An early genealogist, Asius, describes Pelasgus as the first man, literally born of the earth to create a race of men. An early poet, Hecataeus, makes Pelasgus king of Thessaly (expounding Iliad, 2.681-684); Acusilaus applies this Homeric passage to the Peloponnesian Argos, and engrafts the Hesiodic Pelasgus, father of Lycaon, into a Peloponnesian genealogy:
http://www.wordiq.com/definition/Pelasgians

- The first man was Pelasgus, ancestor of the Pelasgians:
http://www.eurynome.com/

- The first man was Pelasgus:
http://www.englishfolkchurch.com/articles/serpent.htm

- The first man was Pelasgus, father of the Pelasgians:
http://encyclopedia.jrank.org/PAS_PER/PELASGIANS.html

- Asius, describes Pelasgus as the first Man whom the Earth threw up that there might be a Race of men. Hecataeus makes Pelasgus king of Thessaly (expounding Iliad, ii . 681–684); Acusilaus applies this Homeric passage to the Peloponnesian Argos, and engrafts the Hesiodic Pelasgus, father of Lycaon, into a Peloponnesian genealogy
http://encyclopedia.jrank.org/PAS_PER/PELASGIANS.html

- Hesiod expands the Homeric phrase and calls Dodona "seat of Pelasgians" (fr. 225); he speaks also of a personal Pelasgus as father of Lycaon, the culture-hero of Arcadia; and later Asius, describes Pelasgus as the first man, whom the earth threw up that there might be a race of men:
http://www.1911encyclopedia.org/Pelasgians

- Strabo quotes Hesiod as expanding on the Homeric phrase, calling Dodona "seat of Pelasgians" (fragment 225); he speaks also of the eponymous ancestor of the Pelasgians, Pelasgus (Ancient Greek: ?e?as???), the father of the culture-hero of Arcadia, Lycaon. After Hesiod, a number of early authors flesh out his brief statement. An early genealogist, Asius of Samos, describes Pelasgus as the first man
http://tripatlas.com/Pelasgians

- Pelasgus 1 was son of Zeus and Niobe 1, the daughter of Phoroneus, who is called the first man:
http://homepage.mac.com/cparada/GML/Lycaon2.html

- There existed dif¬ferent traditions as to the origin and connection of Pelasgus. The Ancient Greeks used to believe even he was the first man:
http://sl-si.facebook.com/pages/Pelasgus/135990729765428
http://en.wikipedia.org/wiki/Pelasgus

- Arcadia owes its name to the mythological hero Arcas, the son of Zeus and the nymph Callisto. By his mother, Arcas was a grandson of Pelasgus, the eponym of the Pelasgians, a people living in Greece before the Hellens. There are different traditions about Pelasgus, depending on whether they come from Arcadia, Argolis or Thessalia, all regions that were once occupied by Pelasgians. In the Arcadian tradition, Pelasgus is the son of Zeus and Niobe, herself daughter of Phoroneus, the first human being:
http://plato-dialogues.org/tools/loc/arcadia.htm

He found by inquiry that the chief peoples were the Lacedaemonians among those of Doric, and the Athenians among those of Ionic stock. These races, Ionian and Dorian, were the foremost in ancient time, the first a Pelasgian and the second a Hellenic people.

- 2012 Doomsday Predictions
The book of Genesis has Adam as the first man, first male. Ancient Greeks believed the first man was Pelasgus whereas the Toltecs, on the other side of the globe called the first man Tollan. Both came from the same source though according to Herodotus and Toltec folklore- and maybe actual history:
http://www.2012-doomsday-predictions.com/13192/pelasgus-tollan/
Historia e krijimit në besimet e popujve të lashtë !
The first man was Pelasgus,ancester of the Pelasgian,he sprang from the soil of Arcadia
http://www.sudaneseonline.com/cgi-bin/sdb/2bb.cgi?seq=msg&board=19&msg=1133949977&rn=1

IV:
Noah's Ark (Arka e profetit Nuh)
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.227738487273928.50700.100001133356751&type=1&l=16a1ad75fe

P.S: Te gjithe popujt mund te gjejne lidhjen e tyre me pellazget, sepse i gjithe njerezimi ka nje burim, por ceshtja eshte se mbetja origjinale i atij populli te vjeter, jane vetem shqiptaret, qe ruajten te gjitha komponentat e identitetit fillestar, ne malet e gadishullit Ilirik.
Perfundimisht:
- Pellazget si pushtues ?! - Non sens!
- Pellazget nuk jane dinarik - Non sens!

Shpresoj te keni durim ju qe i keni ngatruar konceptet, dhe se paku te lexoni kete shkrim qe u dedikohet juve dhe me pas te reflektoni dhe te mos hasim edhe me tej teori qe ndajne berthamen shqiptare ne dysh!
Nuk e pëlqej · · Mos e ndiq · E dielë ora 12:01.PD

Ti, Ilia Gjergji, Iamun Dardanian, Petrit Laze dhe 2 të tjerë e pëlqeni këtë.
BesirBajrami https://www.facebook.com/note.php?note_id=249209335121598
All in One!
 Civilization, culture, symbolism, mythology/...
Nga: Besir Bajrami

Bled'ar Bujar Cerova un nuk e kam shume te sakt kete punen e dinarikeve dhe simiteve....e dinarikeve me pellazg. .pellazget jane paraardhes kurse dinarike jane pjelle e tyre

Dardan Leka Dinariket jane me te vjeter per gati 5000 vite me te vjeter se pellazget, nese ishin aty te vendosur qe prej neolitit sips Kerkutit jane me te vjetrit ne europë...

Besir Bajrami Dardan ti nuk dorzohesh me kete teori koti sic duket!

Besir Bajrami E para, prej kur e percakton ti vjetersine e pellazgeve?
- Permendja e pare e ketij emri ne filan date, nuk dmth se prej ate date ky popull ka fillu te ekzistoj!

E dyta, kupto se termi "para shqiptar", "para arber", "para ilir", per disa ekzistonka edhe termi "para pellazg"... ka te bej per te njejtin popull!

E treta, raca dinarike, dhe ajo mesdhetare jane pjese perberese te civilizimit pellazg, qe njihet si civilizimi i pare. Nuk mund raca dinarike te jete me e vjeter, apo ndryshe nga ky popull!

E katerta, nese pellazget jane te ardhur, kjo dmth se edhe raca dinarike dhe ajo mesdhetare eshte e ardhur! - Nese raca dinarike dhe ajo mesdhetare i ka rrenjet ketu, kjo dmth edhe per pellazget e njejta gje! - Pellazg=civilizimi i pare (autokton).

E pesta, ne fillim doja ta bej te njohur dallimin ne mes races dhe civilizimit, apo kultures, qe Brunilda e permendi, por pata rezerva ne kete pik, se edhe pellazget njiheshin ne antikitet edhe si "race ne vete". P.sh ne Egjypt ku ata ishin filluesit (edhe per qe them kam te dhena nese deshiron):
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=227740257273751&l=17cc7c3c1a
Por, kjo "race" sic eshte vecuar ne antikitet, nga raca e zeze, ashtu sic e dijme tani me, eshte nje sinteze e races dinarike dhe asaj mesdhetare, qe i gjejme ne berthamen e shqiptareve edhe sot.

E gjashta, te pakten lexoje kete shenim qe e kam vecuar me larte "Pellazget vs Dinariket ?!"

P.S: Ashtu sic ti me sjell me plot zell informacione ku shkruhet se pellazget jane "te ardhurit e pare ne kete rajon", ne te njejten menyre une mund te te sjelle informacione per dinariket si "te ardhurit e pare ne kete rajon". Por nuk eshte ky qellimi yne, sepse ekziston edhe teoria tjeter qe e nxjerr kete popull si autokton ne kete rajon, deri ne parahistori, apo qe shkon deri ne koherat "e fillimit".
Noah's Ark (Arka e profetit Nuh)
Three sons of Noah: Cham (Ham), Shem (Sem), Japhet (Iaped) - "The Remains of Jap...Shiko më shumë
nga: Besir Bajrami
E dielë ora 4:27.MD · Nuk e pëlqej · 1 ·
Besir Bajrami Kur thash se edhe ne Egjypt ata ishin filluesit (autoktonet e pare), pata parasysh edhe keto te dhena: + https://www.facebook.com/BesirBajramii/posts/230106343703809
Besir Bajrami
Ancient historical traditions of the Greeks, Egyptians, Phoenicians and Assyrians, mentioned a vast empire of the Pelasgian race, which in its epoch of power and greatness had extended over a great part of Europe, Asia and Africa (De Jubainville, Les prem. habit. de l’Europe. I. 77) +...
E dielë ora 4:32.MD · Nuk e pëlqej · 1 ·
Besir Bajrami ‎+ https://www.facebook.com/photo.php?fbid=165064460207998&l=9b034b506b
Fotografitë e murit
Other collections:

Civilization, culture, symbolism, mythology/hi...Shiko më shumë
nga: Besir Bajrami

E tera kjo teori mvaret sot se çka kerkojmi, qytetrimin pellazgjikë e kemi mesuar te gjithë ne por dua te hulumtoj edhe me tej, duke lexuar me vemendje te dhena tjera, qe te mesojmi per origjinen e tyre, nga erdhen kush ishin dhe si u formuan si popull ne Ballkanë e tere mesdheun...prandaj duhet një kohë e gjatë e kerkimeve, nuk eshte lehtë, te kerkosh, te ndash paragrafet pastaj te nenvizosh e lexojsh disa here e mandej te postohet ne grup dhe te perkthehet ne menyren qe lexuesi te kuptoje s e per çfare behet fjalë, duhet humbur se pakti 5 orë në dite per keto dosje, nuk është njesoj qe te klikokohet ne google books, te kopjohet linku bruto dhe i pa lexuar ndoshta i tere libri me 500 faqe qe eshet i panevojshem, kurse permes imazheve te shkeputura lexohet me vemendje dhe kuptohet kjartë, pra lidhjet bruto nuk na pasurojnë fare, duhet marrur kohen qe te lexohen librat ne thjerza ne detaje, mendoj se do ia arrijmi me se miri te qesim ne drite origjinen e pellazgeve e popujve tjere ...

B.B: Pra, siç duket ti nuk je i bindur se termet "para shqiptar", "para arber", "para ilir", apo "para pellazg" (sic e quan ti)... ka te bej me te njejtin popull, por mendon se vetem para pellazget, apo vetem dinariket (sic i quan ti) ishin autokton, dhe vetem pellazget te ardhur, apo gjithe keta terme ne vete erdhen prej dikund, dhe vetem "para pellazget" dinarik, na qenkan autokton ?! (lëmsh) - Ti sic duket nuk kupton se kemi vazhdimesi te te njejtit popull, qe ne menyren me te vjeter njihet si pellazg!

Kreksi:Jo B.B, une nuk po i quaj keshtu "para" por studiusit, historianet dijetaret...ketu po flasim sipas te dhenave me argumente te autorve te tjere qe ne pastaj i diskutojmi ketu per te mesuar te verteten. Myzafer Kerkuti i quan "para iliret" para arberit" pse thua, nuk ka te drejte ?

B. B: Pikerishte kete te them edhe une. P.Sh fjala "para" arber, nuk i bene ata te meparshmit popull komplet tjeter nga keto qe i vijojne!
Ti duhet te kuptosh se kur e shqipton fjalen shqiptar, ke thene edhe dinarik, edhe mesdhetar, por ke thene edhe arber, edhe ilir, edhe thrak... edhe pellazg apo te gjitha fiset autoktone te ketij terminali. I njejti koncept eshte, nese permend ne vete secilin nga keto terme.

Ne rastin me te mire, ke problem me konceptet, ne rastin me te keq, na bene nje popull te perzier, "te asimiluar nga pellazget" ku vetem pjesa e antropologjise fizike, apo ajo dinarike ne vecanti (duke perjashtur pjesen tjeter te berthames shqiptare, ate mesdhetare), na paska ngelur origjinale!

Kreksi:Me duket se ka te drejtë secili te beje kerkime, pse jo, pse te mos hulumtohet per origjinen pellazge ? Pse te mos hulumtohet per origjinen Etruske ? ...per origjinen e te gjithë ketyre popujve qe sips te dhenave te autorve te vjeter nuk mjaftojnë keto deshmi por duhet te mesojmi edhe analizat e profesorve, historianeve e shkenctarve modern qe te gjejmi te verteten ...Askush nuk na ndalon te kerkojmi rreth origjines se pellazgëve as te etruskêve...as te grekëve ...jemi ne nje botë te lirë dhe kemi te drejten te bejmi kerkime...mendoj se asgjë te keqe nuk ka ketu, nuk e kuptoj reagimin tuaj....besoj qe s me shumë te kerkojmi mesojmi edhe me teper per te dalur nga errsira...

Besir Bajrami Apsolutisht po. Por, jo ti quajme te paret tane "pushtues" te vetvetes!

Dardan Leka ‎Besir Bajrami="Ne rastin me te mire, ke problem me konceptet, ne rastin me te keq, na bene nje popull te perzier, "te asimiluar nga pellazget" ku vetem pjesa e antropologjise fizike, apo ajo dinarike ne vecanti (duke perjashtur pjesen tjeter te berthames shqiptare, ate mesdhetare), na paska ngelur origjinale!"...Dardan Leka; jo vlla dashtun, gabim e ke, ç'fare te keqe unë po i bejë popullit tim ? ...kjo është e pabesueshme, keto te dhena qe i publikova janë publike per tere boten, janë libra te shkenctarev nga e tere bota qe kane studiuar problemin pellazgë te cilat vetem se i sjella ketu si argumente per te nxjerru ne dritë origjinen pellazge, mendoj se ky eshte rezultat qe na duhet, pse thua, duhet ti mbyllim sytë dhe t'u ndalojmi njerzve te argumentojnë edh pjeset e ërrta te popullit pellazgë ? Perkundrazi Besir, une mendoj se opinioni yn shqiptar duhet te jetë në dijeni per origjinen pellazge edhe nga kendveshtrime tjera, jo vetem anen pozitive qe e njohim të gjithë, dhe ç'ka te kqe nga e verteta ? te gjithë jemi ne kerkim te saj dhe se ndalimi i se vertetes te çon drejte e ne Tirani e diktatur si dhe errêsirë, asgjë nuk fitohet nga heshtja as nga genjeshtrat...!

Besir Bajrami Origjina e shqiptareve, eshte e njejte me "origjinen e pellazgeve". Sepse shqiptari i mbetur si i tille, eshte vazhdimesi origjinale, e pa asimiluar nga popujt e mevonshem.
Prandaj, origjina e shqiptareve, nuk mund te jete nga "nje popull tjeter" i ndryshem nga ne!
Por termet, arber, ilir, thrak, pellazg dhe te gjitha fiset e tyre autoktone, jane te sintetizuara brenda termit "bijte e shqipes".
Per fund, deshiroj te ta bej me dije edhe nje here, qe te mos vazhdosh te ndash berthamen shqiptare ne dysh, duke vecuar vetem racen dinarike, dhe duke e anashkaluar ate mesdhetare, qe padyshim kan ngelur te pa asimiluara ne identitetin e tyre kulturor, qe nga krijimi, vetem tek shqiptaret e diteve tona!

Leke Pepkolaj Besir pershendetje .. lidhjet e Ilireve me pellazget dihen po problemi eshte pellasget a erdhen nga Azija ketu .. a iken nga ballkani ne azi ...? ka aq shume hipoteza ..sa per momentin asgje zyrtare te sigurte ska ....

Dardan Leka Mirë Besir Bajrami, qe ketu po ju sjelli se cilen teori e ndjekni ju, kete teori qe e deshironi te njihet edhe neser ne Enciklopeditë Botnore duke e mbrojtur tezen se shqiptaret janë me origjinë pellazge te ardhur nga turkmenistani, te cilen teori unë e luftojë dhe do ta kundershtoj, sespe ne nuk jemi ardhacakë por autokton ! Ketu po ia lemi më së miri lexuesit te gjykoje vetë; https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/268130_2246930495217_1306813260_32720633_2523317_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/268130_2246930495217_1306813260_32720633_252331
fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net

Besir Bajrami Pershendetje Leke; Pikerisht keto teori i kam permend ne shenimin me larte "pellazget vs dinariket?!". Rendesia e studimeve te tilla ka te beje me prejardhjen e njerezve te pare ne kete rajon (apo sic i njeh shkenca populli origjinal i ketij rajoni), qe dmth prejardhjen e shqiptareve (sic njihemi sot), apo prejardhjen e pellazgeve (sic njihemi me termin me te vjeter qe e njeh historia). Por, asesi nuk duhet te ndahen shqiptaret e sotshem, nga te paret e vet. Ajo qe thuhet per pellazget, dmth se eshte thene per shqiptaret. Prandaj, ne na mbetet ajo qe ciles teori duhet ti permbahemi, duke e kalkuluar mire menyren e studimit te asaj teorie. Por ne pergjithesi, te dy teorite i nxjerrin pellazget si te paret (origjinalet/autoktonet e pare) e ketij rajoni. Prandaj, neve me shume zell na mohohet lidhja direkte me kete popull, apo pellazget sic i njeh bota!

Leke Pepkolaj Autoktonia jone nuk cenohet jo ... nga do qe kane ardhur e levizur Pellazget ...si e shpjegon Besir lidhjen e Sanskritishtesh me pellasgjishten ..atehere e vetmja rruge del qe keta iken nga ballkani ne Indi apo jo ? ...

Besir Bajrami Dardan, e para ajo nuk eshte teorija qe une i permbahem, por eshte njera nder teorite ekzistuese, qe perseri nuk i nxjerr pellazget si pushtues (ashtu sic thoni ju), por si njerezit e pare qe erdhen ne kete rajon (te shtyre nga popujt tjere te krijuar me pas). Qe perseri i ben autoktonet e pare. Kjo teori (ashtu sic eshte ajo nën 2, te ciles une i permbahem) fillet i ka tek menyra se si autoret e shohin prejardhjen e njerezimit... lexoje shenimin me larte te lutem, per te disaten here po te them. Aty do te lexosh se ciles teori une i permbahem. Mos paragjyko! - Por perkundrazi, je ti ai qe ne cdo vend ku permenden pellazget, e nxjerr kete teori, si te vetmen, kurse une (duke e pare se je drejt devijimit komplet, sepse edhe teorine nr.1 e ke keqkuptuar) gjithnje te kam kundershtuar me teorine nr.2 qe e ke ne shenim:
https://www.facebook.com/groups/rilindjailire/doc/312655248755995/

Besir Bajrami ‎...dhe kupto se jo vetem per pellazget, por edhe per arberit nese thuhet se jane te ardhur, ke thene se pellazget jane te ardhur... apo ke thene se shqiptaret jane te ardhur. Kupto, se behet fjale per te njejtin popull nder emra te ndryshem. Prandaj, nese deshirone te besh pune cilesore, vazhdo publiko te dhena qe e perkrahin autoktonin tone te padiskutueshme, qe nga krijimi i njerezimit. Kjo per pellazget nuk mohohet, edhe kur perdoret teoria nr 1 qe thuhet se ishin te ardhurit E PARE. Por mohohet per shqiptaret, per shkaqe politike qe tani me i dijme. Prandaj, puna me cilesore sot, eshte te deshmohet lidhja jone e DREJTEPERDREJTE si popull origjinal i ketij rajoni, i njohur si pellazg nga shkenca.

Besir Bajrami Me fal Leke, se e paskam anashkalu pyetjen tende.
Edhe per kete ekzistojne dy teori tjera.
I:
E para, qe e kundershton edhe teorine indo europiane, nuk eshte toerija e dyndjes, por e tkurrjes, ku perseri shqiptaret jane boshti i kesaj teorije, si tkurrja apo mbetja origjinale e atij populli, kulture dhe race, qe me pare njiheshti si homogjene, nder emrin pellazg, nga shtyllat e herkulit (gjibraltari) ne perendim, deri ne kaukaz (madje, per nje periudh edhe deri ne tibet) ne lindje, nga deti baltik ne veri (me larte ka qene akull), deri egjypt ne jug. Ketu banonte nje popull homogjen, ku mbetjet e tyre verehen me se miri tek raca, gjuha dhe identiteti i shqiptareve te sotem. Prandaj, gjuhet e vjetra, si ajo sanskrite, greke, latine, armene... pikat e perbashketa me rrenjen e tyre pellazgjike (sot shqipe), i kane me te theksuara se gjuhet me te vonshme.

II:
E dyta, teoria indo europiane eshte se arjanet erdhen nga lindja, drejt perendimit.
Edhe ne kuader te kesaj teorije kemi tre nen teori.
a) Njera eshte se berthama e krijimit te njerezimit eshte ne kaukaz, nga ku edhe u krijuan arjanet dhe u dynden drejt perendimit. Edhe ne kete teori pellazget/shqiptaret jane arjanet e pare qe banuan rajonin e "old europe" apo ilirinë.
b) Nen teoria e dyte eshte se njerezimi u krijua ne Afrik, ku perseri pellazget ishin ata qe u shperndan prej atje perreth Mesdheut (duke perfshire edhe "old europe" apo ilirinë, lexo ketu per historikun e haplo grupit E tek shqiptaret), per tu shperndar me tej ne te gjitha drejtimet.
c) Plotesimi i teorise se dyte, eshte se arjanet, apo indo-europianet, berthamen e krijimit te tyre e kishin perseri ne "old europe", apo ne rajonin e ilirise, prej ku u shperndan drejt lindjes, per tu rikthyer perseri te heterogjenizuar ne subkultura, qe me von u shendruan ne popuj e gjuhe te reja. Perseri edhe ne kete teori, mbetjen e origjinale te kesaj berthame, shkenca e sheh te identiteti shqiptar:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=147272005320577&l=8c1a610d6b

Pra, te tre keta teori, si bosht kryesor kane origjinalitetin e identitetit shqiptar, qe shkenca e njeh me emrin pellazg dhe vetem politika eshte ajo qe na mohon kete lidhje te drejperdrejt me kete emer!
... for the origin, language, race, culture of the Albanians
Canadian institute
Third series vol.4-5, 1886-87
Other collections/Civilization, culture, symbolism, mythology/hi...Shiko më shumë
nga: Besir Bajrami

Besir Bajrami Per ta plotesuar nën c): + http://oi41.tinypic.com/2qkjiiu.jpg
http://oi41.tinypic.com/2qkjiiu.jpg
oi41.tinypic.com

Leke Pepkolaj Tek pika b) jane keta popujt e detit si i quajne sot ..por une them Besir edhe sikur te jete II a ) .. prap autoktonine tone se heq gje jo ...

Besir Bajrami Ate e theme edhe une, por sic duket z.Dardan te cilin e respektoj shume per vullnetin qe ka, punen qe ben, vecanerisht ne lidhje me detajet, por sic duket ai nuk e kupton kete, qe ti e ke kuptuar. Pra, secila nga keto teori qe qarkullojne per pellazget, autoktonia e tyre ketu ne Iliri, nuk vihet ne diskutim ne asnje moment nga asnje studiues, qofte edhe ata qe thone se pellazget ishin "ardhacaket" E PARE ne "old europe", apo Iliri. Prandaj, nuk kemi arsyje ta hudhim posht lidhjen e DREJPERDREJTE te shqiptareve me pellazget.

Leke Pepkolaj Besir nqs eksiston teoria II a ) ... behet fjale pak a shume 70 000 vjet me pare ... per nje lloj dyndje ... se ndoshta ka pas edhe me perpara ...por duke pare keto vite cte themi me shume per auotoktonine tone ..

Bled'ar Bujar Cerova Une nuk kam nevoje as pe histori pellazgesh e as ndonji histori tjeter nese ato nuk me nxjerrin lidhjen me Noen ..e un jam i bindur se nepermjet te pareve tane jemi te lidhur me Noen

Ilirian Halimi ore Besir Bajrami "Prandaj, tendencat si ajo e Ilirianit, qe poston disa foto te shqiptareve me race mesdhetare, per te mos i njohur si shqiptar" me me fale se kam menduar qe je djal pak i diteshem por ti mor zotni qenke tap topi po ky ne foto nuk asht as mdriterran qe ti po thua, ore a di me dallu dot rracen mediterrane apo jo, ky qe eshte poshte ne foto eshte shqiptar aq sa jam un kinez
Avertissement de redirection
www.google.fr

Besir Bajrami Bledar, jo me kot them se emri pellazg njihet si civilizimi me i vjeter, qe ngjitet deri te koha e Nuhit, e para tij, ateher kur populli ishte i homogjenizuar: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.227738487273928.50700.100001133356751&type=1&l=16a1ad75fe
Noah's Ark (Arka e profetit Nuh)
Three sons of Noah: Cham (Ham), Shem (Sem), Japhet (Iaped) - "The Remains of Jap...Shiko më shumë
nga: Besir Bajrami
Fotografitë: 61

Besir Bajrami ‎Ilirian, ti bre djal ke probleme serioze me menyren se si komunikon me njerezit. Ne grupin tjeter ju versule nje femres, pa shkak. Ketu disa dit me radh poston foto shqiptar me ngjyre te eret mediterane, per ti paraqitur si jo shqiptar, dhe kerkon te ta fal, apo perkrahje?!
Tani jam ne dilem se a duhet te vazhdoj te te informoj, sepse njerezit e mllefosur si ti, jam i sigurt se nuk i marrin marin parasysh informacionet e atij qe e perceptojn si kundershtar ne mendime.

Cili eshte qellimi i nxjerrjes se ketyne fotove, si ky i Bashkim Finos, apo i shume te tjereve ?
Per te treguar se shqiptaret brenda vetes paskan race dhe popull qe e kan asimiluar ne shqiptar ?!

Ti bre djal duhet te mesosh, lexosh, por edhe te kesh prirje per ta njohur me shume popullin tend, e jo te nxjerrish konkluza vetjake, thuajse ke bere shkenc te madhe, ashtu si Dardani.
Ti duhet te mesosh se shqiptari ne asnje moment te historise nuk ka asimiluar popull tjeter. A e di radakja jote, cfar dmth kjo? - Natyrisht se nuk e dijn, se perndryshe nuk do te postoje kesisoj idesh ndarese te berthames shqiptare, ku racen e eret mesdhetare tek shqiptaret, qe e gjejme me bollek, ti e percepton si jo shqiptare!
Shqiptaret gjithnje kane qene te asimiluar, prandaj gjejme race dhe adn shqiptare tek popujt perreth, por jo identitet kulturor shqiptar tek to.
Per vec rasteve sporadike, shume te ralla, psh. kur nje shqiptar eshte martuar me ndonje kineze, dhe femijet i ka mesuar te flasin shqip, dhe sot ato vazhdojne te quhet si shqiptar, vetem ne kete rast ka ndodh ajo qe ti po tenton te tregosh. Por, jo ne rastin e nje race te tere shqiptare, qe njihet si raca autoktone medhetare. Shumica e kosovareve sot, apo dardanet, ishin pikerisht lidhja ndermjet races dinarike dhe asaj mesdhetare. Ke pare ndonjeher drenicak me sy? - Dijne te dallosh ngjyren e tyre me tendence meditarane (me te eret)? Edhe jugu i Shqiperise eshte i stermbushur me racen mesdhetare (te eret) autoktone. Sipas teje ata nuk qenkan shqiptar!
Kur flasesh per race, duhet te lexosh shume per periudhen e krijimit te tyre.

Bled'ar Bujar Cerova: ‎Dardan Leka, kur thuhet autokton kemi te bejme me popullsi qe kur ka ardhur ne keto toka nuk ka pasur ndonji popull tjeter vec tyre ,pra ata qe e kane shkelur te paret kete dheun e ketij vendi ata jane autoktonet ,kur thuhat e kane shkelur per jhere te pare ne historine e njerezimit kete toke,nenkuptojme se ata ka ardhur prej diku ...e lidhja nuk behet me rTirkmenistanin por ne Anadoll me Arken e Nohas ...te tjerat jane thjesht genjeshtra qe perkrahin teorriner e evolucionit te Darvinit

Bled'ar Bujar Cerova: nga Arka e Nohas po te ecin para Kohas se Nohas tek Adami bo vaki me gjet edhe mjetin me te cilin Adami ka ardh ne toke e mund te jete kal qielli

Ilirian Halimi: o ti Besir spo te shkruj nje faqe gazete por pak rrejeshta se po e shof shko ma mir per gazetari se e paske prirje oratorine dhe shkrimet e gjata, ajo foto qe ta solla e morra si shembull te neriu publik dhe ta thash ne qoft se ai ka rranje shqiptari un do kem rranj kinezi a po e kupton a jo, se ai nuk eshte as mediterran a di me dallu rracat a jo po e shof se paske probleme ne kete fushe, femers nuk ju vesula pore se di a eshte femer a mashkull dhe un fola tamam me ate i thash mos me falendero mua se nuk dua falenderime se e kam pa qe eshte profil fetar islamik, po ashtu fetar je dhe ti Besir ne po e kuptojme se po na çmen me fjalet " ka than kurani" ?? "eshte e shkrume ne kuran"?? jo arka e huhis, jo arka e bakise, po pse ore me shkrimet e fese do na shpjegosh ti historine neve, a nuk eshte kjo fe qe ta ka manipulu çdo gje,bravo Besir nje djale si ti qe i thot vetes hiç'torian merrka te dhana nga librat e fese simitike, po pse o Besir ti na ben kuranin liber te besueshem ?? a nuk eshte kurani kopia e bibles, a nuk eshte bibla kopia e toras, a nuk jane te tera keto teori çifutesh dhe mashtrimeet mira vjeçare te çifuteve, poshte fete e izraelit. jam pak i ashper por jam i drejte Besir ket mbaje mend..

Ilirian Halimi: po ta them per her te fundit lej historite fetare me arka te huhis dhe arka te fazlis, nje njeri me logjike te shendoshe e kupton qe nje arke ose nje anie me derrasa dhe me bujashka nuk i qendron kataklizmes behu pak me logjike Besir, eshte dhe tjetra qe shihet qe eshte rrene e kulluar, aty brenda nuhia paska fut çdo çift kafshesh qe nga milingona e deri tek elefanti, opaaaaaaa po mir o Besir si djal me shkoll qe je i beson ti keto apo jo se logjika e shendoshe e kupton veçse nje i semure fanatik i fese dhe i miteve dhe legjendave mundet ti besoj se un as qe kam ndermend me i besue...arkat ???

Ilirian Halimi: Bled'ar Bujar Cerova te kam rrespektuar dhe do te rrespektoj por po e shof qe dhe ti or djale qenke i dhen mbas shkrimeve te fese,ore a kuptoni qe Zoti eshte Alieni ose Ufo = Allah a e merrni vesh se ne varemi nga kozmosi...

Besir Bajrami: Ne komentin tim te fundit ke 5 pikpyetje qe duhet tu japisht pergjigje, per te vazhduar me tej, perndryshe, nuk dua te vazhojme te "filozofojme".
- Tani feja... mua nuk me interesojne dilemat spirituale te njerezve individualisht, por me intereson ti marr si reference edhe librat me te besueshem ne bote, vecanerisht kut ato perputhen me te dhenat shkencore. Dhe te tregova nje here, librat fetare qe jane te mbushura me mitologji pellazge dhe me histori, jane nje nder pikat e references, pra, po e perserise: "Një ndër".
Dhe per te kuptuar simboliken e kesaj historije, si ajo e Nuhit, ti duhet te kuptosh edhe simboliken e mitologjise pellazge ne pergjithesi. Perderisa edhe nepermjet kesaj "peralle", "gojdhene", "miti", apo sidoqofte, permendet ajo qe shkenca e verteton, une sigurisht se do ta permend si nje informacion plotesues, edhe pse ti nuk je i prirur ta kuptosh.
Fobine nga fete, apo kunderindikacionet qe vijne nga sulmet e femijeve sllav ndaj fese te cilet sot shqiptaret i perkasin me shumice, ka kohe qe une i kam tejkaluar. Ketu nuk flitet ne ate nivel, ose se paku, pretendojme te mos flasim ne ate nivel!
Mire te tha Bledari, mos ri shume neper forumet e tyre, sepse ke kunderindikacione ne vleresime.
Perfundimisht, une nuk dyshoj ne atdhedashurine tende, me mjafton faki se ke qene ushtar ne pjese kendej kufirit, por dyshoj ne cilesine (jo sasine), e informacioneve qe ke ne kete drejtim, qe ta ka devijuar edhe qasjen, kur pa dashje ben ndarjen e berthames shqiptare ne dysh, duke i paraqitur shqiptaret me race me te eret mediterane, si jo shqiptar!

Bled'ar Bujar Cerova ‎Ilirian Halimi un nuk jam komunist megjithese jam ne gjendje te bej komunizem .... Allah ne shqip do te thothe Al-mbi lartesia Llah= dha dhuroj jep cdogje Allah=Mbilartesia qe jep cdogje

Besir Bajrami Ju lutem, te mos devijoj debati, te pakten ne kete teme, ku kendveshtrimet e tyre personale ne rafshin spiritual, ti lidhim me ceshtjen konkrete qe eshte per tu debatuar ne kete teme!

Ilirian Halimi Po ku me ba debat me ty ti ngaterron tipin aziatik me ate mediterran, pastaj na sjel shkrime te fese, un shkrimeve te fese nuk i besoj tjeret se di se çfare bejne..

Besir Bajrami Pra, ti po thua se ne shqiptaret paskemi asimiluar ndonje popull aziatik dhe i kemi bere shqiptar? (nderkohe, te presin edhe ato 5-6 pikpyetjet me larte) - Me trego ti se si duket raca e eret mediterane?

Mexhit Emurli z.Ilirjan,je shume ekstreme me ato komente me ufot tuaja.Te lutem pak respekt per ata qe besojne ne Zot...

Bled'ar Bujar Cerova basahkim fino eshte shqiptare e nga shendeti i teper i jane fryre syte e eshte toske i perzjer me gege e me nje krahin te kosoves ..tani nese ata te paret tane jane martuar me gra qe nuk i perkasin races sone kjo nuk eshte faji i yn ashtu si nuk eshte fajio i yn qe gjendet Albani ne Kaokaz e ashtu si nuk eshte faji i yn qe Aleksandri pa dijenin tone u be mbret i gjithe botes ...por bashkim fino eshte shqiptare e nga shendeti i teper i jane fryre syte e eshte toske i perzjer me gege e me nje krahin te kosoves e per kete arsye u zgjodh kryetar stabiliteti kur ra shteti..edhe njew gje a e imagjinoni si jane femijet e mi me japoneze dhe me gjermane???e mos do ti mohoni juve ata qe e kane te emen japoneze e do mbani ata qe e kane te emen gjermane???

Ilirian Halimi Besir do ti kthej pergjiogjet ne ato pes pyetjet, por do ti kthej shpejt e shpejt sonte, nje dit tjeter ndoshta neser do te marresh pergjigje dhe me te sakta, Zoti Mexhit Emurli me me fale burr se spo kuptoj ku e kam shkelur respektin un, ja shiko videon se ajo thot te verteten http://www.youtube.com/watch?v=P7TxkQt9v1o&feature=share
Pope Alice - Ancient UFOs (cave paintings, frescos & artworks)
www.youtube.com
Pope Alice Ancient UFOs( cave paintings, sculptures fresco's & artworks) http://...Shiko më shumë

Mexhit Emurli Faleminderit per videon.Eshte e drejta juaj ti besoni asaj video.Por mos i akuzoni te tjeret qe mendojne ndryshe.Pastaj feja eshte dicka private,dhe ty tenden ne tonen...

Dardan Leka Ju lutemi rreth fes nuk ka nevoj te bisedohet, te qetsohemi dhe pa ofendime, na nxjerrni argumente kjo do ishte me e mira per nje bised si duhet, falemenderit.

Leke Pepkolaj Respekt per ate qe beson por dhe anasjelltas .

Ilirian Halimi E para(1) prej kur e percakton ti vjetersine e pellazgeve? o Besir shko pyeti ata historianet dhe akriologet dhe ta thone, Rreth vitit 4500 para krishti, kete e dijne te gjithe historianet perendimor, se vete i çova sms profesoreshes Italiane me tha qe nuk jeni Pellazge as ju as Etrusket, tani dhe vete jam skeptik jam duke prit se çfare te rejash do na sjellin per Pellazget ende eshte erresire....E dyta(2) kupto se termi "para shqiptar", "para arber", "para ilir", per disa ekzistonka edhe termi "para pellazg"... ka te bej per te njejtin popull! pergjigje - jo ne jemi Shqiptare qe rrjedhilm nga Arberit dhe Arberit rrjedhin nga Iliret kete ska akademi dhe historian te na hudhi poshte, por po thone qe Pellazget jane nga turkmenistani mor djal dhe spo na pelqen kjo se na ben dam shum si komb...e treta
E treta,(3) raca dinarike, dhe ajo mesdhetare jane pjese perberese te civilizimit pellazg, qe njihet si civilizimi i pare. Nuk mund raca dinarike te jete me e vjeter, apo ndryshe nga ky popull!.. pergjigje ja ke fut kot Besir 70% e Shqiptareve sot i ke Dinarike dhe 30% te tjere, dmth per ty 70 % nuk qenka e vjeter ndersa 30% qenkan te vjeter ???.
E katerta (4), nese pellazget jane te ardhur, kjo dmth se edhe raca dinarike dhe ajo mesdhetare eshte e ardhur! - Nese raca dinarike dhe ajo mesdhetare i ka rrenjet ketu, kjo dmth edhe per pellazget e njejta gje! - Pellazg=civilizimi i pare (autokton).Pergjigje - Jua kam then shum veteve me sillni antriopologjine e pellazgeve askush spo ma sjell dua ta njof se keta po thone qe Rreth vitit 4500 para krishtit historianet perendimor po e thone dhe se 4500 para krishtit ketu ka pas njerz dhe ato jane perseri Dinariket pra dhe sot e ke shumicen 70% Dinarik... ne ato pyetjetr e fundit spo te pergjigjem shum por po te them perseri mos harro dyndjen Rreth vitit 4500 para krishti dhe kete e dijne te gjithe historianet perendimor, edhe vete greket qe per ta pellazget jane shume te afert sot nuk i perkrahin më sespse e dijne se jane te ardhur nga Azia e larget nga Hindush Kho, por tjeter gje eshet se ishin te qytetruar dhe na sollen qytetrim e ballkan ..kah shek XV te erdhi vala e dyte e ketyre emigrantve tjere qe njihen me emrin Helene dhe pas dy shekujve rezistence pellazget u dorzuan dhe leshuan Ballkanin per italie e spanje... MOS HARRO Besir Bajrami Rreth vitit 4500 para krishti,

Bled'ar Bujar Cerova ‎4500 vjet para krishtit bota ishte skllave e Adve ose Atlantasve ..te cilet ka te dhena jo te sakta se ata qe i shpetuan fatkeqsise se atlantes u strehuan ne ballkan tek iliro-pellazget ...Kurse helenet dhe Etrusket kane te njejtin baba dhe jane djeme motre te pellazgo-ilireve Helene dhe Etrusket kane lindur ne zone pellazgo ilire ne Ballkan dhe aty jane shumuar nen kujdesin e dajollareve te tyre ilire apo pellazge-ilire kurse i ati i tyre eshte sjell nga Azia e vogel dhe eshte binjaju i Jakobit keshtu qe pasardhesit e Jakobit u shumuan ne Egjipt nen kujdesin e faraoneve kurse pasardhesit e vellaut te tij binjak u shumuan nen kujdesin e ilireve apo pellazgo ilireve ..kjo eshte arsyeja pse behet lidhja midis Faraoneve dhe ilireve apo pellazgo ilireve e ne disa ceshtje faraonet indentifikohen si fara e jone ose kalamejte tane nga studjuesit ne kedveshtrimin pellazgo=ilir ...

Bled'ar Bujar Cerova le te marim tani Zeusin..... Zeusi konsiderohej At(BAB)nga iliret por ishte dajo pra familje e nenes nga Helenet dhe Etrusket ...e theksoj Dajo =vella i nenes ,i familjes se nenes ... Dajo etrusket e therisnin Zeusin dajo e jo bab kurse iliret e therisni at bab e jo dajo ...nga dajo dialekti filloj te mente te tijen dhe u transformua se Daja jon eshte i plot fuqishem mbi toke - e ne rraste rreziku therrisni O dajo na ndihmo ...e nga Dajo ngeli Dio qe ka perqellim te tregoj dicka super fuqi si me qene Zot pushteti dhe vendi ..por kemi edhe Zio qe do te thote vella i prindit ....keshtu qe ne iliri ngeli At dhe nder Etrusk kemi Dio per te vetmen arsye se iliret jane pasardhes te Zeusit pronari apo i zoti i gjith territorit kurse Etrusket dhe Helenet jane nipriot e Zeusit nga nena e tyre e lashte pra Zeusi eshte Djo i tyre e jo At i tyre kurse tek Iliret Zeusi eshte Ati baba....E kush eshte Zeusi???? Zeusi sipas mendimit tim eshte ai qe ngojoj te gjalle ne toke Gog Magaget dhe ishte mbreti absolut i tokes me lejen dhe deshiren e Zotit te tij qe te kisahte mundesi te arrinte cdogje,,,,,por e gjitha kjo qe thashe le te konsiderohet unconfirmed

Bled'ar Bujar Cerova Kur them Etrusket kam te beje gjegjesisht me popullsine e Apenineve pa hyre ne detaje te prejardhjes se fise te Apenineve pasi ne Apenine pervec Etruskeve ka edhe fise te nivelit 100% ilire

Dardan Leka I nderuari Besir Bajrami, ne asnjemenyre asnjeri nuk mundet ta hedhi poshtë lidhjen e shqiptareve me pelalzgët prandaj as une kete nuk e kundershtoj, perkundrazi e perkrahi kete lidhje sepse pellazget jetuan me mija vite në Ballkanë dhe si te mednohet sot qe ne nuk paskemi lidhje me pellazgët, kjo do ishte absurde...Qytetrimi pellazgë dominoi ne ballkane dhe kuptohet se pati ndikim te madh jo vetem tek ne por edhe tek greket...prandaj keto jane fakte qe nuk mund ti mposhtim. E admiroj civilizimin pelalzgë dhe nuk e kuptoj pse ngatrrohemi pa nevojë, thjeshtë shtrohet pytja se a ishin pellazget autokton ne ballkane apo ishin te ardhur, besoj qe secili ka te drejte te kerkoje keet te vertete dhe nuk e kuptoj pse gjithë ky moskuptim. Si mundem te kerkoj nga ju nje gj te tille, psh te ju kerkoj nga ju qe te mos sjellesh argumente qe pelalzget jane autokton, kjo eshte mbrapshtesi...une do ju shperbleja edhe me ndonje dhurat me te bkuren sikur te na sjellish nje argument te sigurt 100% se me et vertete pelalzget jane autokton dhe stergjysherit tonë, jo vetem per mua por edhe per te gjithe anetaret do ishte nje sukses i madh gjithashtu edhe ne dobi te gjthe popullit shqiptar !

Dardan Leka Mirepo eshet diçka tjeter kur njeri apo tjetri akuzon dike nese ai sjell argumenta te kunderta se pellazget nuk jane autokton, kjo eshte padrejtesi dhe e pa pranueshme, meqense as atyre argumenteve te autorve nuk mudn t'iu besojmi 100% derisa ne vete nuk i kemi bere keto hulumtime as ne terren e as qe i kemi shkruar por thjeshte keto te dhena si kunder si pro pelalzgeve i kemi te huazura vetem nga te hujet e ne shqiptaret si une ti e tjetri jmi vetem se veshtrues dhe duhet et na vie keq se si nuk kemi mundesi te bejmi kerkime te duhura bashkerishte si bejne popujt tjere, ne te miren tone te perbashket.

Dardan Leka Pra i nderuari Besir, kur ende nuk jemi te sigurt se pellazget jane autokton me mire do ishte te mbledhim te dhena te duhura dhe te presim se sa secili te botoje sipas deshires se tij te dhena te pasakta ku i nxjerrin pelazget edhe nga Turkmenistani e Azia, pra duhet te kemi kujdes, me se mir do isht te ankoheni ndaj atyre ne Tirane qe publiojne teori me kete permbajtje pa u lexuar mire nga ndonje lexues apo komision i perbashkët dhe vulosur nga akademia besoj se do ishte n interesi tone kombtar kjo nisme.

Dardan Leka Sa i perkete origjnes shqiptare kjo eshte e pa luhatshme, ne jemi autokton me periardhje ng iliret, jemi me te vjetrit popull ne Ballkanë, askush nuk guxon te na mohoje kete, por me e rrezikshme per ne do ishte qe te shpallim te dhena tjera te pasigurta e te pa kjarta mirë, do ishet n interes tonin qe te mbesim ilirë ashtu si jemi percaktuar deri me tani nga bota mbare e per nje hap tjeter rreth lidhjes me pellazget duhet një gjenerat punime e kerkime jo ne google books por ne terren duke bere kerkime rreth kesaj lidhje, e sa i perkete gjuhes, kemi edhe ne gjuhetar te cilët do ta vertetojne kete lidhje por pas kesaj duhet atehere te vertethet edhe autoktonia e pelalzgeve permes Arkeologjisë qe është e vetmja shkence qe mundet te flete me se miri per te kaluaren e popujve te antikitetit me argumenet te reja.

Besir Bajrami Dardan, iliret dhe pellazget ishin nje popull. Sic duket te duhet leksione nga fillimi. Poashtu, edhe per iliret thuhet se paskan ardhur ne kete territor, ashtu sic thuhet per pellazget pra, sepse jane nje popull, ashtu sic thuhet per dinariket si race... sepse jane nje popull, kupto. Tani ty e beson se ne jemi ilir, po nuk e beson se ne jemi pellazg. Dmth ti nuk paske mesuar akoma asgje ne kete fushe dhe me keqardhje e theme se si mund te kesh bindje kaq te cekta, dhe te jesh udheheqes i nje grupi ME KETE EMER ?!

Besir Bajrami O Ilirian, je ngatru komplet me fjalet tua! - Asgje nuk m'je pergjigje qe te pyeta... dhe sic duket qenke shume zgrip ne lidhje me keto informacione, shume larg qenke. Lexo nga albumet e mia per te gjetur pergjigjen se sa i vjeter eshte civilizimi pellazg, sepse nuk ja vlene te perseritem.

Besir Bajrami Kurse ti Dardan, me thuaj qofte edhe nje citim, ku pellazget nuk i paraqesin si autoktonet e pare ne kete rajon (per vec forumeve te femijeve). Kupto, se edhe kur permendet teoria nr1, kjo dmth se ata perseri jane autokton!

Besir Bajrami ‎+ Per ty Ilirian: Besir Bajrami: "E treta,(3) raca dinarike, dhe ajo mesdhetare jane pjese perberese te civilizimit pellazg, qe njihet si civilizimi i pare. Nuk mund raca dinarike te jete me e vjeter, apo ndryshe nga ky popull!.."

Ilirian Halimi: "ja ke fut kot Besir 70% e Shqiptareve sot i ke Dinarike dhe 30% te tjere, dmth per ty 70 % nuk qenka e vjeter ndersa 30% qenkan te vjeter ???."

- A e sheh cfar pergjigje me ke dhene ?! A pergjigje i thoni kesaj ?! - Komplet jashte teme je!

- Pyetjet i ketu:
"Ketu disa dit me radh poston foto shqiptar me ngjyre te eret mediterane, per ti paraqitur si jo shqiptar, dhe kerkon te ta fal, apo perkrahje?!
Tani jam ne dilem se a duhet te vazhdoj te te informoj, sepse njerezit e mllefosur si ti, jam i sigurt se nuk i marrin marin parasysh informacionet e atij qe e perceptojn si kundershtar ne mendime.

Cili eshte qellimi i nxjerrjes se ketyne fotove, si ky i Bashkim Finos, apo i shume te tjereve ?
Per te treguar se shqiptaret brenda vetes paskan race dhe popull qe e kan asimiluar ne shqiptar ?!

Ti bre djal duhet te mesosh, lexosh, por edhe te kesh prirje per ta njohur me shume popullin tend, e jo te nxjerrish konkluza vetjake, thuajse ke bere shkenc te madhe, ashtu si Dardani.
Ti duhet te mesosh se shqiptari ne asnje moment te historise nuk ka asimiluar popull tjeter. A e di radakja jote, cfar dmth kjo? - Natyrisht se nuk e dijn, se perndryshe nuk do te postoje kesisoj idesh ndarese te berthames shqiptare, ku racen e eret mesdhetare tek shqiptaret, qe e gjejme me bollek, ti e percepton si jo shqiptare!
Shqiptaret gjithnje kane qene te asimiluar, prandaj gjejme race dhe adn shqiptare tek popujt perreth, por jo identitet kulturor shqiptar tek to.
Per vec rasteve sporadike, shume te ralla, psh. kur nje shqiptar eshte martuar me ndonje kineze, dhe femijet i ka mesuar te flasin shqip, dhe sot ato vazhdojne te quhet si shqiptar, vetem ne kete rast ka ndodh ajo qe ti po tenton te tregosh. Por, jo ne rastin e nje race te tere shqiptare, qe njihet si raca autoktone medhetare. Shumica e kosovareve sot, apo dardanet, ishin pikerisht lidhja ndermjet races dinarike dhe asaj mesdhetare. Ke pare ndonjeher drenicak me sy? - Dijne te dallosh ngjyren e tyre me tendence meditarane (me te eret)? Edhe jugu i Shqiperise eshte i stermbushur me racen mesdhetare (te eret) autoktone. Sipas teje ata nuk qenkan shqiptar!
Kur flasesh per race, duhet te lexosh shume per periudhen e krijimit te tyre."

... dhe ketu:
"Pra, ti po thua se ne shqiptaret paskemi asimiluar ndonje popull aziatik dhe i kemi bere shqiptar? - Me trego ti se si duket raca e eret mediterane?"

Dardan Leka Ju lutemi mos te nxeheni, te flas pa ngacmime si miq.
Besir, te njejtin problem e paten edhe Greket e sotem. A nuk i konsideronte têrë bota popullin grekë autokton dhe mê te lashttin në Ballkanë ? Me të gjitha ato shkrime libra e autor ...Mirëpo shkenca sot a e tregoi ndryshe origjinen e grekëve ? Po te kishin kerkuar greket te ishin pellazgë ndoshta do iu biente me mirë por genjeshtra herdo nje dite do kishte dal ne siperfaqe...Moren rrenjen e helenve se vertete ishin nj popull Helen qe erdhi shume vone ne Ballkanë, gati dy shekuj luftoi kunder pellazgeve derisa i zhduku keta ose i detyroi te shperngulen...qe nga shek 16 para krishti...

Dardan Leka Keshtuqe per opinionin ne botë emri "helene" oouuu ishte krenari, ishte shume i vjeter e autokton, por as kjo nuk doli e vertete...u rrexuan keto mite ! Shkenca ka hecur shume perpara dhe shpejtë, priten rezultate dita dites edhe me te reja.... prandaj duhet kujdes mos ti ngatrrojmi gjerat, preferoj te mbetem ilirë ashtu si eshte e preferuar se sa te lundroj ne aventura e mite te errta te se kaluares, kjo eshte ne dobin tone, jo vetem per mua e ty por per te gjithe ne, sepse nuk kemi te drejet te dobesojmi e te punujmi keq e pa pergjegjesi ne kete fushë te minuar, prandaj duhet patur kujdes.

Bled'ar Bujar Cerova Dardan un te kam shkruar me pare se ne jug shqiperise ka me shume perzjerje popullsish sesa ne veri por adn eshte perseri ne shumice e njejte me cfare populli jane perzjer do thuash ti ..e un po te them se ka perzjerje te shumte me viking,grek kurse me turk eshte nga shekujt e fundit te mijevjecarit kur shkonin ne turqi e martoheshin pasi vet turqit nuk i linin ne shqiperi grate shqiptare qe i merrni per nuse por i conin ne turqi tek shtepit e tyre ..kurse grate greke i mernim ketej por edhe i linim andej bashke me kalamejte ,kurse me vikinget pasi merreshin me detin shume e ne kohen e vikingeve ka pas shume hyrje dalje vikingesh tek neve e kryesisht ne zonen bregdetare ,Vikinget nuk jane perzjerr as me greke e as me sllave e as me italian por vetem me shqiptare kur ishte pun martesash e kalamajsh

Luan Bunyak Une per vete ndihem keq kurre flitet per "raca", njeriu mundet te takon nje etnicitetit, por egziston vetem nje race - homo sapiens sapiens!

Iamun Dardanian Nje Shqiptar shkon ne Gjermani, France, Angli etj. dhe merr kulturen e vendit ku jeton por le shume pak nga kultura qe ka. Keshtu qe Pellazget erdhen dhe morren kulturen ton dhe e perhapen atje ku shkuan. Nese i shikojm vizatimet e gjetura se fundmi ne rrethin e Tiranes qe datojn 12000vjet, Ateher vertetojm se ardhacaket morren kulturen ton, sepse piramida e Diellit ka perafersisht 12000vjet dhe ka thuajse te njajtat vizatime. Krahasoni vitet dhe vizatimet.

Besir Bajrami O djem, ca jeni prapsu bre me keto pellazget?! - Une ende nuk hasur ne asnje teori shkencore qe i nxjerr pellazget me te vonshem se ndonje popull tjeter ne kete territor ku jetojme sot. Nese pellazget erdhen, ata ishin te PARET qe erdhen (keshtu thon te gjithe ata shkencetare, qe ne shenim me larte une e kam shenuar si teoria 1). Pra, jane autoktonet e pare, sepse nuk ka patur civilizim tjeter, ata erdhen te paret; Nese pellazget ishin ketu qe nga krijimi i njerezimit (sic thon disa shkenctar tjere), pra, nuk erdhen ne asnje moment te historise, ateher perseri e njejta gje, ata jane autoktonet e pare ne kete territor dhe krijimi i njerezimit ndoshta vijne nga ky territor. Teori tjeter une nuk di, per here te pare nga Dardani e ndegjoj (i cili ende vazhdon ta keqinterpretoj "teorine nr.1"), sigurisht edhe nga Iliriani!

Iamun Dardanian O Besir Bajrami, shkencetaret po thon qe ata erdhen ketu para 7000vjete por ne kemi trashigimi edhe me te vjeter"12000vjet"

Besir Bajrami O Iamun edhe ata shkenctar kur e thone kete se paskan ardh para 7.000 vjetesh, e thone se ishin TE PARET qe erdhen. Une nuk di shkenctar qe thot se ka patur popull tjeter para pellazgeve ne kete territor. Me gjej nje?

Iamun Dardanian ‎7000vjet me 12000 vjet nuk eshte diferenc e vogel a? Piramida e Diellin ne Iliri eshte me e vjetra deri me tani dhe aty ka edhe shkrime qe jan te ngjajshme me shkrimet e gjetura ne gadishullin ton. D.m.th. ka pas njerezim dhe civilizim ketu dhe ata qe erdhen nga Kaukazi erdhen shume shekuj me von dhe gjeten e morren kulture. Heroglifet ne Piramiden e Diellit nuk jan te njejta si ne piramidat e Gizes. Ne piramidat e Gizes shofim heroglife me te sofistikuara.

Besir Bajrami Une nuk te pyeta kete, une te pyeta se cili shkenctar thot se para pellazgeve ne kete territor ka patur popull tjeter, me emer tjeter?!
Nese problemi i studimeve qendron te vitet, ateher le te jete te vitet, pra, p.sh. mund te thoni se pellazget paskan ardhur me heret se para 7.000 viteve, e jo te nxjerresh teori ne vete, se paska patur nje popull tjeter me emer tjeter. Apo mund te thoni ky populli i pare qe quhet pellazg nuk erdhi filan viti, por ishte ketu qe nga krijimi i njerezimit, dhe deshmoje kete. Ashtu sic e kam shenuar une me teorine nr.2 dhe te ciles i permbahem. Kupto, se cdo shkenctar i permbahet konceptit pellazgjik, si civilizimi me i vjeter. Kurse vitet jane dicka tjeter, me rendesi eshte se ata njezeri pranojne se civilzim para tyre, nuk ka patur. Tani neve na ka ngelur te deshmojme se jemi mbetja e berthames origjinale te tyre. Ata qe nga krijimi i njerezimit ishin edhe dinarik edhe mesdhetar, edhe sot shqiptaret jane edhe dinarik edhe mesdhetar. Ja kjo eshte nje deshmi + per nga ana antropoligjike, qe pavetedijshem disa udheheqes te ketij grupi e ndajn. Pra e ndajne berthamen shqiptare, apo pellazge, ne dysh duke aluduar se vetem njera pjese e shqiptareve na qenka me e vjeter se pjesa tjeter!

Iamun Dardanian Pse duhet qe gjithmon te marrim per baz se qka ka then nje shkencetar apo historian? Shiko se qfar po thot Polat Kaya dhe behu me teorin e tyre.
Neve na duhet qe ti rezojm disa teori qe i kan jap shkencetaret dhe historian e huaj.
Sigurisht se ne nje pune te madhe qe behet mund te gabosh por nuk eshte aq problem sepse del tjetri dhe te permireson. Keshtu e kan shkencetaret. Shume shpesh i ngatrojn datat dhe e gjuajn posht oshte qka kan then me heret.

Luan Bunyak Si pas librat te shenjet bota eshe vetem 6000 vite, dmth se Nuha s'mundet me qene me vjeter. Kurse genealogjija tregon se shqiptaret dhe gjuha tyre jan se pakti 9000 vite ketu, si e bani ju llogarin?

Besir Bajrami ‎Iamun une te pyeta dicka, ti nuk mu pergjigje. Ti je ai qe merresh me vitet se ca paska thene filan autori, se pellazget paskan ardh para 7.000 viteve, ai tjetri thot para 5.000, ai tjeteri para 12.000... kupto bre djal, se pa marr parasysh vitet, me rendesi eshte se emrin pellazg ata e perdorin per civilizimin e PARE te ketij rajoni dhe ne shqiptaret kemi fat se shume studiues na kan pranuar kete fakt, se ne jemi mbetja origjinale e ketij populli TE PARE. Kurse sot, ne vend qe ne te shtojme deshmite per kete fakt, ironikisht ne grup me nje emer te ketille, edhe ate nga administratoret, lexoj teori personale, percarese, qe te renqethet trupi kur i lexon.

Luan Bunyak Noa eshte nje mitologji, asgje tjeter! Bani pages llogari se si mundet gjith shtanze me pasur vend ne nje anije? Dhe ne ate nuk egziston kenguru psh. sepse Australia nuk ishte zbulue ne kohen kurr u shkruajten keta tregimet.
Ti Bled'ar Bujar Cerova, pasi nuk ehste e vertet teoria e Darwinit, nga erdhen dinosauret?

Besir Bajrami ‎Luan, kjo eshte ceshtje qe i takon prejardhjes se njerezimit ne pergjithesi, e jo asaj se a jemi ne pellazg apo jo. Sa per kuriozitet, eshte arkeologjia qe rrezon kete teori 6.000 vjecare, apo 12.000 vjecare te krijimit te njerezimit. Vetem ne Shqiperi, kemi vende arkeologjike qe shkojne deri ne kohen e paleolitit 100.000 vite me par... keto vende i ke si ne veri ashtu edhe ne jug. Pra, Gajtan - Shkoder, Dajt - Tirane, Krygjate dhe Xarr - Sarande...

Iamun Dardanian ‎Besir Bajrami, Une nuk po them qe nuk ishin Pellazget ketu, une po them qe nese Pellazget erdhen ketu nga nje vend tjeter ate nuk e pranoj sepse llogarit e atyre qe thojn qe erdhen nuk dalin. Keshtu qe duhet akoma pune.

Besir Bajrami Ok nuk dalin... vazhdo studio dhe trego llogarite e shkenctareve tjere, apo te ndonje studimi tende personal dhe ploteso ata qe thone se populli i pare ne kete vend, apo sic i quajne ata me emrin pellazg, nuk erdhen para 7.000 vitesh, por erdhen para kaq vitesh... apo nuk erdhen hic, ishin ketu... nuk me intereson kjo cka do ngatroni... por me pengon ajo kur thoni se para pellazgeve paska patur popull tjeter, apo i ndryshem nga ta... sa qe administratori i faqes shkoji deri atje dhe i beri pellazget pushtues te shqiptareve, apo krejt te ndryshem nga shqiptaret!

Luan Bunyak Iamun, njerez fetar po shiqojne gjithqysh me na lidh neve si popull me librat te shenjet, aty eshte gabimi. Se s'po i del kurreqysh llogaria se si me na lidh me p.sh. me Ismajlin qe eshte stergjysh i gjith myslimaneve si pas kuranit ..

Besir Bajrami Nese teoria problematike thot se populli i pare, apo pellzget, erdhen para 7.000 vitesh ne kete rajon, kjo teori nuk thot se ky popull pushtoji nje popull tjeter qe ishte ketu. Nese ndonje teori deshiron ta nenvleresoj vjetersine e pellazgeve, do te thonin se pellazget nuk ishin populli i pare ne kete rajon, por erdhen pas ketyre, apo atyre... a kupton?! - Shume e thjesht eshte, nuk e di perse i ngaterroni konceptet. Problemi i percaktimit te viteve, apo percaktimit te vjetersise se sakte te tyre eshte dicka tjeter, apo emertimi i civilizimeve eshte dicka tjeter.

Besir Bajrami Luan, nenvleresimi i mitologjise, nuk eshte nje + per ty! Librat fetare, qe u beson me shume se gjysma e botes, pra, e kane kredibilitetin me te madh se cdo liber tjeter, jane nje reference e rendesishme per mitologjine dhe historine boterore. Aq me teper kur shohim se ato jane te stermbushura me mitologji pellazgjike!

Luan Bunyak Nqoftse njerez qe kan jetuar ketu kan marr kulturen e pellazgeve, nuk po do me thene se ishin pellazg. Ka shume shembull neper bote qe kan marrur kulturen, edhe gjuhen se tjereve, sikur amerika latine psh. Ne si pas hulumtimeve e dimi se neper evrop ka pas njerez 30-65000 vite. Edhe perpara kan jetuar neanderthalet ketu. Edhe sot ne e pranojme kultura qe na intreson dhe tekninka te reja, sikur stergjyshet tone kan bere. E kan adaptue teknik, shkrime dhe kultura qe kan sjell nje popull tjeter. Njeriu nuk duhet me qene shkencetar e fizikes per te llogaritur kete ...

Besir Bajrami Une nuk di shkenctar qe e thote se para pellazgeve ka jetuar ndonje popull tjeter ketu. Kurse vitet e fillimit te civilizimit te pare, apo pellazg (sic e quan shkenca), ne kete rajon, jane ceshtje tjeter. Identiteti origjinal kulturor i racave te para te njerezimit ne kete rajon, quhet pellazg, apo ka evoluar ne vij te drejte deri tek ky emer. Shqiptari i sotem eshte perfaqesuesi origjinal i ketij civilizimi ne te gjitha komponentat e tij, si ne race, gjuhe, kulture... kurse popujve tjere perreth, gjithnje u mungon njera nga keto komponenta, prandaj nuk mund te quhet trashegimtar te DREJPERDREJTE te popullit origjinal autokton te ketij rajoni, qe shkenca e njeh nder emrin pellazg.

Iamun Dardanian Ateher duhet ta harojm termin KAN ARDH.

Besir Bajrami Nese beson ti se njerezimi i ka fillet ne Dodone, ateher haroje termin "kane ardhe" dhe bashkangjitu teorise nr.2 tek shenimi me larte. Nese ndonje shkenctar tjeter mendon se njerezimi i ka fillet ne Afrike, apo ne Azi... dhe prej atje erdhe civilizimi I PARE drejt rajonit tone, me emrin pellazg... kjo perseri nuk i ben me pak autokton pellazget, apo shqiptaret e sotem.

Ilirian Halimi Besir Bajrami mos harxho shkronja dhe energji teper, gjerat shpjegohendhe me pak fjale, dhe me pak fjale po te them qe simbas te dhenave te shkencetareve dhe arkiologeve ata jane dynd 4500 vite P.K, bashk me 2000 vite te ketrj krishtit behen 6 000 vite, pra i dashur simbas teje dhe disave ne gadishummin Ilirik spaska pas njerz simbas teje çdo gje niska me Pellazget ?? pastaj ti thua qe - " Une nuk di shkenctar qe e thote se para pellazgeve ka jetuar ndonje popull tjeter ketu" ??? hahaha simbas rradakes tende para 6500 ketu spaska pas njerz? hahaaaa a po e kupton Besir se nuk je kurrkun te kam then shko merru me gazetari se e kishe prirje shkrimet e gjata dhe oratorine, se ti nuk je per kete pune mik i dashur... mos harro tani se para 6500 viteve ketu ka pas popull dhe skan qene Pellazge..

Iamun Dardanian E qka kan qene ata nese nuk kan qene Pellazg?

Luan Bunyak Shkenca thote se ne kemi ardhur nga afrika dhe duhemi me u mbeshtet tek ajo. Nuk pdmth se kane ardhur gjith me nje here, por kjo levizje eshte me mijera vite. Normal qe ka pasur njerez ketu, por edhe njerez tjer kan ardhur me kultura te reja mbrenda mijera vite. Tani s'e di a kane qene ata pellazg a jo? Nqoftse shiqojme se cfare po ndodh ne kohen aktuale tek neve shqiptaret, mundemi me ardhur ne konkluzion qe sot kemi njerez qe duan me qene me prejardhjen arape? Kjo eshte shume cudire, por njeriu kurre e adapton nje kultur tjeter edhe don te identifikohet me ate, sikur kultura islame, katolike etj. ...

Leke Pepkolaj Mos harrojme se emigrimet e pellazgeve ne te dy versionet .. qe jane ne dileme .. kane ndodhur ne kohra te ndryshme ..dhe nuk kemi vetem nje emigrim pellazg , e ne nje vit te caktuar ...

Iamun Dardanian Ku shkon merr kulturen e atij vendi.
Dje në orën 1:26.MD përmes celularit · E pëlqej
Luan Bunyak Haha, s'e di per ate Iamun, ka shqiptar qe e kane prue ketu kulturen e azis! LOL

Ilirian Halimi po Ilire kane qene o Iamun Dardanian asgje perveç Ilire, o Besir Bajrami ti thua qe spaska pas popull para pellazgeve ??? GABIM FATAL qe nuk te falet, pra ata erdhen 4500 p.e.S Artifaktet ilire të gjetura në Vinçë datojnë nga mijëvjeçari VII deri IV, ndërsa ato të shkruara me hieroglife dhe shenja datojnë nga 6000 deri 4500 p.e.s
Siç shihet ky shkrim është më i vjetër se shkrimi sumer dhe ai egjiptas. pra a po e shikon qe paska pas njerz dhe kulture Ilire para asaj Pellazege........

Leke Pepkolaj Pa hy te feja .. dhe pa prek besimin e asnjerin qe une e vleresoj edhe pse ndoshta si besoj ..kane shtremberime sipas interesit .. pak a shume si politika ...

Iamun Dardanian Hiq pa pak a shume, te njejta IDENTIKE.

Leke Pepkolaj Keto libra fetar jane vertet me rendesi ..por them mendimi me i sakte rreth tyre eshte nga nje asnjanes .pra nga nje i moderuar ...

Ilirian Halimi Jo mor Besir bajrami se je gabim se njerzs dhe civilizim ka pasur dhe para 6000 viteve,http://sq.wikipedia.org/wiki/Parahistoria#Shfaqja_e_shoq.C3.ABris.C3.AB_njer.C3.ABzote.2C_paleoliti
Shfaqja e shoqërisë njerëzote, paleoliti - Parahistoria - Wikipedia
sq.wikipedia.org
Periudha më e hershme e zhvillimit të shoqërisë primitive njihet arkeologjikisht...Shiko më shumë

Ilirian Halimi Puna eshte se nuk po dime qarte punen e Pellazgeve, shkencetaret dhe arkiologet na thone qe ne nuk jemi Pellazge, dhe se thone qe Pellazget jane nga azia qendrore, dhe se un deri vone besoja qe ne jemi Pellazge duke menduar qe Pellazget jane autoktone, por po vertetohet qe nuk jane autoktone dhe shkurt e shqip po jua them Pellazget jane popull SIMIT, un nuk jam ekstremist ndaj Simitizmit, jo perkundrazi populli Simit erdhi na dha kulture bile dhe nje pejse vogele e tyre jane shkrire dhe perzier dhe me autoktonet, pra ne kemi dhe diçka Pellazge brenda panvaresisht qe jane SIMITE,pra perseri po e them qe dhe para 4500 p.e.s ketu ka pas popull dhe ne rrjedhim nga ai popull dhe kemi gjuhen dhe adn me te vjetren te trasheguar ne qofte se ky popull autokton do jete Pellazg ather jam dhe une, por po del qe Pellazget e vertet qenkan nga Azia, epra un nuk jam aziatik as rrace simitike...

Luan Bunyak Une jam dakort se greket jan simit, duken si simit e kan shkronjen si simit etj ...

Leke Pepkolaj Pellasget jane raze e bardhe .. lej Simitet ne punen e tyne o Ilirian ..

Ilirian Halimi per cilet Pellazg po flet o Lek po a jane keta qe 4500 pes erdhen nga azia, per keta ta them une qe jane simitike, tani spo di sa lloje Pellazgesh do jene ?

Leke Pepkolaj Nga erdhen ne cilin drejtim nuk dihet jo ..jane hipoteza...

Ilirian Halimi o Lek ne qofte se ka dy lloj Pellazgesh ok por po thone qe jane nga azia, dhe para se keta pellazget e azise te vinin ketu ka pas popull dhe spo e di a kane qene dhe keta pellazge ?? athere na dalin dy popuj Pellazge, njera Simitike dhe tjetra autoktone, sa lloje pellazgesh jane o Leke pra kete du me dit..

Ilirian Halimi Ne jem autoktn me mijera vite ...ka shenja 100 000 vjeçare ne vendin tone

Mexhit Emurli Une mendoje se duhet nje here te diskutohet se prej cilit vite ka filluar popullimi i Evropes(Ballkanit).Se dihet se fillimi i njerzimit eshte ne Azi.Me pase do te kemi nje perfundim me te qarte per pellazget,mendoje...

Leke Pepkolaj Nuk ka lloje pellazgesh por ka migrime pellazgesh .. ne kohra te ndryshme ...

Ilirian Halimi ather dhe ti Lek po thua qe ata paskan ardhur

Leke Pepkolaj Tash Ilirian siguri ska se te gjitha hipoteza jane ... dhe per mua nuk ka aspak rendesi nga kane ardhur ... rendesi ka qe ne jemi autokton gje te gjitha hipotezat qe dalin autoktonine tone se lujne dot ...

Mexhit Emurli Per kete e kisha fjalen,fillimin e popullimit te Evropes.Perndryshe dihet se jemi te paret ne Evrope...

Ilirian Halimi Ka pas njerez dhe para ka shenja 100 000 vjeçare ne vendin tone vjeteve ne vendin tone, autoktoia jone eshte vulosme pra jane shenjat 100 000 vjeçare dhe duke zbrit dhe me poshte deri ne eren tone dhe deri ne mesjete dhe ne ditet tona pra jemi po ata qe kane qene dhe 100 000 vite me pare...

Bled'ar Bujar Cerova ‎Luan Bunyak RRofsh qe me kujtove punen e dinasaurve ...Toka eshte banuar me tre qenie te ndryshme qe kan luajtur rolin udheheqes ne toke ne perjudha te ndryshme e vine njeri pas thjetrit .Sot eshte njeriu udheheqesi i tokes,perpara se njeriu te zbriste ne toke ishin xhindet ne toke nga e ka edhe origjinen vet djalli,e para xhindeve ishin binet ne toke , dinosauret i perkasin kohes se bineve ,dinosauret kane qene krijesat e para te tokes qe kane mbajtur rendin ne toke por nga qe ishin te eger e sherexhinj qe hanin njeri-tjetrin i shkateroje Zoti me nje goditje nga qielli e prej tyre nuk shpetoj askush..e ata dinosauret perfaqesojne kohen e Bineve

Ilirian Halimi o Bled'ar Bujar Cerova lere fene o vella jo xhinet jo binet ?

Bled'ar Bujar Cerova ‎Luan Bunyak ne kohen para Noes mundet qe toka te kete qene nje kontinent i vetem boterore por permbytja mund te jet shoqerua me termete te fuqishme e te kete krujuar cumaname jashtezakonisht te larta sa qe uji ka kaluar lartesine e maleve me te larta e gjithashtu lavizja masive e tokes ka sjelle kataklizmen e permbytjes ne permasa me te jashtezakonshme sesa dalja e vfullshme e ujit prej tokes dhe shiu

Bled'ar Bujar Cerova ‎Ilirian Halimi mos ni ngatero krijesat me fen ..Xhindet jane krijesa e jo fe ..e feja nuk a as krijese e as material ,,feja eshte thjesht nje ligj e ligji zbatohet ose dezertohet e nuk diskutohet..keshtu mos na e perzje fene vend e pa vend

Bled'ar Bujar Cerova ‎Luan Bunyak ne kohen e bineve ,xhinden nuk ekzistoni e nuk dinte kush qe ne ekzistence dote te ishte krijese xhind .....po ashtu ne kohen kur ne toke kishte vetem xhind e jo njerez ,njeriu nuk ishte dicka e permendir e nuk dinte kush se ne toke do te ishte nje krijese e quajtur njeri ...kur njeriu nga qielli zbriti ne toke ,xhindet e tokes e pane dhe e quajten jashtetokesore,krijese e ardhur nga qielli ,alien i ardhur nga qielli qe te po vepron ne token ,keshtu u quajt njeriu i pare nga krijesat qe ishin ne toke ,dhe kur njeriu filloj te beje ndertime u njoh me emrin jashtetoksori qe erdhi nga qielli po bene ndertime ne toke

Luan Bunyak Bledar, ku jane deshmit per ate qe fole? A ka ndonje hulumtim ose arkeologji per ate? A ka xhetur dikush nje "Xhind" fosil?

Bled'ar Bujar Cerova ‎Luan Bunyak Xhindet nuk shihen ata vecse ndihen dhe ekzistenca e tyre perjetohet ne veprat e magjistareve dhe iluzionisteve pasi ata xhindet jane me trup te gast e ne shumicen e rasteve indentifikohen me emrin Ghost ose Fantazem ose Hije e te tjere si keto por jane specie e xhindeve jane xhinde jane me trup te gazde e syri i njeriut nuk eshtene gjendje te shife shume lloje gazrash hidrogjenin, oksigjenin, Azotin etj ...kurse Xhindet jane nga hidrogjeni nga Flaka e paster pa tym e zjarrit nga gazi qe eshte ne maj te flakes se zjarrit.......Gjithashtu me bere pershtypje nje koment i yti ku thua se sipas fese bota ka 6000 qe eshte populluar me njerez ...nuk e di un se kush fe ta thote kete por feja flete me hapa gjigande ku prej Adamit tek Noe jane me mijera e mijera vjet ku Vet Adami ka jetuar njemije vjet e edhe Noe po ashtu nje mije vjet ka jetuar e hapat vazhdojne me mijevecara te tere prej nje profeti ne tjetrin deri tek Moisiu e me pas zvogelohen hapat me shekuj deri tek mesiah e midis Mesias dhe Ahmetit eshte nje hap i vogel 6 shekulloresh

Luan Bunyak ‎Bled'ar Bujar Cerova, o shqipe! James Randi e ka nje shperblim 1 miljon dollar tek kush mundet me tregue egzistencen e kesaj sendeve! Qe 30 vite askush nuk e pretendon te marre ate, cfare perfundimi mundemi me bere?

Luan Bunyak Edhe nje gje Bledar, Leonardo di Caprio eshte ateist, lol

Bled'ar Bujar Cerova forma e tyre origjinale eshte krejtesisht e pa kapshme per syrin e njeriut apo kameran por ato mund te marin forma njerezish e kafshesh nese behen te dukshme..ato jane krijesa inteligjente si njerezit por nuk marrin urdhera nga njerezit jane te panvarura nga njeriu e ne shumicen e rasteve njeriu ben sipas deshires se tyre

Bled'ar Bujar Cerova eshte foto qe e ve pasi u sjell memorje miqve te femijenise por foto te mija nuk i perdore

Dardan Leka Pershendetje miq te ndashtun, me erdhi mirë shumë kur lexova keto biseda, shembullore ! Jemi te mrekullueshem !
Faleminderit shumë te gjithëve per komentet e bukura, me pelqeu shumë çendrimi i Mexhit Emurli-t, pastaj edhe Luan Bunyak, poashtu edhe Besir Bajrami është më i sakët dhe bindes, i lexova te gjitha komentet reagimet e kunder reagimet, tek Iamun Dardanian vrejta se është preciz ne data dhe kjo ka rendesi ne një bised për lemi te historisë, gjithëmon shtrohet pytja; Kur ? Ku ? Si ? dhe nga kush ?....por ne histori është e deomosdoshme data per tu dalluar nga prrallt....Mandej edhe Ilirian Halimi edhepse nganjhere ngutet e hup durimin sot vrejta se ka mbajtur qendrimin e drejtë, te gjitha komentet me pelqyen, ju pergëzoj !

 Ketu tani desha te ju sjelli ndermend se nuk jemi ne vetun ne këtë grup, duhet te mendojmi edhe per historianët e dijetaret tonë te cilët kanë bërë punen e tyre me mund prej dekadash deh si te mos permenden edhe keta autor shqiptar ? A mos duhet te bëhëmi mendje mdhenjë edhe ne e të thëmi se "vetem NE dijmi dika e ata para neve nuk kanë ditur asgjë ? A mendoni ju miq te nderuar se shkencaret tane asnjëhere nuk kanë degjuar për Pellazgët ? Mos jemi ne ata te paret qe i zbuluam, si e zbuloi Kolombo Ameriken kontinentin e ri ? Duhet te bindemi se jo, për pellazget dhe qytetrimin e tyre ishin në dijeni edhe akademiket tanë, profesoret e gjhëtarët dhe studiuesit shqiptar te periudhes se pas luftes se dytë botrore mirëpo a thua pse heshten në lidhje me qeshtjen pellazge, mendoni ju se ata nuk i dinin keto gjera qe ne sot po i diskutojmi ?

Ne sot i morem e i perqafuam pellazgët në kohën kur asnjëri popull më nuk i deshiron, pse ? Pse grekët e sotem nuk ngurrojnë të jenë edhe ata pellzgë, kur dihet, se aty në greqi luajti rol të rendësishëm qytetrimi pellazgë, Akropolin thuhet se e ndertuan pellazgët, pse edhe ata nuk e revandikojnë e kerkojnë ? Ao, sikur edhe grekët ti bënin pelazgët stergjyshërit e tyre, kuptohet se janë në pozit më të mirë se ne, ti lemi citimet e Herodotit ketu e te Homerit e Hesiodit...po flasim diplomaci... aktuale...kush do ishin grekete per ne, vllezerit tanë te largët ?

Mirëpo problemi është ketu se grekËt e sotem po diktohet se e humben autoktonin si mendohej më parë, aat erdhen shumë më vonë ne kete regjion, vetem 250 vite para luftës së Trojes të njohur me emrin Helenë dhe e quanin kete vend Hellada, pasi ia arriten ti zhdukin ose ti detyrojnë te emigrojnë nga ky vend pellazgët, qe vertëtë ne memorien e tyre kur erdhen aty gjeten vetem pellazgët e jo para pellazget se erdhen vonë...

Nese te gjithë pellazgët iken nga ky regjion, shtrohet pytja atëhëre, si u bë qe vetem ne mbijetuam ? Me duet se Leke Pepkolaj apo Luan Bunyak e permenden kete tez teper me rëndësi; e sikur se ne trojet tona te kene ardhur një koloni e huaj qe jetoj prej shekujsh aty ne nje vend te huaj, po me siguri se ai ka marrur gjuhën tjeter të vendasve por kane ruajtur sistemin e tyre qeverises si dhe fetar si dhe kulturor dhe si te huaj qe ishin, kur u dëbuan nga Helenet qe erdhen nga Azia( kjo dihet ) keta emigrantet pellazgë moren anijet dhe iken kahë veriu dhe u ndalen ne luginen e lumit Po, në Italië... Keto janë vetem se hipoteza...mos te keqkuptohemi, secili ka te drejetë...Pra keta emigrant pellazgë qe jetuan te ne iken dhe vijuan një qytetrim tjeter, krijuan Rasenen në Italië...
Propaganda te ndryshme jane botuar deri me sot, duke u munduar qe grekët e sotëm ti lidhin familiarishtë permes pellazgëve, edhepse dihet se Helenet i luftuan deri në fund...persei keta partizan te kesaj lidhjes pellazge - helene mundohen te krijojne një aliancë te re e paqësore para opinionit botëror...dihen qellimet, kerkoj falje se ua humba biseden, dola ne diplomaci ...

Joti Vl ‎...fillimet e qytetërimit rasenna mund ti quajmë pellazgo ilire ,por me kalimin e kohës ata u asimiluan.....dhe faktori pellazg nuk ishte më dominant...

Dardan Leka Po ke shumë te drejte Joti Vl, ti marrim dy shembuj të njejtë ne eurp apo tre...Si e dini Anglia apo Britania e madhe u pushtua dy here, njehere nga fiset gjermanike Anglët dhe Saksonët, kah shekulli i Vi e VII pas krishti, ne vend qe t'ua mesonin gjhën gjermane ketij populli te pushtuar ata moren gjuhen vëndase, gjuhën e autoktonve qe ishin Pretonet apo me ne veri Piktet megjithëse shumica e tyre ishin romanizuar nga romakët, Anglet dhe Saksonet moren gjuhen e tyre por si vend dhe si emer gjuhe edhe sot quhet gjuha Anglo- Saksone gjë që është krejtë ndryshe edhepse ka patur perzierje deri ne asimilim.. autoktonet nuk u dorzuan, iken kah veriu... por sot ne tersi eshet mbretni Britanike per disa me dy emra, here Anglia e herë Britania...por gjuha është vendase...

Joti Vl ‎...shqiptarët e sotëm flasin akoma gjuhën primitive të parë ...kjo do të thotë se sado pushtues të kenë ardhë në trojet tona faktori autokton ka dominuar gjithmonë...

Dardan Leka Rasti i dytë është regjioni me emrin Normandia në perendim te frances, poashtu edhe ky regjion u pushtua nga Wikinget apo Normanet kah shek X e XI-tE pas krishti, ku ne fillim kishin gjuhen e tyre viki por e humbesn dhe sot nuk ka gjurme te origjines se gjuhes se tyre por me gjakë si popull janë nordik par te huaj..dhe sikur keta vikinget psh pas qendrimit te tyre ne France si pushtues do emigronin apo do rrezikoheshin nga gjermanet apo francezt(ky eshet vetem se debat per shembuj qe i njohim) ky popull po te ishte shperngul nga Franca psh ne shekullin e XIV-te pas krishti, pas qendrimit te tyre 500 vjeçar si emer mbanin dhe mbajne edhe sot Narmand, keta kur do kishin emigrua diku tjeter, te zemi ne Italië apo Sicile, shembull, gjuhen frenge do e sjellnin me vete se kete gjuhë e dinin keta, gjuhen vikinge e kishin harruar deh si ta quanim ne kete popull migrator, francezë qe fliste një gjuhë qe ksihte bartur pas vetes apo Viking, se me gjen dhe me trup e shpirt ishin si te tile, vetem se gjuha ka ndryshuar tek ky popul, eshet po ai i njejti si u shperngulen kah fundi i shekullit X nga Skandinavia, Norvegjia ose Suedia...par si e shifni, misteret e popujve janë te komplikueshme edhe sot, e dikur ne lashtesi qe nuk pati edne as shkrime e as te dhana te dihura, si mund te bindemi se nje popull qe sot flet nje gjhë është po i jejti popull qe mendojmi sipas gjuhes ose e kunderta, njesoj eshet edhe per hebrejet...ata ku shkonin adaptoheshin dhe flisnin gjuhen e vendit...

Dardan Leka Te lumtë Joti, kete desha ta thoja por nuk dija se si me i ra trup...hahahaa !

Bled'ar Bujar Cerova po ndalem pak tek fjala primitive ..primitive = hapi i pare ku kalojne gjithe hapat =i pari qe pas tij vine te gjithe e nuk eshte fjala per injorance por per hapat themelore te jetes se njeriut ne toke fillimi i historise njerezore ..kurse injoranca eshte dicka tjeter e nuk ka te beje me mjetet rrethanore por me menyren e te ,menduarit dhe te vepruarit ne perputhje me ligjin e natyres ..

Dardan Leka Vetem për te studiuar gjuhën pellazge, qe mjerishtë krejtë pak kemi mbishkrime, do te ishte ndryshe sikur te kishin lëne edhe keta shkrime te shumta si etrusket por megjithate, edhe permes gjuhes etruske mendoj s arrihet gati se te i njejti rezultat me pak ndryshime, se epr keto studime duhet njê angazhim i MADH, duhet nje celul e specializuar te studiuesve, gjuhëtarve, dijetarve kerkuesve etj nuk behete lëhtë një analiz mbi një popull te lashtë si etrusket e pellazget, eshtë si thonë te ne një fjalë; pus pa fund !

Joti Vl ‎... në vendet e tjera ka pas pushtime emigrime apo mbivendosje popujsh , dhe si rezultat gjuhët e këtyre popujve janë modifikuar ose kanë vdekur ....kjo do të thotë se në ato vende faktori autokton nuk egziston më...ndërsa në shqipëri është krejt e kundërta ....ne flasim akoma gjuhën e autoktonëve pellazgo ilirë....
Dje në orën 6:40.MD përmes celularit · Nuk e pëlqej · 1
Dardan Leka Se paku duhet 3 dekada punë rreth kesaj qeshtjes e astaj te dilet me rezultate, se ne sot flasim e ngatrrohemi dhe keqkuptohemi me nejri tjetrin pa aptru nevoj, kjo është një punë kolosale, duhet angazhuar Arkeolog qe mê parë te specializohen diku jashtë e pastaj te kthehen ne vendin tonë e ne tere ballkanin si dhe Bosnje, eshte me rendesi...dhe pas 30 vitesh keta studiues te rinje qe do dalin do e marrin ne dor kete detyrë, jam i bindur se vetem keshtu ia arrihet një qellimi dhe te koren suksese, perndryshe pa institucione te duhura mbeten vetem fjalë dhe pasion qe nuk do shuhet kurrë...

Dardan Leka ‎Joti Vl, ne lidhje me Asimilimin, dje desha te nderhyja nja dy her kur e permendi Besir Bajrami kete; " ne nuk kemi asimiluar asnje popull tjeter por jemi asimiluar" ....me erdhi çudi kjo, nuk e di se me çfare kuptimi e tha...dhe ate dy here...

Joti Vl unë e mendoj ndryshe...të asimiluar unë quaj pellazgët që shkuan në itali....që përveç disa toponimeve nuk ka mbetur më asgjë...

Iamun Dardanian ‎"Osmanagic maintains that the largest is bigger than the pyramid of Khufu at Giza, and that the Bosnian pyramids date to 12,000 B.C"

Bled'ar Bujar Cerova edhe projekti I piramidave te egjipit dataon vitin 12 000 BC flas projekti e jo objekti

Iamun Dardanian Sa vjet kan jetu njerezit ne ate kohe?

Iamun Dardanian Po a thuhet ne librat fetar qe njerezit kan jetu shume gjate? Edhe permendet njeri prej Pengamberve(Nuhu, nuk jam i sigurt) ka jeto 900 vjet?

Monna Mustafa po..iamune.. Ashtu eshte kan jetu me gjate dhe kan qene me te medhej dmth mbi 3 metra.

Bled'ar Bujar Cerova Po Nuhu ka jetur rreth (950 vjet me popullin para Noe dhe per disa shekuj punoj per te ndertur anijen e madhe qe me te vertete mund te kete qene shume gjigande si objekt e Anija e Nohes mund te llogaritet nga mbrekullite me te medhajas qe njeriu ka ngrtur ndonjihere....por mos haro qe pas Noes populli me i fuqishem ishte populli i Ad-it e ata i shkateroj Zoti si u bene mendjemedhenj e ju duk vetja zoter absolut te tokes

Iamun Dardanian Ashtu thuhet ne Librat fetar. Ne Kuran thuhet se ashti-kocka eshte nje prej mterialeve me rezistuese dhe nuk shkaterohet kur.Pse nuk u gjeten deri tash eshtrat e tyre? Pse nuk u gjeten eshtrat ne arken e Nuhut?

Iamun Dardanian Mistere apo?

Mexhit Emurli Mendone ne dete te gjinden kocka z.Iamun...

Bled'ar Bujar Cerova ne disa pershkrime thuhet se Adami ishte 25 matra i larte ne trup ,ne disa te tjera thuhet se ishte 50 metra e ne disa te tjera thuhet se ishte dic me shume e ne disa te tjera thuhet se ishte dic me pak por te gjitha te shpien ne konkluzjonin se Adami ishte gjigan nese krahasohet me njeriun e sotem ...mdje te ecim pas kohes se Noes gjenden Adet ata kane qene aq te medhenj e aq te fuqishem sa Zoti thote qe si ata Adet Zoti nuk ka krijuar kerkend nga njerezit e tokes

Iamun Dardanian Jo ore Z. Mexhit, Arken e kan gjet ne maje te nje mali ne Turkmenistan?

Mexhit Emurli Arken po, por jo trupa

Iamun Dardanian E pse jo?

Iamun Dardanian Nese arka ka ngec ne mal dikush ka vdek sigurt

Iamun Dardanian Valla ma keni perzi ma keni bo turllubuq.

Bled'ar Bujar Cerova shume ndertime e qytete mahnitese te prehistorise e lashtesise Zoti na jep shenje se i ka mbuluar me dhe e ndifta ato mund te duken sot si me qene kodra e male por te pa kapshme per syte tane pasi i ka mbuluar duna e dheu

Mexhit Emurli Pas asaj katastrofe qe eshte bere ku thuhet se ndoshta ka perfshire tere boten,qellimi dhe pasojat nuk kane qene ne dore te njerezve.Dhe pas kesaj cka do te ndodhte dhe sekretet perseri nuk ishin ne dore te njeriut...

Mexhit Emurli ‎Iamun Dardanian, meri si shembull cunamet dhe vershimet e dheut sot...

Iamun Dardanian U permbyt toka nga uji, a po? U terhek permbytja? Ku jon eshtnat se po na vyn per analiza more?

Bled'ar Bujar Cerova Imaun Dardanin...Arka e Noes ishte mbi uj e uji ishte ngritur aq lart sa malet gjendeshin nen uj...Anija e Noes ndaloj permbi mal krejt leht e pa u ndjer sipas renjes se nivelit te ujit e niveli ujit ra plotesisht ne gjendje e zakonshme pas me shume se nje muaji me disa jave mbi te ,,e askush nuk u aksidentua nga ata qe ishin ne anije por ata qe nuk ishin anije u permbyten e u perpin krejt nga uji i tokes

Iamun Dardanian nuk po marr vesh une ose amerika i ka fajet! hahaha

Mexhit Emurli z.Iamun Dardanian,mer shembull nga cunamet dhe vershimet e tokes sote...

Iamun Dardanian Po Tsunami shkateroj qka i doli perpara dhe njerezit e vdekur u gjeten pastaj diku me larg.

Mexhit Emurli Ne Dures,para nje muaj me duket nuk u gjete trupat e dy te vdekurve ne nje anije Turke

Iamun Dardanian Aiiii i kan lyp pak edhe e kan pa qe koha e keqe edhe e lan ate pune.

Bled'ar Bujar Cerova Imaum Dardani jane gjetur eshtra kerciu kembe njeriu te medhenj sa i tere njeriu rreth 1,60-1.70m vetem nje kerci kembe gjysma e gjatesise se nje kembe te plote

Iamun Dardanian Po fol more burr i dheut a po tutesh a? Qashtu fol jon gjet edhe une te pyes se KU JAN?

Ilirian Halimi Ahhaa tani Bledo do ma shpjegosh qarte e çfare llojit ishte kjo kataklizme, cumam apo çfare ??, dhe e pash nje koment kur thoni qe paskan gjet arken ??? ku se spo e di ku eshte arka ??

Bled'ar Bujar Cerova Ilirian permbytja ishte e llojit burim,shi,termet cunam qe shkatohen nga termetet nen ujore the rreshqitjeve te tokes ne det ,dhe gjithashtu me lavizje te siperfaqes se tokes me ndarje toke me nje fjale

Ilirian Halimi ok ne rregull po çfare thua ri a i ben balle nje arke me derrasa dhe bujashka nje kataklizme te tille dua pergjigje qe te besoj,

Bled'ar Bujar Cerova Anija ishte e madhe dhe per ndertimin e saj u shfrytezua nje pyll i tere dhe disa shekuj ndertim ,trungjet ishin te medhenj e u lidhen me njeri tjetrin me ane te teknikes zdrukthtare ,u lidh druri me drurin si skuadra e zdrukthtari pra edhe sikur te futej uji mbrenda ne anije anija do te qendronte perseri mbi uj ...... ne cunamin e fundit ne japoni une pash nje plak qe tsunami e kishte hedhur ate dhe gjithe shtepine e tij rreth 14 milje ne oqean e ai kishte ndejtur mbi catin e shtepise se tij prej druri kurse shtepija nuk ishte prishur fare vecse notone ne uje e catija dilte mbi uj mbi te cilen rrinte ai plaku....

Mexhit Emurli z.Ilirian Halimi,kam nje pyetje per ju,nese mundet.A ke informacionin se ne muzeun e Londres gjendet ende trupi i faraonit i gjetur ne dete...

Bled'ar Bujar Cerova jo njo ne keto c'eshtje un nuk kerkoj besim ne mua ..varet si i kupton ti gjerat nese llogjika jote i pranon a jo ,ketu nuk ka asnji lloj detyrimi apo hateri
23 orë më parë · E pëlqej
Besir Bajrami ‎"Dardan Leka, ne lidhje me Asimilimin, dje desha te nderhyja nja dy her kur e permendi Besir Bajrami kete; " ne nuk kemi asimiluar asnje popull tjeter por jemi asimiluar" ....me erdhi çudi kjo, nuk e di se me çfare kuptimi e tha...dhe ate dy here...
Joti Vl unë e mendoj ndryshe...të asimiluar unë quaj pellazgët që shkuan në itali....që përveç disa toponimeve nuk ka mbetur më asgjë..."

- Ne fakt Joti mendon njejt kur thot se pellazget ne Itali u asimiluan dhe paradoksalisht thot se une mendoj ndryshe! Kur do te bindeni ne kete pellazg = shqiptar, ateher do ta kuptoni kete bisede, se me duket se jam duke fol ne ndonje forum te huaj, qe per here te pare e ndegjojne emrin pellazg, apo shqiptar.

A duhet te te jap shembuj si nje femije per te kuptuar nje teori kaq te thjesht?!
Ja pra, do te marr shembullin e emrit te tanishem qe e kemi, jo pellazg se ngatrohesh, ja do ta marrim emrin shqiptar.
Nese nje shkenctar thot se shqiptaret jan populli I PARE ne kete rajon. Kjo per ne eshte e pranueshme. Tani nese po i njejti shkenctar thot se ky populli I PARE, erdhi ne vitet kaq apo aq ne kete rajon (kupto, akoma thot I PARE, pra, sipas tyre, s'kishte popull tjeter para shqiptareve ne kete rajon), sepse njerezimi u krijua ne Afrik apo ne Azi... ateher ke te besh me problem konkret shkencor, qe ka te bej me vitet e krijimit te njerezimit, e jo me mohimin e autoktonise, a kupton?! se shume e thjesht eshte, nuk e di perse shkruan ne kesisoj temash, kur kete nuk arrine te kuptosh dot! - Por, une te kam dhene te dhena tjera, se si mund ta mohosh kete pjese qe ka te beje me vitet, ti kam dhene edhe vitet, qe ti nuk i lexon, apo nuk don ti lexosh, e jo te meresh me emrin e civilizimit. Sepse te thuash se shqiptaret nuk jane pellazg, eshte njesoj si te thuash, se ne nuk jemi shqiptar.
Kupto se kush ishen fiset origjinale te ketij rajoni, qe kishin nje prejardhje, pastaj fol...

Problemi i percaktimit te viteve, apo percaktimit te vjetersise se sakte te tyre eshte dicka tjeter, nga emertimi i civilizimeve qe eshte komplet dicka tjeter.
Nese nuk te dalin vitet ne rregull... vazhdo studio dhe trego llogarite e shkenctareve tjere, apo te ndonje studimi tende personal dhe ploteso ata qe thone se populli i pare ne kete vend, apo sic i quajne ata me emrin pellazg, nuk erdhen para 7.000 vitesh, por erdhen para kaq vitesh... apo nuk erdhen hic, ishin ketu... nuk me intereson kjo cka do ngatroni... por me pengon ajo kur thoni se para pellazgeve paska patur popull tjeter, apo i ndryshem nga ta... sa qe administratori i faqes shkoji deri atje dhe i beri pellazget pushtues te shqiptareve, apo krejt te ndryshem nga shqiptaret!

Nese teoria problematike thot se populli i pare, apo pellzget, erdhen para 7.000 vitesh ne kete rajon, kjo teori nuk thot se ky popull pushtoji nje popull tjeter qe ishte ketu. Nese ndonje teori deshiron ta nenvleresoj vjetersine e pellazgeve, do te thonin se pellazget nuk ishin populli i pare ne kete rajon, por erdhen pas ketyre, apo atyre... a kupton?! - Shume e thjesht eshte, nuk e di perse i ngaterroni konceptet. Problemi i percaktimit te viteve, apo percaktimit te vjetersise se sakte te tyre eshte dicka tjeter, apo emertimi i civilizimeve eshte dicka tjeter.

Ti bre djal e ke humbur rrugen ne te gjitha drejtimet!
Me tregon ate qe ta kam shenuar une ne dokumentin me siper edhe ate me fjalet identike dhe nuk kam nerva te ti perseriti te njejtat fjale, ne menyre tjeter, per ta kuptuar ti nje gje kaq te thjesht ne kete teme ku duhet te jesh i pergaditur edhe per kompleksivitete te metejme, por ti thjesht nuk je per kete pune. Te thash nje here, nuk dyshoj ne patriotizmin tend, por nuk dijn be vlla, kaq, nuk ta kapen radakja hic. Ne kete drejtim duhet te kesh edhe pak prirje per te kuptuar dallimin ne mes babes dhe djalit se i ke bere lemsh dhe shkon merresh me alienet me fene, e kushedi se me cfar!

Besir Bajrami ‎- Per te gjithe: Shqiptaret e mbetur si te tille, jane rezultat i restrikcionit (tkurrjes) te vazhdueshem si pasoj e ekspansionit të vazhdueshëm. Ky ekspasion ka asimiluar gjithnje kete race ne kombe tjera, prandaj sot shume grek, sllav, latin e popuj tjere perreth kane race dinarike dhe mesdhetare ne vete, por nuk jane trashegimtar te DREJTPERDREJTE te pellazgeve, sepe kane humbur disa komponenta tjera te ketij populli, sic eshte edhe gjuha, kultura ne pergjithesi... por edhe jane perzier me popuj te krijuar me vone.
Qenia shqiptare, gjuha, kultura, historia, antropologjia fizike e ajo gjenetike, arkeologjia dhe shtrirja gjeografike, janë komponentat bazë që e vërtetojnë rolin unik të kësaj “race”, e lindur dhe e zhvilluar në mes dy poleve kryesore të gjeneralizuara të civilizimit botërorë, në mes lindjes dhe perëndimit. Faktori shqiptar, që nga parahistoria ka luajtur rolin e tij kyç si rrotor i këtij terminali gjeostrategjik që me vonë u bë ndërkulturor, ndërgjuhësor apo ndërkombëtar, e që e quajmë me të drejtë si Mesdhe, përndryshe, një zonë restrikcioni si pasoj e ekspansionit të vazhdueshëm, që për veç se ka shërbyer si burim (krijim), më von do të shërbej edhe në funksion të ndërlidhjes e shpërndarjes së popujve, gjuhëve dhe kulturave, kryesisht nga lindja në perëndim.

- Te lindesh shqiptar sot, dmth se perfaqesosh identitetin origjinal te mbetur te ketij rajoni, qe ka mbetur ende pa u asimiluar ne te gjitha komponentat e tij. Kjo dmth se perfaqeson identitetin e pare kulturor te popullit te pare ne kete rajon, qe sheknca e njeh me emrin pellazg (natyrisht se aty perfshihet edhe ajo pjese e antropologjise fizike qe permendi vazhdimisht).
Perse e ngatroni dicka qe e shte e paster si kristali dhe me detyroni te shkruaj gjate, se iliriani eshte alergjik nga germat :P

Joti Vl ‎...deri sa të gjejmë prova të pakundërshtueshme , unë i mbetem besnik bindjes time që pellazgu i parë lindi nga toka në pellazgji ...dhe ku është pellazgjia këte e di herodoti etj.......

Besir Bajrami Edhe po te kete prova tjera me te thella, ato perseri u perkasin pelalzgeve, sepse vitet e vjetersise, nuk e ndrrojn emrin e civilizimit

Bled'ar Bujar Cerova Besir me duket se me fjalen asimilim kan dash te thone per luftrat deri ne vdekje te shume fiseve i lire dhe pellazge qe kur luftonin mobilizoheshin me gra e femije burra pleq e plaka te gjithe nje e ka pas rraste qe armiku ka qene kaq shume ne nuker sa vetem ndokush ka shpetuar...se keshtu e kan patur iliret sa me i madh ne numer armiku aq me te fort ndiheshin pellazet apo iliret

Luan Bunyak ‎ meri si shembull cunamet dhe vershimet e dheut sot...

Po, i gjeten 99% te kockave! E di ...

Bled'ar Bujar Cerova Luan koha zhduk gurin jo me kockat megjitheate ka dhe zona toksore ku gryerja apo tretja eshte ne perqindje me te vogel

Ilirian Halimi Besir po shkruaj pak shkonja dhe disa numra ...Kultura Vinça (Panoni- Iliri) 6000 deri 4500 p.e.s. Kultura Pellazge (Azi- Hindush Kho) 4500 p.e.s.... kaq Besir se nuk kam qef shkrimet e gjata....

Besir Bajrami Une ti kam treguar keto "shkronja" ne shenim me larte, por ti sic duket nuk i kupton ato qe shkruan!

Bled'ar Bujar Cerova thuhet pershembull Antipatria e desaretit kur Cezari e kerkoj ata e kundershtuan e Cezari perdori dhune ,por iliret ishi kush e kush ne mendje te vet ne ate kohe edhe qytetet nuk kishin nje bashkim ushtarak ...Antipatriasi ben nje mbrojtje te till saqe kur Cezari gjeti nje shteg i hyri e beri kerdin ku nuk mbeti asnji mashkull perbvec je djali qe quhej Devoll e ate e fshehen grate mes rrobave te tyre dhe e nxorren afer Ohrit

Luan Bunyak Bledar, evidence vlla, evidence po lypim ...

Ilirian Halimi si kam pa kur i ke postu as qe kam marr mundimin se kush shihja te postimi foton e arkes te nuhis te araratit as qe e kam marr mundiminme e çel se nuk lexoj shkrime te fese, per ate nuk e kam hap postimin shkau i arkes me drasa e bujashka skam pare shkrimin...

Bled'ar Bujar Cerova Evidencat e permbytjeve te hershme jane vetem guackat e detit e gjetura ne disa germime ne majen me te larte te Himalajeve

Luan Bunyak Kjo ka qene nje diskutim i jashtezakoneshem. Debatet te shtin me mendue dhe me evolvue, flm per sonte. Ju pershendes gjithve, naten e mire ...

Ilia Gjergji More me falni mua , por tema nuk eshte e hapur as per himalaje e as per barken e Noes ( e ti djali i vogel po te jap nje shembull qe mos te fluturosh) Ne vitet 1930 (diku) nje ere nga sahar ka sjelle zvaranike ne zonen e laberise . dikush i mencur munt te thote dikur laberia ka qene si sahara se ja fosilet , ose tjetra ne dardani ka sjell cikloni peshqe e gjera deti po shkoj te kerkoj detin aty (diku viti 1960) Me fakte te tilla qe ju solla si ato tuajat jan .. Pune te mbar per rilindjen guackave ne Himalaje se tjeter rilindje spo shof !!

Ilirian Halimi Bled'ar Bujar Cerova ato guackat qe i thua ti nuk jane te arkes te nuhiut por jane te kohes te miljarda vjeçare kur ne toke ska pas jete veç ne oqeane ka egzistu jeta...

Bled'ar Bujar Cerova Ilirian ti un nuk kemi qene ne ate kohe por guackat qe them une jane aty e deshmojne se aty kane qene krijesa qe jetojne vetem ne det pra ato maja kan qene nene uje ne nje lloj te kendvashtrimit ne nje perjudhe te caktuar te historise se tokes

Ilirian Halimi Po ta thashe me lart o besir po ta them perseri..... Un deri vone kam shkru per Pellazget dhe e kisha degju kete teorine e Azi- Hindush Kho 4500 p.e.s por se besoja, dhe ende jam skeptik por mendoj qe porofesoret dhe arkiologet skane gabuar mendoj per Hindush Kho...

Besir Bajrami Une mendoj se ardhaj duhet te zevendesohet me tkurrje, dhe vitet duehet te ndrrohen ne baze te arkeologjise... por jo emri. Se ashtu si emri i njeriut qe mbetet njeri, pa marr parasysh se nga ku e ka burimi, ashtu edhe emri i civilizimit te pare, njihet pellazg, pa marr parasysh vitet e vjetersise ne kete rajon.

Besir Bajrami Besir Bajrami: "E treta,(3) raca dinarike, dhe ajo mesdhetare jane pjese perberese te civilizimit pellazg, qe njihet si civilizimi i pare. Nuk mund raca dinarike te jete me e vjeter, apo ndryshe nga ky popull!.."
Ilirian Halimi: "ja ke fut kot Besir 70% e Shqiptareve sot i ke Dinarike dhe 30% te tjere, dmth per ty 70 % nuk qenka e vjeter ndersa 30% qenkan te vjeter ???."

- A e sheh cfar pergjigje me ke dhene ?! A pergjigje i thoni kesaj ?! - Komplet jashte teme je!

Besir Bajrami: "Une nuk di shkenctar qe e thote se para pellazgeve ka jetuar ndonje popull tjeter ketu"
Ilirian Halimi: hahaha simbas teje para 6500 ketu spaska pas njerz?

- Jo Ilrian sipas meje, por sipas atyre shkenctareve qe thone se njerezit e pare qe erdhen ne kete territor, erdhen ne ate vit, apo kete vit. Por thone NJEREZIT E PARE NJIHEN SI PELLAZG. Tani ti meru me vitet, e jo me emrin e njerezve te pare!

Ilirian Halimi: "mos harro tani se para 6500 viteve ketu ka pas popull dhe skan qene Pellazge..."

- Ky pra eshte qendim i rezikshem anti-kombtar, qe pavetedijshem e thoni. Kush e thot kete se para pellzgeve paska patur popull tjeter ME EMER TJETER, apo i NDRYSHEM nga pellazget?! Kush e thot se pellzget jane pushtues te ndonje populli tjeter me te hershem ketu?!
Vetem ti e thua kete dhe Dardani. Te argumentosh ne baze te arkeologjise se ketu ka patur pellazg me pare, nuk dmth se pellazget nuk ishin njerezit e pare ne kete rajon, ashtu sic e pranon shkenca njezeri. Sic duket ju edhe teorine nr.1 qe e pranon se pellazget jane njerezit e pare, pa marr paraysh vitet, ju e deformoni ne teori antikombetare...
Thjesht, nuk e keni prirjen per te kerkuar me tej, per te argumentuar teorine nr.2 si plotesim i teorise nr.1
19 orë më parë · E pëlqej · 1
Besir Bajrami ‎- Tani pytejtet, qe akom s'je pergjigjur, i ke ketu:
"Ketu disa dit me radh poston foto shqiptar me ngjyre te eret mediterane, per ti paraqitur si jo shqiptar, dhe kerkon te ta fal, apo perkrahje?!
Tani jam ne dilem se a duhet te vazhdoj te te informoj, sepse njerezit e mllefosur si ti, jam i sigurt se nuk i marrin marin parasysh informacionet e atij qe e perceptojn si kundershtar ne mendime.

Cili eshte qellimi i nxjerrjes se ketyne fotove, si ky i Bashkim Finos, apo i shume te tjereve ?
Per te treguar se shqiptaret brenda vetes paskan race dhe popull qe e kan asimiluar ne shqiptar ?!

Ti bre djal duhet te mesosh, lexosh, por edhe te kesh prirje per ta njohur me shume popullin tend, e jo te nxjerrish konkluza vetjake, thuajse ke bere shkenc te madhe, ashtu si Dardani.
Ti duhet te mesosh se shqiptari ne asnje moment te historise nuk ka asimiluar popull tjeter. A e di radakja jote, cfar dmth kjo? - Natyrisht se nuk e dijn, se perndryshe nuk do te postoje kesisoj idesh ndarese te berthames shqiptare, ku racen e eret mesdhetare tek shqiptaret, qe e gjejme me bollek, ti e percepton si jo shqiptare!
Shqiptaret gjithnje kane qene te asimiluar, prandaj gjejme race dhe adn shqiptare tek popujt perreth, por jo identitet kulturor shqiptar tek to.
Per vec rasteve sporadike, shume te ralla, psh. kur nje shqiptar eshte martuar me ndonje kineze, dhe femijet i ka mesuar te flasin shqip, dhe sot ato vazhdojne te quhet si shqiptar, vetem ne kete rast ka ndodh ajo qe ti po tenton te tregosh. Por, jo ne rastin e nje race te tere shqiptare, qe njihet si raca autoktone medhetare. Shumica e kosovareve sot, apo dardanet, ishin pikerisht lidhja ndermjet races dinarike dhe asaj mesdhetare. Ke pare ndonjeher drenicak me sy? - Dijne te dallosh ngjyren e tyre me tendence meditarane (me te eret)? Edhe jugu i Shqiperise eshte i stermbushur me racen mesdhetare (te eret) autoktone. Sipas teje ata nuk qenkan shqiptar!
Kur flasesh per race, duhet te lexosh shume per periudhen e krijimit te tyre."

... dhe ketu:
"Pra, ti po thua se ne shqiptaret paskemi asimiluar ndonje popull aziatik dhe i kemi bere shqiptar? - Me trego ti se si duket raca e eret mediterane?"

Ilia Gjergji ‎Besir , mos se i ke hutuar kesaj radhe !! Bukur!! Se ne kete grup as pyetjeve nuk u pergjigjen . More perse valle ne histori ka mbetur e shkruar se Iliret kur u be lufta Iliret kundra Athines dhe Korinthit moren haken per vellezerit e tyre pellazge qe i kishin kthyer ne skellever Athinasit dhe Korinthasit Iliret marrin haken e pellazgeve te peloponezit qe ishin ndertues krijuesishin shume te perparuar(keto qe shkruaj gjenden edhe ne anglishte edhe ne frengjishte per ata qe s'u pelqen ne shqip) teoria e Daradanit qe PELLAZGET JAN TE ARDHUR NE GADISHULLIN ILIRIK I JEP TE DREJTE TJETER CIVILIZIMI TE MARRE LEVDATAT SIC I KAN MARRE . ...BENI PAK KUJDES DJEMA CFARE SHKRUANI SE NJERZIT JU LEXOJNE DHE I KEQ INFORMONI!!!

Ilirian Halimi Hahaha, po te shkruaj perseri pak e skakte o ti adolishent, se nuk mundesh ti me dal me patriot se mu dhe Dardani dhe nuk mundesh me dal dhe me i zgjuar dhe se profesoret dhe historianet e tjere, se punen e pzllazgeve e kane dit jo veç sot por dhe dekada me pare dhe jane terhehur nga teza Pellazge se ne kete mes ka diçka o kaçul i vogel se te pranosh nje kulture te ardhur 4500 pk nga Hindokushi i bie me hedh poshte ate me te vjetren, prandaj historianet dhe akademiket ju kane larguar tezes Pellazge dhe mbrojn e ate Illire ... dhe dije qe 70 % e Shqiptareve jane Dinarik dhe nuk eshte pak 70% Dinarik kjo tregon qe jemi autoktone o teneixheri i tetoves, dhe se deri ne Poleponez dhe Greqin e sotme i ke shumice Dinarik sidomos te Arvanitet qe jane Dinarik dhe Alpine ne shumice pra jane por ke dhe Mediterrane si nuk ke, dhe se asnje vend te botes nuk ka popull nje rracor, dhe se 70% qe jemi asnje popull ne bote nuk e ka nje shifer te tille, po ja ta them un ty o kaçul se ça mendon ti se spaskemi ne popullsi te ardhur, a nuk e pushtoj roma epirin dhe i morri 80% te meshkujve si skllever dhe i çoj pertej detit ne rome,dhe po ajo rome solli ne Epir tjeter popullsi qe ende nuk po di ça populli jane? por ajo popullsi qe e solli roma nuk ishte autoktone, dhe po te them o kaçul i vogel se un e solla si shembull Baçin per te treguar punen e rracave, dhe se Baçi nuk eshte medireterran fare qe ti as nuk di te dallosh mediteranin o i shkreti tenejxherty ne foto ai duket si aziatik, te ka shkuar puna poshte me tezat e tua qe i ke ber kopie dhe na i shet neve ta kam then dhe po te them qe Pellazget nuk po dalin autokton a merr vesh a jo se nuk jane autoktone, dhe shkop ende ke pune per te mesuar dhe lexuar o adoleshinet..*

Besir Bajrami Of of off... ti lidhje me keto qe flet nuk ke, nuk e di perse perzihesh dhe jep konkluza. Ti njeher duhet ta dijsh, se ai idolli yt, kur ta ka nxjerr ty at faqen e librit ku thuhet se pellazget kan ardh filan viti, dhe ty te ka bere magji, dy reshta me posht e ke se edhe iliret dhe thraket jane te ardhur, njejt si pellazget, madje me vone... por ti e beson se pellazget jane te ardhur, por nuk e beson se iliret jane te ardhur... pastaj 30% te shqiptareve i beri te huaj... dhe e gjitha, ne baze te asaj qe paska lexuar dikund per kete rastin me romaket... dhe me flet me perqinje, thuajse ti studiuesi i madh... ne kendej ka Tetova themi: muhabete pas darke :P - Dhe kupto se cka flitet ketu, flitet ne baze te studimeve qe une ti nxjerr me vite, sepse ti nuk ke bere asnje studim per keto ceshtje, dhe dhasht Zoti, e nuk mbesim qe njerez me kesisoj prirjesh te na bejne studime. Te sygjeroj te flasesh per luften e 2001, sepse per keto pune nuk ja ke "haberin" hic... ose me mire do ta bejme nje gare sharrjesh, se me dukesh i zoti vetem ne kete kendveshtrim :P

Ilirian Halimi Ore a merr vesh ti a jo shko sigurohu mir per punen e Pellazve dhe per Hindushin, shko thuaj te grupi i Rasnas per Pellazget se aty ka profesore dhe arkiologe nga e gjith bota dhe shiko se cfare do te thone...

Besir Bajrami E ato thon se pellazget erdhen pas ilireve ?! :P - Dhe iliret e pellazget jane popuj krejtesisht te ndryshem ?! :P - Apo pellazget i pushtuan iliret ?! :P - Sigurisht se nuk ka shkenctar normal, qe e thot kete.

Ilia Gjergji Punen e mire e befshi

Bled'ar Bujar Cerova pellazget jane si Atlantasit kane bredhur ne tere boten
Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire