06 septembre 2014

Marashi, heroji i Lemnos ?

New York Times; Gjuha shqipe në mesin e tri gjuhëve më të vjetra të botës ?!

Si ka mundësi që lexuesi yni t'iu besoj këtyre mashtruesve që shperndajnë lajme te rrejshme ?

Pse dhe nga kush perhapen pretendime te pa baza nga këta persona dhecili është misioni i tyre ?

Si te mashtrohet populli shqiptar me pretendime fanteziste ?

Cili është interesi i këtyre propagandave mashtruese?
"Një studim i ri sugjeron se, familja indo-evropiane e gjuhëve ka origjinën në Anadoll, apo Turqinë e sotme.

Hulumtuesit kanë studiuar evoluimin e fjalëve në të gjitha gjuhët moderne (130) dhe të zhdukura nga familja e gjuhëve indo-evropiane dhe krijuan një pemë si pik informimi që tregon marrëdhëniet midis gjuhëve të ndryshme.

Një hartë e bashkangjitur kêtij studimi tregon secilen degë që ndoshta u ngrit nga ky vendë para se të përhapet dhe të ndryshoje në rajone të tjera.

Një hipotezë konkuruese e vendos pikën e origjinës së gjuhëve indo-europiane në stepat e Ukrainës së sotshme dhe Rusisë, në veri të Detit të Zi. "
================================
"A new study suggests that the sprawling Indo-European family of languages originated in Anatolia, or modern-day Turkey.

Researchers studied the evolution of words across 103 modern and extinct languages from the Indo-European language family, and created an information tree showing the relationships among the different languages. An accompanying map shows where each major branch probably arose, before spreading and diversifying to other regions.

A competing hypothesis places the point of origin in the steppes of modern-day Ukraine and Russia, north of the Black Sea.
=======================
Te gjitha gjuhët europiane kanë lidhjet me gjuhët indo-skite e anatoliane dhe vetëm se pas shkrirjes së akullnajave te fundit fillojnë te vijnë migracionet e para nga te dy anet; perendimi e veri-lindja:
1.Së pari migracionet nga perendimi (Spanja)
2.Së dyti nga Iberia e Kaukazit, (baskët, iberët, etruskët)
3.Së treti nga migracionet pertej Danubit(Ukraina e sotme) që paten lidhje me Indo-Skitët të rrethit detit Kaspik, dhe;
4. Së fundit migracionet nga Anatolia (hititët, luvitët) !

Mos të pretendojmi as të lavdrohemi koti me këto mburrje se gjoja "e tërë Europa ka rrënjët nga shqipja) por është e kundërta; Te gjitha gjuhët rrjedhin nga këto degët që i pershkruam....
Pra, edhe gjuha shqipe është e formuar përmes huazimeve të shumta në mivjeçarët e kaluar, Ballkani është një vend i Europës që pati te njëjtin fat si Zvicrra e Austria që nuk u ndeshën me kohën e gurit pershkak të akullnajave që e mbulonin tërë këtë pjes te Europës nga Grenlanda e deri në cepin e Peloponezeve !
Prandaj, te dashtun miq, këtu është problematika e gjuhës shqip; tek klima !

Dhe për këtë arsyeje sot shqipja ka ngjajshmëri me te gjitha gjuhët europiane, ju lutemi pra që ta vejmi gishtin në kokë e të mendojmi se, nuk ka popull te lashtë me rrenjë nga Ballkani as nuk ka patur kurrë, (perpos asaj kohës së Nehandertalit para se te vinte njeriu modern nga Afrika, dhe këta u zduken..)

Te jemi te bindur se, shkënca sot nuk na lejon te genjehemi e te mashtrohemi nga njëri tjetri pa e ditur se si ishte fillii, se si dhe pse kushtet klimatike luajten rolin kryesor në formimin e gjuhëve europiane, pra te dashtun miq, mos te kcejmi shkallet fluturimthi pa prekur me këmbë sepse; dini se rrrena i ka këmbët e shkurta ?!
===========================
Para 100 vitesh në Lemnos u zulua guri me mbishkrimin pellazgë:
=MARAZ MAV=MARASHI MADH= ?

Desha te japi një perfundim në lidhje me deshifrimin e Steles së Lemnos.

Stela u zulua në anën Lindore te ishullit në fund te shekullit XIX-të , ne vendin e quajtur Polo-oki-ni (tani iu eshte ndrrua emri dhe quhet Kaminia, por, ne realitet asgjë nuk ndryshoi sepse;

Kaminia do thote vendë gurishte: =Gamur në shqipen apo pellazgjishten e vjeter.
Mirepo Polo-okini në kuptimin e gjuhës skitike do thotë: Gjysëm syri=në gjuhën pellazge te vjetër nga rrenja balte, duke u nisur nga baza e saj e gjuhëve Skitishte.

Gjuha e shkruar mbi këtë gurë varri ( aty shofim një ushtarë me mburoje e heshtë në dorë) deshmone se ky personazh nuk ishte prift siç janë munduar disa dijetarë ta deshifrojne, ishin krejte gabim...!

E kamë lexuar edhe Angjelin e para tij edhe Majanin e shumë jerë por, e pa besueshme kjo se, që te gjithë këtyre studiusve iu mungojnte baza e gjuhësisë Balte-Hindo-skite.

Më parë, para se te vinin te vendosëshin këtu Pellazgët, kjo ujëdhes ishte e banuar me një popullësi vendase autoktone para-pellazge, me siguri te rrënjes Dinarike që i perkasim edhe ne shqiptarët e jo asaj pellazge siç mashtrohen te gjithë studiuesit duke percjellur vargë njëri tjetrin duke shpie lexuesin në gabime te reja por për mua këto gabime janë te falshme.!

Si e thamë më lartë, Lemnosi ishte një kryqezim i shtigjeve tregtare (lundruesve) mallerash që vinin për mes Detit te Zi e lidheshin me Egjeun, patjetër duhej te kalonin permes Lemnos ku te gjitha metalet që kerkohëshin për nevojat e qytetrimit Egjeanë duhej te kalonin përmes kësaj pike strategjike tregtare.

E permendem se, ishulli Lemnos ishte i ndarë në dysh me dy popullësi krejtë te ndryshme.

Në perendim jetonin Mirini, ose banorët e urtë, Mirni ?
Në pjesën Lindje te Lemnos jetonin populli më i zgjuar se sa "Mirini" =te qetët, në pjesën Perendimore, pra, më të vjetrit apo vendasët thirreshin Mudri=të zgjuarit,te pjekurit, me një fjalë do thoshim se ky populli ishte i zgjuar= Mudri-osi ?

A ishin barbar banorët e Lemnos apo të qytetruar ?

Kopjen e ishullit apo modelin e bashkëjetesës në Lemnos sot mund ta gjejmi edhe në Qipër. Saktësishtë edhe para 3300 vitësh edhe në Lemnos u gjetën dy popuj te ndyshëm, njësoj si i gjejmi sot edhe në Qipër, por, cili ishte vendas e cili ishte i ardhur cili ishte barbar e cili ishte i qytetruar, ata qe ishin ne Lindje apo Perendim të Lemnosit ?

Pasi ti kemi studiuar mirë këta popuj do kemi mundësin edhe të nxjerrim perfundimin se;

Mirinji e Mudri (te mirët dhe të pjekurit, te zgjuarit) luftonin pa ndërpre mes tyre për sundim të ishullit, dhe kur sot hapen horizonte te reja studimesh mbi këta dy popuj te ndryshëm krejtësishtë si nga gjuha, kultura si dhe origjina e tyre.

Ti kthehemi Steles Lemnos

Te marrim një toponim cilin do sot në perimetrin gjeografik të Ballkanit, që pra ta marrim emrin gjeografik, Mavrova, liqe dhe lumë në Maqedoni.

=MAVROVA=(lumi Mavrova dhe hidrocentrali ndertuar sot në një Humnerë, gremin)
Ndoshta do thoshit se, toponimi emri "mavrova" vjen nga gjuha sllavishte apo bullgare apo e sllave te jugut ?

Do mashtrohemi;

Deshifrimin sipas mendimit tim;

=Mav= e gjëjmi edhe tek dy studiues shqiptar, Falaski dhe Ilir Mati me pak dallime por tek Mati eshte me i drejti por që te dy i afrohen por pa bërë asnjë analiz krahasimore se nga vjen fjala "mav" ;

Cila është rrenja e fjalës =MAV= ?

=Mavrova= që gjëndet sot në Maqedoni përbëhet nga formimi i dy gjuhëve me dy rrokje;
=MAV+ROV=MAVROV=
=MADH+GERMINA(humnera=rovina emadhe )
dhe kemi:
=Rovina e Madhe= ose Ravina(populloere) tê njëjtin rast kemi për Rovinj, Ragus=Dubrovnik=Rovina e Thellë=Dub+Rov-nik)ragusa lat.(kur erdhen pushtuesit sllavë iken banorët dhe u strehuan në një rovin të thellë, aty ndertuan Dubrovnikun e sotëm në Rovin t'Madhe.

=MADH+GERMIN=Humnera e Madhe= shqip !

Pra ti kthehemi edhe Steles Lemnos:
Për mendimin tim rreshti ne krye te steles duhet te ishte i pari kurse te tjeret vertikaljan te me vonshem ndoshta nga pasardhesit e Trimit ?

Në rreshtin e parë tek mbishkrimi mbi guri aty lartë Horizantal si në ilustrim kemi:
=MARAZ: MAV= jo Maraz siç pretendon Angjeli e të tjere:
=MARASH=është emri i herojit, Trimit, por ndoshta personazhi i gdhendur në guri emrin e ka patur Marash, ishte pra luftëtari i pjesës Lindore të ishullit të Lemnos, pra ishte Mudros:
Pa vështirsi do ta lexonim në gjuhën shqipe kështu:
=MARAZ;MAV=
=MARSH:MADH= ose (me reezerva)
=TRIM;MADH=
=MARASH i MAV= e cituam më siper, për te thënë
=i madh= në disa dialekte tona thuhët edhe sot:
=MAV=i MADH !
==============================
Të njohtohëmi pakëz edhe me etruskolog tjerë që tani janë bërë shumë..

Traduction de la stèle de Lemnos:

La seule façon de le faire est par le biais d'une analyse équilibrée des moindres détails sans perdre de vue le contexte plus large en même temps.
Disons défaire certains mythes qui continuent à élever leur tête hideuse.

Non, <mav> n'est pas un chiffre!
L'un de ces mots trop débattues est <mav>?

Le mot est vu en A.2 et pris en charge par certains comme partie d'une phrase <mav sialχveiš> identification de l'âge d'une personne décédée par comparaison supplémentaire à étrusque.
==============================
E cekem edhe rastin e toponimit:
=DUBROVNIK=ROVINATHELL= si dhe:
=MAVROV=Rovina e Madhe, njashtu edhe tek Stela Lemnos kemi te bëjmi me fjalën pellazgjike =Mav= dhe heroin qe quhej =Marash= ose trim që e gjejmi ende edhe sot tek emrat shqiptar në Kosoë; =Marash, por kemi edhe toponimin me te njejtin emë, fshatin afër Prizrenit, Marash.

Nuk perqendrohemi për momentin në detajet tjera për te deshifrua Stelen e Lemnos apo shkrimin e banorve te izoluar pellazgë qe quhëshin =Mudri= se çka do thotë kjo se, ky emër dëshmon se nga vijne këta banorët e Lemnos që quhëshin Mudri dhe Mirini apo Mirni=te mirët, populli i qetë dhe Mudri të égrit ?

Pse vendi ku është gjetur ky shkrim quhej =Polo-oki-ni= i njohur qysh në kohën e Argonautve, disa dekada para luftës së Troje ? =(me vonë i vehet Kaminia)
Këtë do ta spjegojmi herave tjera...

Spjegimet rreth fjales: MAV qe vijne pas fjales MARAS: pa dyshim se behet fjale per emrin e heroit, Trimit te quajtur Marshi Madh !
=========================
A.2: Mund te lexohet dhe kuptohet ne gjuhen e sotme shqipe ! MARASHI MADH !
A.2. maraš:mav=MARSH I MADH ose =Trim =në gjuhën shqipe !
=========================
Kuptimi në shqip i mbishkrimit të Lemnos nga studiues te ndryshëm:
=========================
Stela e Lemnos sipas Majanit:

a.) "Holaiez naphoth ziazi,
MARAZ Mav
sial yveiz aviz
Evis zeronaith
zivai
aker tavarzio
vanalisal zeronai morinail"

Perkthim në shqip:
"Holaiez, nipi i Ziazi (?)
ka qenë maru
gjatë 39 vjetëve
gjatë tërë jetës së tij pranë
Zerona të këtij lokaliteti
ka qenë Krye prift i
tempullit të Zeronas të Marianës"
=========================
Stela e Lemnos sipas Nermina Vlora Falaski:

1.) "Ziazi" Maraz:Mav
2.) Zi ape fvis afis e fizoo zepon ai
3.)Zi fai aker taf apzi-th fama la zial:
4;)Zep o nai mapinail:Holaiezi.math Zivai"

perkthimi shqip:
" Zi a zi Maraz Maf zi ape fiseve a fis efis th h zer oh ne th si faj ?
Acer taft ar zi th. Fama pa zi u ap zer o nai mori na ip hopthi zi math h th si faj ?"

Si ka mundësi kjo që disa studiues pa patur asnjë njohuri rreth historisë së popujve të lashtë, pa ditur se kush ishin Skithët e lashtë, të gjuhës balte sllave(nuk kanë lidhje me sllavet e jugut fare perpos gjuhessi te themi; algjerianët flasin frengjishten por nuk mund ti quajmi francez ) pra si ka mundêsi kjo që pa e ditur lidhjen indo-skite-balte, dhe rrënjët e fjalve nga sanskrishtja guxojnë te kyçen dhe te botojnë libra rreth mbishkrimit të Lemnos ?...unë nuk i kuptoj këta dijetar mendjemdhenjë...?

Nga vjen rrënja e fjalës "jet-a" ?

Prej fjalës sanskrishte hinduse:"giv" vjen deri tek fjala "jeta" "jeto" jet" e nëse ju e deshifroni
ndryshe, anasjelltas, gjoja se nga Ballkani fjala "jet" kaloi deri atje në Hindi për tu ndryshuar
në "giva" atëhere unë po e marrë litarin ..!

...E njejta gjë vlen edhe per gjuhën etruske e cila eshte gjuhe skite e jo sllavishte se,
tjetër gjë është se: këta Skitët e huazuan prej Hindve, gjë normale sepse këta ishin
në kufi me Hindet ku pastaj edhe këta Skitet (sot të quajtur pellazgë) erdhen tek né
në Ballkan dhe më tej, ua shperndajten tërë Europës fjalën hinde =Giv=â= !
="giva"= hinde;
="zivai"=skite;(A.5. šivai)
=viata= dakët;
=zivaj=sllavët;
=zivjet=sll.(jet)
=zivjeti=sll.
="zivjeta"=(jeta) nga sllave kaloi në shqip u bë:
=jet=alb.
=jeta=alb.
=jeto=alb.
Nga baltikët kaloi tek italianët;
="vita" =këta ua dhan spanjolve si;
="vivedi" = kurse galet francezë e kthyen në ="vie" =anglét në;
="liv" = e skandinavët në;
="lif" etj...edhe né me siguri që e huazuam prej skito-baltve (pellazgeve=te bardhve=bellashkve që për mua janë këta Skithët e lashtë, jo iranian por kaspiane)...
Pra, që ta mbaji në mend këtë: kurrë nuk ka patur pellazgë autoktone në Ballkan, migracion te races së bardh nga Kaspiku po që historia i njef me emrin "skit" !
Per mua nuk ka popull pellazg, rac e bardh=bellashk po !
... ta fshijmi nga truri !
DESHMI ME ARGUMENTE RRETH RRENJES SE FJALES "JET":
Nxjerrur nga një websit slloven:

Websites zivjet.com*
=zivjet.net= zivjet.mobi=zivjeta= zivjeta.com=zivjeta.net ·
=zivjeta.mobi="jel to ima smisla da mi ne mozemo "zivjeta" kako zelimo i u kakvim kucama zelimo."
=========================
interpretimi sipas D'Angjeli:

"o llaj, që njef zit e tua, MARAS MAJ
si alli kuqë avis, viset e tu,
sheron aith siva la mala siell,
sheron ai Morenasit ahere o tavarzi"

"o llajez (kur) si phokja soli u sol)
shpetente aith vishthin e ti
dhe të nderonte, rrone, o harali,
sivaj (rro)
epte zi, u arratis phokja, sivaj:
Avis, u sul ky që, Marazi im, Avis: ah, umbi au "
=====================================
Perfundimi:
Mendoj se ky shkrim ka këtë kuptim:

*TRIM-MADH* përmes fjalorit të sotëm në gjuhën shqipe:

=MARAZ MAV i DIALYVEI=
=MARASh i MADHI=
=DIAL, (zial=DIAL) ?...=
=:Z: (à=est) vi= ?=
=:(Sevidto):+ S'ro ma it:
=(s'rrô-mâ-ai):
=ho-ô lâi ém=(vllau- ém):
=nà-fat- ziasi:=né te mjerët.
=là-(mirôm)=(trashegim)-là i dalàn :
=(là një dial)= à vàkér:
=(à i vogél):
=tà var-zi-
="te varri zi-ô- jéton.âi !
=========================
Lexojmi aty edhe fjalen "mirôm" mos te mendojmi se eshte fjalë turke por është skite që do thotë;
=MIROM=Mirësi, lën trashëgim pasardhësit të tij me anë te deshirës së tij, pa ngatrresa, në mënyrë paqësore.
= "la trashëgim" la porosi me gojë "amanet", ndoshta para se te vdiste ky trimi MARSHI I MADH I la djalit tij te vogël, si trashëgim sundimin apo mos është fjala për paqën marrveshjen me armiqët që i kishin luftuar ?
=Mirom=Miran, Miram, vendi gjeti rehatin, paqën pasi u vra Marashi  heroi  Lemnos ?
Pra shifët që ishte i ri ky luftetari i Mudreve prandaj duhet besohet se çuni i tij duhej te ishte i vogël dhe permendet aty në mbishkrim fjala "vaker" =â-ker=keran, i njom, i that, i vetmuar, i vogël,i gjori, i n'hallshëm...i ligu ?
=VAKER="vakerr"=vâkér=vokerr=(kemi mbiemra te né ende "Vokrri"=Vakrri=i vogli,
=VACERR=i ligu, i mjeri..?
=VOCERR=i vogël...
psh, futbollisti kosovar: Skender Vokrri ? pra;
="VOCERR"=çun i vogël...dhe me siguri ky e shkruan vargun e tret apo te katertin (vertikal) mbi stel disa vite me vonë, pas axhës së tij, pra gjithesejt kemi katër autor (trashëgimtar të Marashit te Madh) te ndryshem që shkruajten mbi stelen e Lemnos:
1. kur varroset Marashi Madh (shkrimi horizantal ne krye te steles)nga i vellai i Marashit...
2.Vite më vonë vdes vëllau i Marashit, stela shkruhet nga djali i Marashit, dhe keshtu me rradh..deri në tri apo katër gjenerata..
Te lexojmi mendimin tjetër rreth fjalës =MARAS= nga disa studiues apo "tentime" tjera:
Hetojmi se, te gjitha ato fjalët e perseritura si "zivai" e disa tjera, janë dëshmi se stela ka tre apo katër autorë, trashegimtar të heroit "Marashi Madh" për mendimin tim s'ka dyshim;(disa studiues ketu marrin rrugë te gabueshme pa baza...)
Fjala tjetër skite që ka mbetur sot ende te Sllovenët:
B.2. :haraliu:
=HARALI-û=
=HARALI=sulmuesit, pushtus te huaj, shkatrruan vendin=HARALI=shëmbën gjithqka dhe iken...

==============================
Toutefois, ce n'est certainement fausse parce que l'âge est répété deux fois dans le texte, une fois A.3 ligne et un autre sur B.3 où <mav> est nulle part pour être vu.

Incapable d'accepter ce fait, certains imaginent encore que <Marasm> doit être une erreur de scribe pour * mavašm.

Encore une fois, mais cela est peu probable, car l'erreur dite est répété deux fois (<maras> sur la ligne A2). Il est plus probable que le traducteur aurait-être est en proie à sa propre imagination sans prêter attention appropriée à ces modèles de texte importants. Quelle que soit la valeur de <mav> est vraiment, ce n'est certainement pas un nombre.
=========================
Referanca rreth rrënjës =MARSHI e MAV-ri-a, nga gjuha shqipe:

*TRIM-MADH* përmes fjalorit të sotëm në gjuhën shqipe:
*Marashi doli jashtë duke vështruar rreth e rreth"
*Valdete Marashi*: "Nese je nje burre qe di te te kuptoje"
*Komandanti i kësaj kryengritjeje ishte Lekë Marashi* nga Zagora*
* Po largohet mjegulla sterrë e Mav-ri*
*Shko tutje, moj hije =Mav-ria=*
* Po pse cuditesh more kuqezi =Mav-ria*
*E ô Mav-ri me boje*
*Po ç'i kujton Nishan Mav-risë*...etj.
*Mavi-ht=ngjyra Mavi= ngjyra e verdha duhet te ishte e gjelberta më e madhja ngjyrë qe njeriu e preferon më sê shumti ?
=========================
Fragmenti i perfolur i vjershes se Naim Frashërit pershtatur nga BledarB. Sojeva (fb) 2011

Ishte një ditë -..( mijera e me mijera vjet me pare na ishte nje here),,
Që pellasgjitë =(pellazget) ..
Posi një dritë - ..(sipas ligjit te Zotit vendosnin rregull)..
Mbuluan dhenë =(Kudo neper toke ku ata shkonin)..
Duall ng' Azia femijet e pasardhesve te Noes,)..
Si mizëria=(te shumte ne numer, si mizat) ?
Dhe me ania=(dhe detare me anije)
E hodhë denë.=..(Kapercenin detet)

Pas pakë herë - ..(Kohe me vone)
Duke përzjerë - ..(ata mblodhen popuj te ndryshem ne nje vend te caktuar)
Ca me të tjerë- (dhe këta popujt e ndryshem i martuan me njeri tjetrin)
Bënë elinët,- (dhe nga këto martesa ata krijuan Helenet)
Dhe duke ndarë- (ata gjihashtu ndan )
Syresh një farë,- (nje familje, kalamaj e nje njeriu)
Si ka të ngjarë,- (e nuk e dinte kush se pse ata i ndane ata kalamj e ate familje)
Bëri llatinët. - ..(por me vone u morre vesh se ata e ndane ate familje dhe kalamajt e asaj familje per te krijuar latinet popullsine latine)
=========================
The Lemnos stela:

The stela was found built into a church wall in Kaminia and is now at the National Museum, Athens. The 6th-century date is based on the fact that in 510 BC the Athenian Miltiades invaded Lemnos and Hellenized it. The stele bears a low-relief bust of a helmeted man and is inscribed in an alphabet similar to the western ("Chalcidian") Greek alphabet. The inscription is in Boustrophedon style, and has been transliterated but had not been successfully translated until serious linguistic analysis based on comparisons with Etruscan, combined with breakthroughs in Etruscan's own translation started to yield fruit.

The inscription consists of 198 characters forming 33 to 40 words, word separation sometimes indicated with one to three dots. The text consists of three parts, two written vertically and one horizontally. Comprehensible is the phrase avis sialchvis ("aged sixty", B.3), reminiscent of Etruscan avils maχs śealχisc ("and aged sixty-five").

Transcription:
front:
A.1. hulaieš:naφuθ:šiaši
A.2. maraš:mav
A.3. sialχveiš:aviš
A.4. evisθu:šerunaiθ
A.5. šivai
A.6. aker:tavaršiu
A.7. vanalasial:šerunai:murinaic

side:
B.1. hulaieši:φukiasiale:šerunaiθ:evisθu:tuveruna
B.2. rum:haraliu:šivai:eptešiu:arai:tiš:φuke
B.3. šivai:aviš:sialχviš:marašm:aviš:aumai
Translation of the Lemnos Stele:

The only way to do this is through a balanced analysis of the smallest details while keeping sight of the larger context at the same time.

Let's undo some of the myths that continue to rear their ugly head.
No, <mav> is not a numeral ?!
One of these overly debated words is <mav> ?

The word is seen in A.2 and assumed by some to be part of a phrase <mav sialχveiš> identifying the age of a deceased person with further comparison to Etruscan .

Shife njëherë se çfarë mendojnë etruskologët, një gjë që është e thjeshtë, fjala =MAV="është i madh" pa dyshim, e spjeguam më lartë permes krahasimit me toponimin Mavrova dhe Dubrovnik.

Thus <mav> is often translated as "five" with slight resemblance to Etruscan <maχ> 'five' and <muvalχ> 'fifty'.
=================================
për Rilindjen=ilire=shqiptare= Dardan Leka 2013
=================================

Photo : New York Times: Gjuha shqipe në mesin e tri gjuhëve më të vjetra të botës !

Si ka mundësi që lexuesi yni t'iu besoj këtyre mashtruesve që shperndajnë lajme te rrejshme ?

Pse dhe nga kush perhapen pretendime te pa baza nga këta persona dhe cili është misioni i tyre ?

Si te mashtrohet populli shqiptar me pretendime fanteziste ?

Cili është interesi i këtyre propagandave mashtruese?
"Një studim i ri sugjeron se, familja indo-evropiane e gjuhëve ka origjinën në Anadoll, apo Turqinë e sotme.

Hulumtuesit kanë studiuar evoluimin e fjalëve në të gjitha gjuhët moderne (130) dhe të zhdukura nga familja e gjuhëve indo-evropiane dhe krijuan një pemë si pik informimi që tregon marrëdhëniet midis gjuhëve të ndryshme.

Një hartë e bashkangjitur kêtij studimi tregon secilen degë që ndoshta u ngrit nga ky vendë para se të përhapet dhe të ndryshoje në rajone të tjera.

Një hipotezë konkuruese e vendos pikën e origjinës së gjuhëve indo-europiane në stepat e Ukrainës së sotshme dhe Rusisë, në veri të Detit të Zi. "
================================
"A new study suggests that the sprawling Indo-European family of languages originated in Anatolia, or modern-day Turkey.

Researchers studied the evolution of words across 103 modern and extinct languages from the Indo-European language family, and created an information tree showing the relationships among the different languages. An accompanying map shows where each major branch probably arose, before spreading and diversifying to other regions.

A competing hypothesis places the point of origin in the steppes of modern-day Ukraine and Russia, north of the Black Sea.
=======================

Te gjitha gjuhët europiane kanë lidhjet me gjuhët indo-skite e anatoliane dhe vetëm se pas shkrirjes së akullnajave te fundit fillojnë te vijnë migracionet e para nga te dy anet; perendimi e veri-lindja:
1.Së pari migracionet nga perendimi (Spanja)
2.Së dyti nga Iberia e Kaukazit, (baskët, iberët, etruskët)
3.Së treti nga migracionet pertej Danubit(Ukraina e sotme) që paten lidhje me Indo-Skitët të rrethit detit Kaspik, dhe:
4. Së fundit migracionet nga Anatolia (hititët, luvitët) !

Mos të pretendojmi as të lavdrohemi koti me këto mburrje se gjoja "e tËrë europa ka rrënjët nga shqipja) por është e kundërta; Te gjitha gjuhët rrjedhin nga këto degët që i pershkruam....
Pra, edhe gjuha shqipe është e formuar përmes huazimeve të shumta në mivjeçarët e kaluar, Ballkani është një vend i Europës që pati te njëjtin fat si Zvicrra e Austria që nuk u ndeshën me kohën e gurit pershkak të akullnajave që e mbulonin tërë këtë pjes te Europës nga Grenlanda e deri në cepin e Peloponezeve !
Prandaj,te dashtun miq, këtu është prolematika e gjuhës shqipe; tek klima !

Dhe për këtë arsyeje sot shqipja ka ngjajshmëri me te gjitha gjuhët europiane, ju lutemi pra që ta vejmi gishtin në kokë e të mendojmi se, nuk ka popull te lashtë me rrenjë nga Ballkani as nuk ka patur kurrë, (perpos asaj kohës së Nehandertalit para se te vinte njeriu modern nga Afrika, dhe këta u zduken..)

Te jemi te bindur se, shkënca sot nuk na lejon te genjehemi e te mashtrohemi nga njëri tjetri pa e ditur se si ishte fillii, se si dhe pse kushtet klimatike luajten rolin kryesor në formimin e gjuhëve europiane, pra te dashtun miq, mos te kcejmi shkallet fluturimthi pa prekur me këmbë sepse; dini se rrrena i ka këmbët e shkurta ?!
===========================
Para 100 vitesh në Lemnos u zulua guri me mbishkrimin pellazgë:                            
=MARAZ MAV=MARASHI MADH= ?

Desha te japi një perfundim në lidhje me deshifrimin e Steles së Lemnos.

Stela u zulua në anën Lindore te ishullit në fund te shekullit XIX-të , ne vendin e quajtur Polo-oki-ni (tani iu eshte ndrrua emri dhe quhet Kaminia, por, ne realitet asgjë nuk ndryshoi sepse;

Kaminia do thote vendë gurishte: =Gamur në shqipen apo pellazgjishten e vjeter.
Mirepo Polo-okini në kuptimin e gjuhës skitike do thotë: Gjysëm syri=në gjuhën pellazge te vjetër nga rrenja balte, duke u nisur nga baza e saj e gjuhëve Skitishte.

Gjuha e shkruar mbi këtë gurë varri ( aty shofim një ushtarë me mburoje e heshtë në dorë) deshmone se ky personazh nuk ishte prift siç janë munduar disa dijetarë ta deshifrojne, ishin krejte gabim...!

E kamë lexuar edhe Angjelin e para tij edhe Majanin e shumë jerë por, e pa besueshme kjo se, që te gjithë këtyre studiusve iu mungojnte baza e gjuhësisë Balte-Hindo-skite.

Më parë, para se te vinin te vendosëshin këtu Pellazgët, kjo ujëdhes ishte e banuar me një popullësi vendase autoktone para-pellazge, me siguri te rrënjes Dinarike që i perkasim edhe ne shqiptarët e jo asaj pellazge siç mashtrohen te gjithë studiuesit duke percjellur vargë njëri tjetrin duke shpie lexuesin në gabime te reja por për mua këto gabime janë te falshme.!

Si e thamë më lartë, Lemnosi ishte një kryqezim i shtigjeve tregtare (lundruesve) mallerash që vinin për mes Detit te Zi e lidheshin me Egjeun, patjetër duhej te kalonin permes Lemnos ku te gjitha metalet që kerkohëshin për nevojat e qytetrimit Egjeanë duhej te kalonin përmes kësaj pike strategjike tregtare.

E permendem se, ishulli Lemnos ishte i ndarë në dysh me dy popullësi krejtë te ndryshme.

Në perendim jetonin Mirini, ose banorët e urtë, Mirni ?
Në pjesën Lindje te Lemnos jetonin populli më i zgjuar se sa "Mirini" =te qetët, nê pjesën Perendimore, pra, më të vjetrit apo vendasët thirreshin Mudri=të zgjuarit,te pjekurit, me një fjalë do thoshim se ky populli ishte i zgjuar= Mudri-osi ?

A ishin barbarë ?

Kopjen e ishullit apo modelin e bashkëjetesës në Lemnos sot mund ta gjejmi edhe në Qipër. Saktësishtë edhe para 3300 vitësh edhe në Lemnos u gjetën dy popuj te ndyshëm, njësoj si i gjejmi sot edhe në Qipër, por, cili ishte vendas e cili ishte i ardhur cili ishte barbar e cili ishte i qytetruar, ata qe ishin ne Lindje apo Perendim të Lemnosit ?

Pasi ti kemi studiuar mirë këta popuj do kemi mundësin edhe të nxjerrim perfundimin se;

Mirinji e Mudri (te mirët dhe të pjekurit, te zgjuar) luftonin pa ndërpre mes tyre për sundim të ishullit, dhe kur sot hapen horizonte te reja studimesh mbi këta dy popuj te ndryshëm krejtësishtë si nga gjuha, kultura si dhe origjina e tyre.

Ti kthehemi Steles Lemnos

Te marrim një toponim cilin do sot në perimetrin gjeografik të Ballkanit, që pra ta marrim emrin gjeografik, Mavrova, liqe dhe lumë në Maqedoni.

=MAVROVA=(lumi Mavrova dhe hidrocentrali ndertuar sot në një Humnerë, gremin)
Ndoshta do thoshit se, toponimi emri "mavrova" vjen nga gjuha sllavishte apo bullgare apo e sllaveve te jugut ?

Do mashtrohemi:

Deshifrimin sipas mendimit tim:

=Mav= e gjëjmi edhe tek dy studiues shqiptar, Falaski dhe Ilir Mati me pak dallime por tek Mati eshte me i drejti por që te dy i afrohen por pa bërë asnjë analiz krahasimore se nga vjen fjala "mav" ;

Cila është rrenja e fjalës =MAV= ?

=Mavrova= që gjëndet sot në Maqedoni përbëhet nga formimi i dy gjuhëve me dy rrokje:
=MAV+ROV=MAVROV=
=MADH+GERMINA(humnera=rovina emadhe )
dhe kemi:
=Rovina e Madhe= ose Ravina(populloere) tê njëjtin rast kemi për Rovinj, Ragus=Dubrovnik=Rovina e Thellë=Dub+Rov-nik)ragusa lat.(kur erdhen pushtuesit sllavë iken banorët dhe u strehuan në një rovin të thellë, aty ndertuan Dubrovnikun e sotëm në Rovin t'Madhe.

=MADH+GERMIN=Humnera e Madhe= shqip !

Pra ti kthehemi edhe Steles Lemnos:
Për mendimin tim rreshti ne krye te steles duhet te ishte i pari kurse te tjeret vertikaljan te me vonshem ndoshta nga pasardhesit e Trimit ?

Në rreshtin e parë tek mbishkrimi mbi guri aty lartë Horizantal si në ilustrim kemi:
=MARAZ: MAV= jo Maraz siç pretendon Angjeli e të tjere:
=MARASH=është emri i herojit, Trimit, por ndoshta personazhi i gdhendur në guri emrin e ka patur Marash, ishte pra luftëtari i pjesës Lindore të ishullit të Lemnos, pra ishte Mudros:
Pa vështirsi do ta lexonim në gjuhën shqipe kështu:
=MARAZ:MAV=
=MARSH:MADH= ose (me reezerva)
=TRIM:MADH=
=MARASH i MAV= e cituam më siper, për te thënë
=i madh= në disa dialekte tona thuhët edhe sot:
=MAV=i MADH !
==============================
Të njohtohëmi pakëz edhe me etruskolog tjerë që tani janë bërë shumë..

Traduction de la stèle de Lemnos:

La seule façon de le faire est par le biais d'une analyse équilibrée des moindres détails sans perdre de vue le contexte plus large en même temps.
Disons défaire certains mythes qui continuent à élever leur tête hideuse.

Non, <mav> n'est pas un chiffre!
L'un de ces mots trop débattues est <mav>?

Le mot est vu en A.2 et pris en charge par certains comme partie d'une phrase <mav sialχveiš> identification de l'âge d'une personne décédée par comparaison supplémentaire à étrusque.
==============================
E cekem edhe rastin e toponimit:
=DUBROVNIK=ROVINATHELL= si dhe:
=MAVROV=Rovina e Madhe, njashtu edhe tek Stela Lemnos kemi te bëjmi me fjalën pellazgjike =Mav= dhe heroin qe quhej =Marash= ose trim që e gjejmi ende edhe sot tek emrat shqiptar në Kosoë; =Marash, por kemi edhe toponimin me te njejtin emë, fshatin afër Prizrenit, Marash.

Nuk perqendrohemi për momentin në detajet tjera për te deshifrua Stelen e Lemnos apo shkrimin e banorve te izoluar pellazgë qe quhëshin =Mudri= se çka do thotë kjo se, ky emër dëshmon se nga vijne këta banorët e Lemnos që quhëshin Mudri dhe Mirini apo Mirni=te mirët, populli i qetë dhe Mudri të égrit ?

Pse vendi ku është gjetur ky shkrim quhej =Polo-oki-ni= i njohur qysh në kohën e Argonautve, disa dekada para luftës së Troje ? =(me vonë i vehet Kaminia)
Këtë do ta spjegojmi herave tjera...

Spjegimet rreth fjales: MAV qe vijne pas fjales MARAS: pa dyshim se behet fjale per emrin e heroit, Trimit te quajtur Marshi Madh !
=========================
A.2: Mund te lexohet dhe kuptohet ne gjuhen e sotme shqipe ! MARASHI MADH !
A.2. maraš:mav=MARSH I MADH ose =Trim =në gjuhën shqipe !
=========================
Kuptimi në shqip i mbishkrimit të Lemnos nga studiues te ndryshëm:
=========================
Stela e Lemnos sipas Majanit:

a.) "Holaiez naphoth ziazi,
MARAZ Mav
sial yveiz aviz
Evis zeronaith
zivai
aker tavarzio
vanalisal zeronai morinail"

Perkthim në shqip:
"Holaiez, nipi i Ziazi (?)
ka qenë maru
gjatë 39 vjetëve
gjatë tërë jetës së tij pranë
Zerona të këtij lokaliteti
ka qenë Krye prift i
tempullit të Zeronas të Marianës"
=========================
Stela e Lemnos sipas Nermina Vlora Falaski:

1.) "Ziazi" Maraz:Mav
2.) Zi ape fvis afis e fizoo zepon ai
3.)Zi fai aker taf apzi-th fama la zial:
4;)Zep o nai mapinail:Holaiezi.math Zivai"

perkthimi shqip:
" Zi a zi Maraz Maf zi ape fiseve a fis efis th h zer oh ne th si faj ?
Acer taft ar zi th. Fama pa zi u ap zer o nai mori na ip hopthi zi math h th si faj ?"

Si ka mundësi kjo që disa studiues pa patur asnjë njohuri rreth historisë së popujve të lashtë, pa ditur se kush ishin Skithët e lashtë, të gjuhës balte sllave(nuk kanë lidhje me sllavet e jugut fare perpos gjuhessi te themi; algjerianët flasin frengjishten por nuk mund ti quajmi francez ) pra si ka mundêsi kjo që pa e ditur lidhjen indo-skite-balte, dhe rrënjët e fjalve nga sanskrishtja guxojnë te kyçen dhe te botojnë libra rreth mbishkrimit të Lemnos ?...unë nuk i kuptoj këta dijetar mendjemdhenjë...?

Nga vjen rrënja e fjalës "jet-a" ?

Prej fjalës sanskrishte hinduse:"giv" vjen deri tek fjala "jeta" "jeto" jet" e nëse ju e deshifroni 
ndryshe, anasjelltas, gjoja se nga Ballkani fjala "jet" kaloi deri atje në Hindi për tu ndryshuar 
në "giva" atëhere unë po e marrë litarin ..!

 ...E njejta gjë vlen edhe per gjuhën etruske e cila eshte gjuhe skite e jo sllavishte se, 
 tjetër gjë është se: këta Skitët e huazuan prej Hindve, gjë normale sepse këta ishin 
në kufi me Hindet ku pastaj edhe këta Skitet (sot të quajtur pellazgë) erdhen tek né 
në Ballkan dhe më tej, ua shperndajten tërë Europës fjalën hinde =Giv=â= !
="giva"= hinde;
="zivai"=skite;(A.5. šivai)
=viata= dakët;
=zivaj=sllavët;
=zivjet=sll.(jet)
=zivjeti=sll.
="zivjeta"=(jeta) nga sllave kaloi në shqip u bë:
=jet=alb.
=jeta=alb.
=jeto=alb. 
Nga baltikët kaloi tek italianët;
="vita" =këta ua dhan spanjolve si; 
="vivedi" = kurse galet francezë e kthyen në ="vie" =anglét në;
="liv" = e skandinavët në;
="lif" etj...edhe né me siguri që e huazuam prej skito-baltve (pellazgeve=te bardhve=bellashkve që për mua janë këta Skithët e lashtë, jo iranian por kaspiane)...
Pra, që ta mbaji në mend këtë: kurrë nuk ka patur pellazgë autoktone në Ballkan, migracion te races së bardh nga Kaspiku po që historia i njef me emrin "skit" !
Per mua nuk ka popull pellazg, rac e bardh=bellashk po !
... ta fshijmi nga truri ! 
DESHMI ME ARGUMENTE RRETH RRENJES SE FJALES "JET":
Nxjerrur nga një websit slloven:

Websites zivjet.com* 
=zivjet.net= zivjet.mobi=zivjeta= zivjeta.com=zivjeta.net · 
=zivjeta.mobi="jel to ima smisla da mi ne mozemo "zivjeta" kako zelimo i u kakvim kucama zelimo." 
=========================
interpretimi sipas D'Angjeli:

"o llaj, që njef zit e tua, MARAS MAJ
si alli kuqë avis, viset e tu,
sheron aith siva la mala siell,
sheron ai Morenasit ahere o tavarzi"

"o llajez (kur) si phokja soli u sol)
shpetente aith vishthin e ti
dhe të nderonte, rrone, o harali,
sivaj (rro)
epte zi, u arratis phokja, sivaj:
Avis, u sul ky që, Marazi im, Avis: ah, umbi au "
=====================================
Stela e Lemnos sipas Ilir Mati:

a.)="Hop(lit)ai e zë na thotë:a zi ma zi, MARAZ të MADH s'iap kha fisi në fis.
E fisi thotë se rron ai ZIVAI.
Fanepsee s'iap se rron ai, po rrin ai pakëz tu varri"

b.) "Hop(lit) ai e si thokia: s'iap f(flapsje) se rron aith. E fis thotë se rron ai.
Rron harapio zivai, e piu i ziu, i rënë ai qysh thoke zivai.
Në fis s'iap fis Maraz të madh
Në fis rron ai"
=========================
Perfundimi:
Mendoj se ky shkrim ka këtë kuptim:

*TRIM-MADH* përmes fjalorit të sotëm në gjuhën shqipe:

=MARAZ MAV i DIALYVEI=
=MARASh i MADHI=
=DIAL, (zial=DIAL) ?...=
=:Z: (à=est) vi= ?=
=:(Sevidto):+ S'ro ma it:
=(s'rrô-mâ-ai):
=ho-ô lâi ém=(vllau- ém):
=nà-fat- ziasi:=né te mjerët.
=là-(mirôm)=(trashegim)-là i dalàn :
=(là një dial)= à vàkér:
=(à i vogél):
=tà var-zi-
="te varri zi-ô- jéton.âi !
=========================
Lexojmi aty edhe fjalen "mirôm" mos te mendojmi se eshte fjale turke por shqipe e vjeter qe do thote;
=MIROM=Mirësi, lën trashëgim pasardhësit të tij ?
= "la trashëgim" la porosi me gojë "amanet", ndoshta para se te vdiste ky trimi MARSHI I MADH I la djalit tij te vogël, si sh trashëgim sundimin ? 
Pra shifët që ishte i ri ky luftetari i Mudreve prandaj duhet besohet se çuni i tij duhej te ishte i vogël dhe permendet aty në mbishkrim fjala "vaker" 
=VAKER="vakerr"=vâkér=vokerr=(kemi mbiemra te né ende "Vokrri"=Vakrri=i vogli, 
=VACERR=
=VOCERR=i vogël...
psh, futbollisti kosovar: Skender Vokrri ? pra; 
="VOCERR"=çun i vogël...dhe me siguri ky e shkruan vargun e tret apo te katertin (vertikal) mbi stel disa vite me vonë, pas axhës së tij, pra gjithesejt kemi katër autor (trashëgimtar të Marashit te Madh) te ndryshem që shkruajten mbi stelen e Lemnos:
1. kur varroset Marashi Madh (shkrimi horizantal ne krye te steles)nga i vellai i Marashit...
2.Vite më vonë vdes vëllau i Marashit, stela shkruhet nga djali i Marashit, dhe keshtu me rradh..deri në tri apo katër gjenerata..
Te lexojmi mendimin tjetër rreth fjalës =MARAS= nga disa studiues apo "tentime" tjera:
Hetojmi se, te gjitha ato fjalët e perseritura si "zivai" e disa tjera, janë dëshmi se stela ka tre apo katër autorë, trashegimtar të heroit "Marashi Madh" për mendimin tim s'ka dyshim;(disa studiues ketu marrin rrugë te gabueshme pa baza...)
Fjala tjetër skite që ka mbetur sot ende te Sllovenët:
B.2. :haraliu:
=HARALI-û=
=HARALI=sulmuesit, pushtus te huaj, shkatrruan vendin=HARALI=shëmbën gjithqka dhe iken...

==============================
Toutefois, ce n'est certainement fausse parce que l'âge est répété deux fois dans le texte, une fois A.3 ligne et un autre sur B.3 où <mav> est nulle part pour être vu.

Incapable d'accepter ce fait, certains imaginent encore que <Marasm> doit être une erreur de scribe pour * mavašm.

Encore une fois, mais cela est peu probable, car l'erreur dite est répété deux fois (<maras> sur la ligne A2). Il est plus probable que le traducteur aurait-être est en proie à sa propre imagination sans prêter attention appropriée à ces modèles de texte importants. Quelle que soit la valeur de <mav> est vraiment, ce n'est certainement pas un nombre.
=========================
Referanca rreth rrënjës =MARSHI e MAV-ri-a:nga gjuha shqipe:

*TRIM-MADH* përmes fjalorit të sotëm në gjuhën shqipe:
*Marashi doli jashtë duke vështruar rreth e rreth"
*Valdete Marashi*: "Nese je nje burre qe di te te kuptoje"
*Komandanti i kësaj kryengritjeje ishte Lekë Marashi* nga Zagora*
* Po largohet mjegulla sterrë e Mav-ri*
*Shko tutje, moj hije =Mav-ria=*
* Po pse cuditesh more kuqezi =Mav-ria*
*E ô Mav-ri me boje*
*Po ç'i kujton Nishan Mav-risë*...etj.
*Mavi-ht=ngjyra Mavi= ngjyra e verdha duhet te ishte e gjelberta më e madhja ngjyrë qe njeriu e preferon më sê shumti ?
=========================
Fragmenti i perfolur i vjershes se Naim Frashërit pershtatur nga BledarB. Sojeva (fb) 2011

Ishte një ditë -..( mijera e me mijera vjet me pare na ishte nje here),,
Që pellasgjitë =(pellazget) ..
Posi një dritë - ..(sipas ligjit te Zotit vendosnin rregull)..
Mbuluan dhenë =(Kudo neper toke ku ata shkonin)..
Duall ng' Azia femijet e pasardhesve te Noes,)..
Si mizëria=(te shumte ne numer, si mizat) ?
Dhe me ania=(dhe detare me anije)
E hodhë denë.=..(Kapercenin detet)

Pas pakë herë - ..(Kohe me vone)
Duke përzjerë - ..(ata mblodhen popuj te ndryshem ne nje vend te caktuar)
Ca me të tjerë- (dhe këta popujt e ndryshem i martuan me njeri tjetrin)
Bënë elinët,- (dhe nga këto martesa ata krijuan Helenet)
Dhe duke ndarë- (ata gjihashtu ndan )
Syresh një farë,- (nje familje, kalamaj e nje njeriu)
Si ka të ngjarë,- (e nuk e dinte kush se pse ata i ndane ata kalamj e ate familje)
Bëri llatinët. - ..(por me vone u morre vesh se ata e ndane ate familje dhe kalamajt e asaj familje per te krijuar latinet popullsine latine)
=========================
The Lemnos stela:

The stela was found built into a church wall in Kaminia and is now at the National Museum, Athens. The 6th-century date is based on the fact that in 510 BC the Athenian Miltiades invaded Lemnos and Hellenized it. The stele bears a low-relief bust of a helmeted man and is inscribed in an alphabet similar to the western ("Chalcidian") Greek alphabet. The inscription is in Boustrophedon style, and has been transliterated but had not been successfully translated until serious linguistic analysis based on comparisons with Etruscan, combined with breakthroughs in Etruscan's own translation started to yield fruit.

The inscription consists of 198 characters forming 33 to 40 words, word separation sometimes indicated with one to three dots. The text consists of three parts, two written vertically and one horizontally. Comprehensible is the phrase avis sialchvis ("aged sixty", B.3), reminiscent of Etruscan avils maχs śealχisc ("and aged sixty-five").

Transcription:
front:
A.1. hulaieš:naφuθ:šiaši
A.2. maraš:mav
A.3. sialχveiš:aviš
A.4. evisθu:šerunaiθ
A.5. šivai
A.6. aker:tavaršiu
A.7. vanalasial:šerunai:murinaic

side:
B.1. hulaieši:φukiasiale:šerunaiθ:evisθu:tuveruna
B.2. rum:haraliu:šivai:eptešiu:arai:tiš:φuke
B.3. šivai:aviš:sialχviš:marašm:aviš:aumai
Translation of the Lemnos Stele:

The only way to do this is through a balanced analysis of the smallest details while keeping sight of the larger context at the same time. 

Let's undo some of the myths that continue to rear their ugly head.
No, <mav> is not a numeral ?!
One of these overly debated words is <mav> ? 

The word is seen in A.2 and assumed by some to be part of a phrase <mav sialχveiš> identifying the age of a deceased person with further comparison to Etruscan . 

Shife njëherë se çfarë mendojnë etruskologët, një gjë që është e thjeshtë, fjala =MAV="është i madh" pa dyshim, e spjeguam më lartë permes krahasimit me toponimin Mavrova dhe Dubrovnik.

Thus <mav> is often translated as "five" with slight resemblance to Etruscan <maχ> 'five' and <muvalχ> 'fifty'. 
=================================
për Rilindjen=ilire=shqiptare= Dardan Leka 2013
=================================

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire