23 février 2014

=Rilindja=ilire=shqiptare=

TE DASHTTUN MIQE, KUJDES, MOS TE MANIPULOHEMI NGA KETA PASHALLAR MASHTRUES ! E VERTETA ESHTE KJO MBI BAZA SHKENCORE E MOS t'iu BESOJMI GENJESHTRAVE TE PASHALLARVE qe per intersin e tyre atje ne Egjipte, shpiknin e trillonin fantezira per origjnen shqiptare gjoja pellazge, ju lutemi mos u mashtroni nga keta pashallare por besoni tek Akademia e jone dhe me te drejte ketyre mshtruesve qe shesin endrra mashtruese e imagjinative plote fantezi pa kurrefare baze as argumente shkencore, ju lutemi kujdes, eshet ne damin e popullit tonë, prandaj, ti kthehet besimi vetem tek Akademia jone, faleminderit !
 
 Te dashtun miqë, se pari faleminderit per interesimin tuaj rreth kesaj teme ! Sa i perkete pytjes qe shtrohet shpeshehere me plote te drejte:

Si u quanin keta popuj ne fillim dhe se çfare emrash kishim ne ne lashtesi ?

Duke filluar nga lashtësija popujt ishin popuj, jetonin per ekzistencë, nuk kishin emra te veçantë, por, aty rreth 3000 vite para krishti një faraon egjiptiane "seozostrisi"(mos ta ngatrroni me tjere..flasim hera tjera..) ky e bëri ndarjen administrative te asaj botes së lashte para antike; me shume administrata, 12, ku secili regjion mbane stemen apo amblemen, ne popull e quajmi "parollen" apo "bajrakun" dhe kishin te shenuara apo te shtypura ne stof, guri, dru apo mbanin edhe si tatuazhe keto perkatesi secili popull ne vete, gati nejsoj qe i kemi te ndare njerzit sot ne besime astrologjike; shigjetari, skorpioni, etj..dhe popujt mbanin keto simbole, dikush shqiponjen, tjetri peshkun, gjarprin, luanin, diellin e mbanin vetem egjiptianet, henen... etj...prandaj edhe sot shumica 99% nuk arrijnë ti kuptojne as deshifrojnë thenjet e autorëve te hershëm, si Heziodin psh, aty ku thotë se; "pellazgët ishin aty para hënës" mirëpo kjo s'ka kurrëfarë lidhje me vjetersine pastaj qe iu japin peshë astronomike pellazgeve duke kujtuar se, "ata jane aqë te lashtë dhe vendas në gadishullin tonë sa qe i bën edhe te sterlashtë, "ishin aty edhe para se te krijohej sateliti i Tokës hëna...?! 
 
Imagjinojeni se deri ka shkuar absurditeti i mendjes së njeriut sot ? dhe mjerishtë, populli yni dombetet i prapambetur edhe me dekada keshtu, iu beson shprehjeve e epiteteve poetike te poetve te kohes ...! Mirepo reliteti ishte keshtu; Heziodi e thotë te verteten se, pellazget erdhen aty para hënës, e këta grekët e lashtë që dikur jetonin tek Armenia në Kaukaz, kishin simbol Hënën, si hyjni e admirim për hënën qe dilte mbi malet e tyre te shenjta te Kaukazit...dhe quheshin popujt e hënës, erdhne tek ne ne gadishull 300 vite pas Pelazgve..;qe keta kishin simbol gjarperin dhe shqiponjen, sepse iu lejua martesa mes dy familjeve skitike...me nje fjale i nderuar, ne s kemilidhje fare me asnjerin as tjetrin grup, jemi edhe ne para gjarperit e shqiponjes apo pellazgeve dhe para henes.. për më gjatesishte keni ne dosje dy shenime; "rrugetimi i popujve te henes" dhe ... "ne djepin e atlantides"..

Ju faleminderit !


=HISTORIA E QYTETRIMIT EUROPIANË=

Kronologjia e para historisë së Europes


Periudha që nga 8 300 Para Krishti


Në Europë pasi terhiqen akullnajat e mdhaja, shpalosen zona të mdhaja në ultësina të vershueshme ku flora dhe fauna gjejnë një lulzim të volitshëm ku edhe banoret e kanë atur shumë lehtë qe të furniohen e ketë begati


-7500 Para Krishti

Ngritja e ujërave bëjnë ndarjen e kontinentit të Europes nga ishulli i Britanisë së Madhe.

-7150 Para Krishti

Prej 13 000 para Krishti Deti i Zi ishte njê Liqe i madh i vili gradualishtê thahej, qê ishte 100 metra nën nivelin e Medheut, njashtu si sot qê ështê Deti i Vdekur, mirëpo kah fundi i epokes së shkrirjes së akullnajave niveli i ujit ngritet për 120 metra, dhe në vitin 7150 para Kriishti, deti Mesdhe u zgjërua dhe kaperceu pragun e grykes së Bosforit, keshqe mbrenda dy vite liqeni u egalizua me detin Medhe

Në Laponië, në veri të Suedisë, grupe te njerzve gjuetar dalin në siperfaqe te ardhur nga Lindja, perendimi dhe Jugu

-6500 para Krishti,

Në Afrikën e Veriut dhe Sahara bëhën dresimet e kafshëve shtëpiake nga banorët vëndas.

-6500 Në Shqipëri zbulohet ferma më e vjetër në Europë, 6500-vjeçare

============================

Fillimet e qytetrimit Europianë:


Në Milienumin e IV-të para Krishti, në Europen qendrore fillon epoka e kultures së Lepenski Vir, në te dy anët e Danubit, tek gryka e portave te hekurta, në një fshat më nja 100 njerëz në 22 shtëpi

Në Kretë në vendin e quajtur Knosos zhvillohet një qender Neolitike.

-5 200 Para Krishti,

agrikultoret e parë paraqiten në Europë dhe perhapen në drejtim të Holandes.

Ata prodhojnë një keramik karakteristike dekorative më shpulla të prera.

-4500 para Krishti në Europen lindore zhvillohet teknika e bakrit të shkrirë në kalllupe qe shkrihej në një temperatur të lartë nga rrëshiqi.

Paraqiten sepultura të pasura, sidomos ato në Varna në Bullgari, ku ne varreza shohim detaje tjera prestigjioze.

-4500 para Krishti ketu në Varna Bullgari, paraqitet një civilizim misterioz, pra ky civilizim shtrihej brigjeve të liqenit afër Detit të Zi, afër Varnes, ku ky civilizim njohi në zhvillim të lartë, të pa parë për epoken.

Së pari gjejmi ketu qypa të mrekullueshëm, idol nga ashti e guri si dhe vegla nga bakri. Pastaj një kilometer më tej jo largë Varnës, për herê të parë janê punuar gjêsende prej ari, më të vjetrat të zbuluara deri mê sot.

Në regjionin e poshtëm të Danubit, shtazet pêr terhjekjen e pendes për tê lavruar janë gjetur në shumê vende.

Poashtu në Rudna Glava është gjetur miniera e parë e bakri në botë.

-3800 para Krishti, fshatrat e parê të fortifikuara ne europen perendimore,

-3650 para Kriishti, në Rusi janë gjetur në varreza funerare karrocat e para tê terhequra nga kiet.

Në Milienumin e II-të ngriten monumentet megalitike te Karnakut në perendim të Francës.

-3200 para krishti në Hungari hasim karrocen e bujqëve.

===============================

-3500 Para Krishti,

Vala e parë e Indo Europianëve në Skandinavië.

-2900 Para Krishti,

Njohim Mikenen dhe Trojën.

Migracionet karriene në Qipro

Invazioni i një populli Anatolien në kretë, qe e bêjnê të njohur civilizimin Minoenë. Ishte nje popull paqêsor deh i fuqishëm.

-2800 para krishti, fillon ndertimi i Stonhengjit në Angli.


=======================

Migracionet:Popujt Aziatikë

Aziakët ndahën në dy degë mjerishtë që nuk e dijmi se gjuhët e tyre a ishin të njejtes familje apo jo.

Popujt e veriut të Azisë janë stergjyshêrit e popujve tê gjuhës eusakaro-kaukaziane, nga rrjedhin gjuhët Baske, Gjeorgiane dhe Qerkeze.

Ndërsa popujt Aziatikë të jugut; Pellazgët që flisnin këtê gjuhê të ketij populli që tani ka humbur, ku ishin të shperndarë në kohën e Neolitit deri në Lindjen e Afërme, si dhe në Europë duke sjellur me vete tekniken e Agrikultures, të blegtorisë deh keramikës.

Qytetrimet Aziatike ishin në ngritje tê madhe tê zhvillimit ku Pellazgët e Kretës dhe Anatolisë kishin çpikur një shkrim mirëpo u zhduken nga invadimet pontike.

Natufianët:

Natufianët janë stergjyshërit e të gjithë popujve aziatikë qê u qfaqen në Neolitikë. E kanë vijuar një evolucion të gjatë në këto vende që nga Paleolitiki.

Pishtarin e ketij civilizimi e merr një fis nga veriu, Myrejbetienët, qëkrijuan agrikulturen e parë.

Mirëpo dal nga dale këtë civilizim e zëvendëson populli Natufian.

Myrejbetienët;

Asianiket Myrebejtienê janê njê degë e Natufianëve.


Mlekët:

Civilizimi më i vjetër i njohur deri mê sot tek popujt e Mlekëve është civilizimi i Zarzienëve, 10 000 para krishti, pastaj Mlekasët ndahen në dy degë; njëra në jug të liqenit të Vanit(Armani) dhe tjetra degë në jug të liqenit Urmia.

Rreth 6700 para krishti njihen kultivatoret e dhive dhe te deleve, nga Hati edhe këta Myrejbetienë.

Në Miliennumin e II-të para Krishti, nën influencen e Sumerëve, Elamitêt që ishin edhe keta popull Mlekas perendimor, çpikin një sistem tê shkrimit dhe që e perhapin deri në Iranin perendimor. Për t'iu ikur sulmeve indo europiane Ariane dhe Indus, disa fise leshuan vendin e quajtur Kopet Dagh dhe shojnë në Afganistanë.

Kahë fundi i Milenumit të II-të Indo Europianët Arianë dhe Indus e pushtojnë Iranin dhe Afganistanin ku dhe sjellin Bronxin.

Triaaletienët Hatis:

Asianikêt Hatti janë një degë e trialetienëve, proto Kaukazienëve, te cilët rreth 7200 deri 7000 para krishti perhapin kulturen e grurit dhe të tërrshërës, fillojnë të ndertojnë shtepi katrore kah lindja dhe perparojnë kah lindja në Anatolinë qendrore, ku pastaj rreth 5000 apo deri 4500 para krishti azianikët Pellazgë të Kan Hasanit II si dhe të Bejkesultanit do ta pushtojnë Anatolinë jugore, duke i shtyer Trialetienët Hattis kah veriu. Më vonë kur Indo Europianët nezitë formojnë një perandori në Anatolinë qendrore, marrin emrin Hittitë, nê pekujtim të popullit të mundur tê këtij vendi, Hatis.

Seskelët:

Seskelët ishin më siguri një degë e azianikëve trialetienë, të ardhur nga Haçilari i Anatolisë për tu instaluar në Greqi. Seskelienët mundën rreth vitit 4400 para krishti nga Pellazgët ku i kemi gjetur shenjat e fshatrave të tyre të djegura. Një pjes e Seskilienëve instalohët në Italinë jugore rreth vitit 3800 deri 3200 parakrishti të cilët më vonë edhe këtu pushtohën nga Pellazgët Diminienë të ardhur nga Greqia.

Amukianët:

Pellazgët Amukianë rrjedhin nga Myrebetienët perendimor, të cilët rreth 4500 deri 4100 para Krishti Amukianët bien nën sundimin e Halafienëve dhe pastaj të Sumerianëve të El Eubeid perveq të atyre qe shkuan dhe u perzien më Semitët e Izraelit, për të formuar civilizimin ghashulianë të qypave të zinjë të ilustruar. Ky civilizim do të shkatrrrohet pastaj nga Semitët barinjë Kananeenë të ardhur nga shkretira e Arabisë dhe i tërë regjioni u gjëndë në nomadizëm.

Pellazgët Diminianë:

Azianikë të ardhur nga Kan Hasan dhe Bejçesultan nê Anatolinë e jugut, rreth 4400 para krishti, dhe instalohên në Greqi.

Invadimi i Italisë së jugut, kultura e Serra Alto me qypa spirale, dhe pastaj Indo Europianët nga veriu i greqisë e shkatrrojnë këtë civilizim.

Kardiatët;

Kardiotët, që bënin qypa mê vija tê pjerrta, janë një degë e ndarë nga proto Seskelienët, të cilët e formuan kulturen e Mogulicës në veri të Greqisë, në Shqipëri dhe Serbinë aktuale.

Pasi që ia arriten të bëhën edhe lundrues, kulturen e tyre e hasim në Mesdheun meridional sipas kultures sê qypave kardiale, me vija të pjerrta rreth 5100 para krishti ku i gjejmi edhe në jug tê Italisë rreth 4900 para krishti. Njihet tek keta popuj kultura e Guadonës, pasi që bënin shtëpiza tê rrumbullakta tani i bënin katrore. nga druri dhe llaçi mê bykë.

Pas një kohe ndahen ne disa degtime;

Adriatët, Tirrenianët dhe Franko Iberikët.

Starçevienët:

Starçevienët, mori emrin kjo kultur nga një vendbanim i lashtë afer Novi Sadit, janë dega e siperme e Seskelëve, si ata tê ardhur nga Anatolia që jetonin në shtëpia katrore nga llaçi. Kur këta vendosen në Europë kahë 6000 deri 5000 para krishti, duket se i kishin asimiluar popujt e vjetër vendas; popujt e Lepenski Vir të cilët adhuronin perendinë në form tê peshkut.

Te gjitha këto kultura shkatrrohën me invadimin e Pellazgëve rreth 4400-3500 para krishti.

Kardio Adriatët:Dinarikët

Adriato-Dianrikët janë një degë e kardienëve të cilët rreth 4000 para krishti një pjes e ktyre Adriatëve të shtyrë nga Pellazgët lengilienë dhe rubaneneve( kultures se qypave me pshtjella) Adriatët pushtojnë Italinë e veriut ku pastaj keta shtyhen në lindje nga populli Lagozza, të ardhur nga Franca rreth -3200 deri -2500 para krishti. Më vonë keta popuj bien nën sundimin e Indo Europianëve proto latinëve të Remedellos dhe të 
 
 
 
 
Rinaldonës, fise ballkanike të Vuçedollit.

përgatiti për Rilindja= Ilire=Shqiptare Dardan Leka 2011Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire