26 mai 2012

Dinastia Argeade e mbretnisë Maqedonase

Ekspozohen Helmetat Ilire ne Muzeun e Luvrit  

  Ekspozita =Në mbretrinë e Aleksandrit te Madh= në Muzeun e Luvrit, Paris 2011

Më në fund Maqedonia më këtë Ekspozit të veçantë shkeputet nga bota helenistike "greke" duke marrur per siper trashegimsinë e saj te kultures qe i perkiste ketij populli por qe iu ishte mohuar deri me sot, ku sipas spe...cialisteve, keto skena mortore jane te ngjajshme si e njohim edhe nga Iliada qe me kete rast vemendje te madhe i kushtoht edhe Ilireve dhe Maqedoneve te vjetër qe sipas teksteve te ketyre "helen-grekëve" konsideroheshin si "Barbar" ...por realiteti del nga dheu dhe keto varreza dalin mbi siperfaqe e dheut duke u bere vete deshmitar te trashegimsise qe duhej ti perkasnin ketij populli e jo atyre qe pretendojne grekët apo Volgarofonët....
Pra Grek e Maqedonas, një divorc i vonuar por i demosdoshëm për te miren e gjithë botes sidomos asaj shkencore...

Në përshkrimin e legjendave në gjuhë tjera nuk flitet se këto janë helmeta helene ose greke apo maqedonase, por ilire, edhepse janë gjetur ne territor te Maqedonise se lashtë në Sindos, sot Echodoros, afer Selanikut e shekullit te VI, rreth vitit 520 para krishti, perkrenarja është nga Bronzi por maska eshtë prej ari...

Duhet cekur se emrat e vjetër të gjithë janë ndryshuar sot më emra të rinjë poashtu edhe Aigai, është shëndrrua në Vergina, mirëpo dinastia e mbretërve maqedonas është e Argeadëve, mbreti i parë ishte:
ARGEU, shek VII, p.k, pastj,
AMINTASI i I-rë, vasali i Dariusit te parë, pastaj vjenë,
ALEKSANDRI I-rë pas tij vjenë,
ALKETA II-të, i fundit i kesaj dinastije por;
ALEKSANDRI i I-rë njihet si babai dinsastis se re Maqedonase ku djali i tij;
PERDIKASI i II-të merr ne dor mbetnin, ne vitin 448, pas tij vjen
ARKELAOS dhe ARKELAOSi i II-te, edhe kjo rrenjê shuhet me Orestin dhe kete te fundit e fillon Dinastija tjeter e re qe vjene direkt prej..
ALEKSANDRIT të I-rë 454 pk, i biri i Amintasit I-rë, ( kjo helmete duhet te ishte e tij apo e ksaj epoke) tani vjenë
AMINTASI i II-të i cili martohet me princeshen Iliriane
EURIDIKEN dhe lindin=
ALEKSANDRIN e II-të,
PERDIKAS II dhe Filip II, këta tre pra ishin prijsa të ilirëve nga e ëma e tyre Euridika, keta dy te paret u vranë, mbeti vetem
FILIPI i II-të nip Ilirian i cili u martua me një princesh dardane nga rrenja e Bardhylit dhe lindi një djalë, 10 vite para Aleksandrit, por pastaj u martua edhe më
OLIMBINE e Molosëve më te cilën lindi,
ALEKSANDRI i Madh, si e shohim:
FILIPI II-të poashtu edhe
ALEKSANDRI i -III-të apo,
ALEKSANDRI I MADH janë me periardhje ilire, pa dyshim se edhe kjo dinasti eshte ilire por në trojet e maqedonise së vjetër ku nuk paten asnjë lidhje gjaku përmes martesave më helenët por vetëm me ilirët.