20 mai 2012

Diskutime rreth pellazgëve, nga erdhen ?

=vijon=
europiane qe vjen pas pellazgëve, që nga brigjet e lumit Gangë në Indi e deri në Danub si dhe gadishull, ndikoi në huazimet që mori edhe gjuha shqipe nga kjo kultura indo europiane mirëpo ka shumë pakë fjalë, megjithate nuk injorohet kjo influenca indo europiane por ne thelb gjuha shqipe perseri mbetet e veçante e unike, pa marrur parasysh ndonjë huazim nga gjuhët e huaja. 
Me duket se e kemi thene edhe kete mundesi; nese pellazgët iken nga Sumeri, apo Urimi, dhe shkuan neKanan e pastaj Fenici dhe nga atje në gadishullin Ilirikë, pra këta qendruan tek nevetëm 4 apo 5 shekuj, nëse e moren prej neve shqipen 70% e shkuan ne italië, praka mundësi që edhe ne prej tyre morem 10 % të gjuhës skito -pellazge ? Për mendimin tim nuk ka si te jetë ndryshe, e dijmi se shumica e fjalëve turke erdhentek ne permes pushtimeve të tyre por ka mundësi që këto fjalë ishin tek ne edhe para se te vinin turqit që i kanë shperndar permes kësaj diaspores; Ne këtu vetëmse po bëjmi hulumtime e analiza, asgjë të sakët nuk ka njëherë, por bëjmi analizaqe vertet nëse dokumentohën një ditë këto, të dhëna nuk ka se si t'iu shmangemi.Jo vetëm se grupi yni këtu por e tërë qeshtja e origjinës së gjuhës shqipe janë për tudiskutuar, mirëpo, derisa ne jemi autokton te races Dinarike dhe si populli më ivjetër ne Europë aspak nuk duhet të kemi frikë nga elementet e huaja gjuhësore qeeventualishtë janë futur ne gjuhën shqipe prej mija vitësh, gjë që është normaleduke parë se sa koloni, sa popuj të ndryshëm erdhen në gadishullin tonë nga tegjitha anët, gati si ne Italiê, e njejta gjë, por ne shpetuam ndryshe dhe patem meshume fat se ata sepse ne gjetëm gjithmonë strehim ne malet tona te larta, që ishtekulla e pa mposhtur e gjuhës dhe ruajtjes se populit si dhe e gjuhës shqipe qe e kasiguruar origjinen tone te lashte nga Dinariket deri në ditet tona, dhe se tjerat racae popuj qe erdhen më vonë dhe kaluan nëper trojet tona, nuk ndikoj, ose të themidrejtë, krejtë pakë luajten rolë këto koloni të huaja në perzirjen etnike te popullittonë, dhe se pa dyshim sot jemi ne poata dinariket e parë dhe populli më i lashtënë Gadishullin Ilirikë !M.T: Me gjithë këto njohuri që kemi e që po e shoh se i kam të pakëta e tëmangëta, nuk po më lejohët të lëshohem në komente. Sidoqoftë, po mësoj shumënga ju gjithë tjerët, mendoj se pati ndikim edhe vet dyndja pellazge aziate, jo atonga india apo kina, por nga pak më afër, në përzierje popullsie me vendasët iliro- pellazg nëse mund ti quaj kështu. Ndikimi mund të jetë edhe në gjuhë. Mendoj senjë debat kësisoj i mirfillt, pa tendenca imponimi, pa kajtje, real historik dukegjurmuar dokumentacionin nuk prish fare punë, përkundrazi pasuron njohuritë.Secili nga ne përfiton kur e vërteta del në shesh! Jemi autokton-vendas, po edhenëse paskemi ardhur prej dikah: Nga, Kur, Kënd paskem gjetur këtu, Pse erdhem?A kishte jetë këtu më herët, Nëse jo, pse?
A ishim ne të parët këtu?
Thjeshtë, debat të mençur e të vlefshem, pa hidhërim, pa imponim, pafyerje....Bashkë e jo ndaras ! Debati le të jetë shoshitje mundësishë se gurin nuk mund të ia vëmë ne pa një koncensus të gjërë, kuptohet të bazuar në fakte!Duke u bazuar se, biblen e shkruan ne nje kohe kur fenikaset si e permendem nedosje ishin ne kontakt me popullsine tone ne ballkanë, pastaj iken edhe ne italiduke bartur gjuhen tone...Nuk perjashtohet kjo ide qe keta e nxoren nga gjuha

shqipe...si dhembull kemi Shen Jeronimin, ishte ilirian i pari qe e perktheu biblenne latinishte.Krenar Per Historine: Parahistoria e Pellazgeve Paleolitiku i Lartë - 35,000-24,000vjet më parë. Shtrihej në Itali, gadishull Ilirik, Karpate, Ukrainë. KulturaGravetiane.I lexova te gjitha keto tema, ka nja 20 tema secila ne vete ku flitet per nje periudhku te gjitha ngjarjet fillojne e mbarojne gati se ne vitin 2000 para krishti...Kjokronologji është e pa pershtatshme ndaj të dhenave historike, Kadmin zeusindodonen pellazget te gjitha grumbullon ne nje thes, pa e diur fare se ku eshtekryefjala e u eshte kallxuesi dhe nuk kuptohet fare se çka deshmohet ne keteshkrim ? Ju e filloni njehere shënimin me zbulimet ne Italië; Nuk e kuptoj se per çka flitet, ku eshte intersi nese eshte zbuluar nje njeri me 3 sy në italë ?"Paleolitiku i Lartë - 35,000-24,000 vjet më parë. Shtrihej në Itali, gadishull Ilirik,Karpate, Ukrainë. Kultura Gravetiane... Në Itali është gjetur një maskë gurizoomorfe, me një sy të tretë në ballë dhe një skulpturë e gruas së ngjitur megjarpër. Poashtu në shpellën Arene Kandide në bregdetin Ligurian është gjetur njëdjalë i varrosur, të cilit i është bërë ri-krijimi pamor (rekonstruksioni) Në Rusinë perëndimore në vendin Kostenki janë gjetur "Venusi i Kostenkit", traditë etrashëguar tek kulturat e mëvonshme dinarike. Nga eshtrat e një njeriu të gjetur nëvarrezat e kësaj kohe në Kostenki, profesori rus Gerasimov ka bërë rikrijimin e tijnë bust, e që rezultoi të jetë një dinarik, i të njëjtës racë me shqiptarët e sotëm,(natyrisht me veçantitë e asaj kohe, për shkak të përshtatjes ndaj ambientitakullnajor)" A nuk te duket qesharake ti vesh titullin ketij shenmi;
«Para historiapellazge»
Ka me tepër se nje vit qe ketu ne po flasim per pellazget si popull teardhur nga Azia e ti shkruan ketu "parahistoria pellazge"...Parahistoria e gadishullitilirike po, e jo është e pranueshme kurse «parahistoria pellazge» jo, pra, duhet tastudijosh mire edhe njehere kete qshtje...te gjejsh piken e duhur se nga erdhen pellazget e pastaj do flasish ndryshe...Krenar Per Historine: Mos e gjykoni si kronologji, jane fakte dhe gjetje ju mund te beni korrigjime dhe ti rradhisni sipas epokave, gjykojeni si permbledhje teshkeputura dhe jo te rendituraMos te ju mbetet hatri; kur kyqemi ne debate te tilla rreth mendimeve e tezave tendryshme në histori, ne asnje menyr nuk ia kam inati as nuk kam gjelozi ndajaskujt rreth kesaj qeshtjes pellazge por keto jne tema te cilat kerkojne hulumtime e burime historike jo mitologjike.... per te ardhur deri te rezultati. Nuk mund ti pjellish pellazget nga Gadishulli Ilirikë kurrsesi derisa nuk ke asnje dokument asnje te dhene shkencore, po perkundrazi ke perplote fakt se pellazget jane popullateaziatike...e kurrsesi autoktone ! Pra nese ke te dhena qe mund ta provoni se eshet ekunderta e kesaj teorie qe e mbroj une atehere une do ju kerkoj falje publikishte..Mirepo mi sjell provat qe pellazget jane Autokton ne trojet tona. Mirë, ku ështefillimi i syzheut ketu ? Ku duhet t'ia nisim ? Nga t 'ia nisim ? Mirë pra, le te dalindonjë anëtar nga grupi dhe ta lexoje kete shënim ketu poshte dhe pastaj le teshkruaj nje permbajtje se per çka behet fjala ne kete dokument, ne regull.Krenar Per Historine: Sinqerisht ju respektoj por duhet te ndryshoni ne fillimemertimin e grupit Rilindja Pellazgo Ilire. po qe se pranoni fakte ne gjuhe te huaj

duhet te ndryshoni rregulloren qe thote... nuk pranohen materiale te pa perkthyera...perkthimet duan kohe . ok !Krenar Per Historine Nuk pretendohet se jane perfshire te gjitha, por jane teshkeputura, per me shume keni adresat ne internet, i keni pergjate shkrimit, atokane rendesi me shume se ajo qe paraqitet.Mik i nderuar, mund te vreni tek dokumentet, ketu kemi afer 200 Tituj, te gjitha jane ne gjuhën shqipe. Interneti ka aqê shumë shenime e linke sa qe e pamundur tesjellen ketu, puna jonë pra ështê qe ti mbledhim ato nga pema. Ështê interesantekjo! Po mirë, ç'ka ju pengon juve ky grup ? Si e thoni ketu se duhet te ndryshohetapo edhe te mbyllet grupi? Për çfare arsyje mendoni ju se emri i këtij grupi ju pengon, Kjo është aqë absurde, duket si një diktat Stalinian. «Z. Dardan sinqerisht ju respektoj duhet te ndryshoni ne fillim emertimin e grupit Rilindja PELLAZGO-ILIRE, po qe se pranoni fakte ne gjuhe te huaj duhet te ndryshoni rregulloren qethote; « nuk pranohen materiale te pa perkthyera »...perkthimet duan kohe !Pajtohem edhe me mendimet tjera por si e cekem më sipër; Historia e Mojsiutvjenë 200 e gati 300 vite pasi Deukalioni i dêbon keta fenikasët nga Thesalia dhe pastaj emigrojne ne shume drejtiime, si ne Kretê, Lesbos, disa kthehen edhe neKanan, vendin e origjines nga ishin ardhur së pari, grupi tjeter migron në Thesproti,ne Dodona, siç e kemi cekur në shenimin Numer dy te dosjes mbi Diasporen pellazgjike, pra ka shumë mundësi qe kjo Diaspor e mësoi gjuhën shqipe ne mesine popullsisë sonê autoktone në Gadishullin Ilirikë, per njê kohë qe çendruan te nemesuan shqipen dhe iu mbeti gjuha e tyre e dytê, pas asaj fenikase te perzier mehebraike... Dhe ketu nuk shohim kurrfare Misteri, ne nuk morem asgjë nga keta imigrantet, eventualishtë ndonjë traditë, por e kunderta, keta huazuan nga negjuhen shqipe ku pastaj e shperndajten gjithandej si neper Mesdhe dhe Italie nëEtruri. Duke e percjellur këtë zingjirin pellazgo fenicin e hebre, vrejmi segjithandej ku kalonin kjo Diaspor, merrnin nga vendasët gjuhên e atij populli seishte ne interesin e tyre së pari tregtar e pastaj edhe të egzistencës së tyre. Po e japiedhe një prov tjetêr këtu; Pasi që dëbohët diaspora pellazgjike nga Dodona, dhe meanije arrijnë delten e lumit Po në Italinê veriore, se Orakli i Dodones ashtu iu ishte pergjigjur; duhej të lêshonin vendin e te kerkonin një tokë të re, kur arrijnë në Po,mund te themi vend i duhur sips oraklit, deshirat e tyre realizohën, zbarkojnê atydhe një pjes e popullit merr rrugën kêmbë derisa ndalon në Ombri, Toskanë, oseToka e sanës Tok-sane ? Pjesa tjetër e ketyre emigranteve fenikaso heberej, ndaletnë breg te detit Jonian se keshtu quhej atehere, dhe per ti mbrojtur këtë grupin ngashpina qe eventualishtë mos te vinte ndonjë armikê nga shpina ku do ta sulmonte,ky grup ndertoi mure dhe fortifikime ne kete vend dhe themeluan qytetin e parë qëe quajtën Spina apo Shpina, si vend mbrojtës qe ruante shpinën e grupit tjeter tekesaj diaspore qe ishte angzhuar ne kete avantur pe te gjetur toka te premtuara ngOrakli i Dodnes te deomosdoshme per egzistencen e tyre.

Pushtimet Skito -Pellazge

Lavdi iu kushtuan ne shekullin XIX-të edhe ardhacakëve Pellzgë, por pasi e hetuanse janë te ardhur atëherë ua thurren këtë lavdi Helenëve, ardhacakëve pas pellazgëve...Si e shohim, asnjëhere historianët e autorët nuk ishin të drejtë më ne...?  Preferojne te na quajnë ose popull enigmatik, ose barbar, ose pellazgë gjithêmon më nderkurthen duke e ditur mirë se ishin edhe këta të ardhur nga lindja në gadishullin tonë, dhe nuk i quajten asnjehere autokton, sespe nuk ishin por vetem para helenë... asnjëherë ne nuk ishim te zot ta shkruajmi vet historin e vertetë të popullit tonë autokton qe jetoj aty edhe para ardhjes se Pellazgëve në vitin 1986 para Krishti, te ardhjes së helenëve 400 vite pas ardhjes së Pellazgëve, mandej as që e permendin fare këta autor e historian se, ne këto troje jetoi populli shqiptar edhe para ardhjes së Serbëve e Bullgarëve por ua atribonin këtë tokë të huajve ardhacak, gjoja se toka e tyre është  djepi i tyre..Mirepo sot edhe ne jemi ne gjendje ta shkruajmi historinë tonë...të verteten; se këtu ishim edhe para turqëve, para serbëve e romakëve si dhe para grekëve e para pellazgëve...!
Krenar Për Historine: « Nëse do të kthehemi para historisë, përpara se Homeri rapsodik këndoi për të perëndeshave dhe heronj të metodologjisë, përpara se gjuha greke është shkruar, një komb i njohur ka jetuar më emrin e Pellazgë, dhe se shqiptarët janë pas ardhësit e vetëm që kanë origjinën nga kjo racë e fuqishme parahistorike ».
Ky definicion është i barabart më një definicion si vijon;«..Po e zëmi se: në vitin 7000 pas krishti, historianët në të ardhmen do nxjerrnin jë tez të re si kjo ne lidhje me banoret e gadishullit:".. Serbët ishin populli më i vjeter në Gadishullin Ilirikë sepse ishin aty « paraturqëve » gjoja se historia e popullit shqiptar nuk shkon më largë se në këtë periudhen e ardhjes së serbëve ?

Mirëpo, e shtrojmi pytjen; a kishte ndonjë popull tjetër para se te vinin këtaserbët në Gadishullin Ilirikë ? 
Nëse ka patur banor shqiptar para se te vinin serbët, atëherë ka patur në këto troje shqiptar edhe para ardhjes së pellazgëve si dhe para ardhjes së helenëve ! Më një fjalë, pellazgët vijë në gadishullin tonë vetem 400 vite para se të vinin helenët, njësoj sikur që erdhen serbët 400 vite para se të vinin turqit në trojet tona dhe që te dy palët ishin të huaj në trojet tona!
Pellazgët= erdhen në gadishullin tonë rreth vitit 1896 para krishti !
Helenët= erdhen në vitin 1541 para krishti !
Serbët= erdhen 800 pas krishti !


Mund tê dêshmojmi  më në fund se helenet  apo grekët e  vjetër  ishin  më origjinë skite ?
Burimi; 
 1. books.google.frCharles Vallancey, Thomas Pownall, Edward Ledwich - 1786 - Afficher la publication en entier
  The Jewish writers always esteemed the Etruscans and Pelasgians as a mixt people. ... TheMagogian-Scythians were early blended with the Canaanites, and there lost all distinction of name j but they preserved it in their route to Tartary ...
  Autres éditions
 2. books.google.frSir William Smith - 1854 - Afficher la publication en entier
  It was easier for these aliens to forego their own vernacular dialects and to acquire the common language of their ... arrival of colonists from Asia: and the subject population of Etruria bears numerous traces of a Pelasgian origin.
  Autres éditions
 3. books.google.frGreek geography, Sir William Smith, William Smith (sir) - 1854 - Afficher la publication en entier
  It »m wuifT for these aliens to forego their own ver- ii*-uUr dialects and to acquire the common language •f tiicar ... arrival of colonists from Asia; and the subject population of Etruria bears numerous traces of a Pelasgian origin.
 4. books.google.fr1831 - Afficher la publication en entier
  No ancient writer having explicitly mentioned the arrival of colonists in Greece after the Pelasgi, or any event which ... and if Etruria and Latium were also indebted to colonists from Asia Minor for their language and civilization, ...
  Autres éditions
 5. books.google.fr1831 - Afficher la publication en entier
  No ancient writer having explicitly mentioned the arrival of colonists in Greece after the Pelasgi, or any event which ... is disproved by the indisputable testimony of language, nor are any migrations of the western Scythians into ...
  Autres éditions
 6. books.google.frJohn Joseph Lalor - 1893 - Extraits
  Gauls, Etruscans, Pelasgians, Greeks, not to mention other elements, are there crossed and intermingled in an inexplicable manner. ... Now the study of languages and history does not lead to the same divisions as physiology.
  Autres éditions
 7. books.google.frJohn Joseph Lalor - 1890 - Extraits
  Gauls, Etruscans, Pelasgians, Greeks, not to mention other elements, are there crossed and intermingled in an inexplicable manner. ... Now the study of languages and history does not lead to the same divisions as physiology.
  Autres éditions
 8. books.google.frJohn O'Hart - 1989 - Aperçu
  ... the Etrurians or Etruscans ; the Samnites and Sabines of Italy ; the Thracians, Istrians, and Pelasgians of Greece ... been applied to various nations of Scythian origin, speaking cognate dialects of one great language — the Celtic.
  Autres éditions

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire